– GEERTS PAKT ZEGE, RENAUX OUT –

Gemengde gevoelens in het Monster Energy Yamaha Factory MX2Team na de openingsrace in Riola Sardo, Italië. Blij met de overwinning van Jago Geerts in de MX2, ontgoocheld over de blessure van Maxime Renaux, die zijn linkerschouder ontwrichtte. 

Het Europese motorcross seizoen werd zondag op gang geschoten in Riola Sardo. Het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team arriveerde met twee van zijn drie rijders in Sardinië: Jago Geerts (20) and Maxime Renaux (20). Thibault Benistant (18) was out met een gebroken sleutelbeen. De Fransman heeft in de ziekenboeg intussen gezelschap gekregen van zijn landgenoot. Renaux kwam zondagochtend tijdens de tijdtraining ten val en ontwrichtte daarbij zijn schouder. Maxime trekt maandag naar de dokter om te zien hoe groot de schade precies is.

Teameigenaar Hans Corvers: “We hebben dit jaar drie rijders en al twee daarvan liggen in de lappenmand. Niet de start van het seizoen die we voor ogen hadden. Geluk bij een ongeluk: het FIM wereldkampioenschap start pas op 23 mei in Oss. Thibault en Maxime hebben dus genoeg tijd om goed te herstellen.”

Meteen winst

Jago Geerts had in, het begin van de MX2-race last van opgepompte armen en besloot om niet te overhaast te werk te gaan. De vice-wereldkampioen nam zijn tijd om het goede ritme te vinden en nestelde zich in het spoor van de Italiaan Lapucci, die de kopstart had gepakt. Op drie ronden van het einde zette Geerts de aanval in. Zijn eerste poging was meteen de goede. De eerste overwinning van 2021 was binnen. 

Geerts nam op zijn YZ250FM ook een goede start (8ste) in de Superfinale, waarin hij moest opboksen tegen de MXGP-rijders op hun krachtige 450-motoren. Enkele ronden later – terwijl hij op plek zeven reed – remde de Belg zijn motor stil, waardoor hij naar P13 terugzakte. Geerts herstelde zich snel van die tegenslag en slaagde er nog mooi in om naar de achtste plaats op te schuiven.

#93 Jago Geerts

1ste plaats MX2

“Het was echt plezant om nog eens een wedstrijd te rijden. Zelfs met die opgepompte armen. Nu ja, dat is een jaarlijkse terugkerend probleem in het begin van het seizoen. Niks om ons zorgen over te maken. Deze voorbereidingsraces zijn vooral interessant om te zien of we in de juiste richting gaan. Het antwoord is ja. Zowel wat de motor als mezelf betreft. Ik blijf nu een weekje in Sardinië om te trainen en nog wat dingen uit te testen. Zondag rij ik dan in Alghero.”

#959 Maxime Renaux

DNS – Schouderblessure

“Ik zette meteen de snelste tijd neer en ging voor een nieuw snel rondje. Maar ik maakte een foutje op de tafelberg en landde iets te ver. Ik werd over mijn stuur gesmeten en ontwrichtte mijn linkerschouder bij het neerkomen. Ik ga morgenvroeg bij mijn dokter langs. Ik denk niet dat er een operatie nodig is, want de pijn valt mee en de fysio heeft mijn schouder ook vrij snel weer op zijn plaats gekregen.”

Resultaten

MX2 

1. Jago Geerts (Bel/Yam)

2. Nicholas Lapucci (Ita/Fan) +0:05.728

3. Tim Edberg (Swe/Yam) +0:15.479

4. Mattia Guadagnini (Ita/KTM) +0:18.695

5. Alberto Forato (Ita/Gas) +0:22.004

Superfinale (MX1+MX2)

1. Romain Febvre (Fra/Kaw)

2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:01.314

3. Glenn Coldenhoff (Ned/Yam) +0:17.181 

4. Jeremy Van Horebeek (Bel/Bet) +0:48.754

5. Ivo Montecelli (Ita/Kaw) +0:53.819

8. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +1:20.536

Foto’s Yamaha Racing/Photographic Art