Geerts triomfeert voor eigen volk in Lommel

De GP van Vlaanderen, in Lommel, werd een triomf voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Jago Geerts won voor het eerst in zijn carrière zijn thuisrace. Maxime Renaux eindigde knap derde en breidde zijn WK-voorsprong uit tot 26 punten. Thibault Benistant tenslotte nestelde zich op een mooie vierde plaats.

Het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team heeft zijn hoofdkwartier in Genk, op amper 40 kilometer van het zandcircuit in Lommel. Een Grote Prijs, die dus met rood staat aangestipt. Ook al omdat de drie de rijders op maximaal een half uur rijden van de omloop wonen.

De dag begon alvast goed voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Jago Geerts (2de), Maxime Renaux (3de) en Thibault Benistant (7de) doken in de tijdtraining in de top 7, wat hen goede startposities opleverden.

1+2
Renaux en Geerts konden hun goede tijden meteen verzilveren in de start. De twee doken als tweede en derde het veld in, vlak achter Vialle die de kopstart pakte. Benistant zat er vooraan helaas niet bij. De Fransman moest zich vanuit 15de positie een weg naar voor zien te banen.

Vooraan nam Renaux meteen de leiding over, op de voet gevolgd door Geerts. De twee teammaats voelden zich duidelijk als een vis in het water in het diepe zand en sloegen meteen een grote kloof met rest van het peloton. Geerts zette Renaux constant onder druk, maar de Fransman leek alles perfect onder controle te hebben. Tot ronde 10. Renaux werd gehinderd door een gedubbelde rijder, werd in een andere lijn gedwongen en schoof vooraan onderuit. Geerts aarzelde geen seconde en nam de koppositie over. De Balenaar bleef koel, sloeg een mooi gat en reed daarna autoritair naar de reekszege. Zijn derde van het seizoen. Tien seconden later bolde Renaux als tweede over de meet.

Benistant werd intussen steeds beter en beter. Terwijl de meeste rijders naar het einde toe vaart moesten minderen, raasde de tiener – hij werd zaterdag 19 – door het pak. Na een indrukwekkende inhaalrace kwam hij één tiende van een seconde te kort om nog vierde te eindigen.

2+3
Kay De Wolf, die de polepostion had gepakt, schoot het best uit de startblokken in de tweede reeks, maar kreeg met Benistant, Geerts en Renaux wel een Monster Energy Yamaha Factory-trein in zijn zog. Geerts schoof al snel door naar de tweede plaats en ging dan op zoek naar De Wolf. Jago zette wel druk, maar kwam nooit echt tot in het wiel van de Nederlander. Net op het moment dat de race gereden leek – op drie rondjes van het einde – vond de Balenaar nog een extra versnelling. Geerts kwam nog wel tot in het wiel van De Wolf, maar hem passeren lukte niet meer.

Achter dit duo wipte Renaux in de vijfde ronde over Benistant naar plek drie. Omdat de kloof op de leiders te groot was, besloot de WK-leider wijselijk om geen risico’s meer te nemen en die derde plek veilig te stellen. Benistant eindigde als vierde.

Met Geerts en Renaux stonden er opnieuw twee Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders op het podium. Bovendien vergrootte Renaux zijn voorsprong in het WK tot 26 punten op Guadagnini. Ook mooi: in het WK voor constructeurs wipt Yamaha over KTM naar de eerste plaats.

#93 Jago Geerts
1ste in Grote Prijs
“Veel mensen hadden verwacht dat ik vorig seizoen een van de drie GP’s in Lommel zou winnen, maar dat lukte toen nu niet. Nu heb ik die thuis GP wel op mijn naam kunnen schrijven. Een geweldig gevoel. Zeker omdat ik nog eens voor mijn eigen fans heb kunnen rijden. Ze waren heel luidruchtig en hadden zelfs rookbommen bij. Top! Compleet het tegenovergestelde van vorig jaar toen er geen publiek was toegelaten. Ik had de tweede reeks ook heel graag willen winnen, maar ik kwam tijd te kort om De Wolf nog te pakken. De volgende opdracht is Letland, ook een baan waar ik van hou. Het podium is mijn doel.”

#198 Thibault Benistant
4de in Grote Prijs
“Vierde plaats in Lommel. Al bij al geen slecht resultaat. In de eerste reeks werd ik in de start aangetikt door een andere rijder. Mijn voorrem raakte daarbij fel beschadigd. Ik heb de hele reeks zonder voorrem moeten afwerken. In de eerste 15 minuten had ik het daar erg moeilijk mee, maar naar het einde toe kwam ik helemaal onder stoom. Ik vond een goed ritme, meer snelheid en kon nog wat plaatsen opschuiven. In de tweede reeks nam ik een goede start, maar ik voelde me niet geweldig. Ik merkte dat ik geen druk kon zetten, zonder in de fout te gaan. Dan heb ik maar besloten om geen onnodige risico’s meer te nemen.”

#959 Maxime Renaux
3de in Grote Prijs
“Een heel constante dag voor mij. Derde in de tijdtraining, tweede in de eerste reeks, derde in de tweede reeks en ook derde in de eindstand. Daar ben ik best wel tevreden mee, want regelmaat is de sleutel tot succes. Ik ben alleen een beetje ontgoocheld over de eerste reeks, waarin ik tegen de grond ging door een gedubbelde rijder. Ik moest een andere lijn nemen, kwam terug naar de goeie lijn, maar schoof dan weg. Spijtig. In de tweede reeks waren De Wolf en Geerts al vliegen toen ik op de derde plek kwam. Ik heb het dan slim aangepakt en vooral aan de kostbare WK-punten gedacht.”

RESULTATEN

Race 1

 1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)
 2. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) +0:10.529
 3. Kay de Wolf (Ned/Hus) +0:20.279
 4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:32.334
 5. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) +0:32.414

Race 2

 1. Kay de Wolf (Ned/Hus)
 2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:02.744
 3. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) +0:59.764
 4. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) +1:19.564
 5. Jed Beaton (Aus/Hus) +1:24.645

GP-eindstand

 1. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 47
 2. Kay de Wolf (Ned/Hus) 45
 3. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 42
 4. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) 34
 5. Jed Beaton (Aus/Hus) 29

WK-tussenstand (6/18)

 1. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 221
 2. Mattia Guadagnini (Ita/KTM) 195
 3. Ruben Fernandez (Spa/Hon) 194
 4. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 193
 5. Matthys Boisrame (Fra/Kaw) 176
 6. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) 174

Volgende wedstrijd: 8 augustus, GP7 Kegums (Lat)

Foto’s @shotbybavo – @cdsimages – Yamaha Racing