– Geerts en Watson schrijven geschiedenis –

Het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team beleefde een historische dag tijdens de 17de ronde van het FIM Wereldkampioenschap. Jago Geerts en Ben Watson eindigden eerste en tweede in Pietramurata. De eerste keer ooit dat het team twee rijders op één en twee heeft.

Vergeleken met afgelopen zondag geen wijzigingen op het harde en gladde parcours in Pietramurata. Geerts – drie dagen geleden winnaar – zette de vierde tijd neer, wat hem een mooie plek aan het starthek opleverde. Een heel ander verhaal bij Watson, die pas de 16de tijd klokte.

Slippertje

Geerts nam in de eerste reeks een heel goede start op zijn YZ250FM, maar werd in de tweede bocht naar buiten geduwd door Vialle en viel van de tweede naar de zesde plaats terug. Watson dook als tiende het veld in.

Geerts kon in de openingsronde één plekje opschuiven, maar maakte in de tweede rond een kleine slipper, die hem deed wegzakken naar plek 12. De Belg herstelde zich snel, toonde een pak doorzettingsvermogen en knokte zich weer een weg naar voor. In de elfde ronde vond Geerts aansluiting bij Watson, die na eveneens een sterke inhaalrace op de vijfde plek reed. Beide Monster Energy Yamaha Factory rijders waren verwikkeld in een strijd met (toekomstige teammaten) Renaux en Benistant. Zowel Watson als Geerts slaagden er nog in om Benistant te passeren, maar Renaux wilde van geen wijken weten. Watson finishte daardoor vierde, vlak voor Geerts.

Strijd tussen teammaten

Wat een geweldige start van de Monster Energy Yamaha Factory rijders in de tweede reeks. Geerts pakte de holeshot en kreeg Watson meteen in zijn wiel. Het tweetal pakte daarna uit met een heel straffe race. Niemand die er ook maar in slaagde om hen enigszins te bedreigen. Watson hijgde de hele reeks lang in de nek van Geerts en was constant op zoek naar een plek om te passeren. De Brit kwam een paar keer piepen, maar Geerts bleef ijzig kalm en reed naar reeks- en GP-winst. Zijn zesde GP-overwinning van 2020 al. Watson zorgde voor de kers op de taart door tweede te eindigen in de reeks én de Grote Prijs. Meteen de eerste keer ooit dat het team, met uitvalsbasis in Genk, beide rijders op de twee hoogste treden van het podium had staan.

Jago Geerts is – met nog één Grote Prijs te gaan, zondag in opnieuw Pietramurata – nu al zeker van de tweede plaats in de WK-eindstand. Watson staat momenteel zesde, maar maakt nog kans om één of misschien zelfs twee plekjes op te schuiven.

#193 Jago Geerts

1ste in Grote Prijs

“Twee GP-zeges op rij, dat is geweldig. Mijn eerste reeks was nochtans niet makkelijk. Ik maakte een kleine fout in het begin en moest op deze verraderlijke en nauwe baan weer naar voor oprukken. Vijfde was best een degelijk resultaat, na dat foutje. Mijn tweede reeks was gewoonweg perfect. Kopstart, goede snelheid en de hele race in controle. Zelfs met een beresterke Watson in mijn wiel. Eerste en tweede plaats: een mooie beloning voor al het harde werk dat iedereen in het team geleverd heeft. We hebben nog één GP te gaan, we gaan proberen om in schoonheid te eindigen.”

#919 Ben Watson

2de in Grote Prijs

“Dit was een geweldige dag. Zeker voor het team. Een eerste en tweede plaats in een Grote Prijs, dat is toch gewoon fantastisch. En dik verdiend ook, want er wordt verdorie keihard gewerkt in dit team. Ik ben zelf ook blij om opnieuw op het podium te staan. Oké, spijtig van die heel povere start in de eerste reeks, maar het rijden op zich was heel goed. Idem in de tweede reeks. Alleen nam ik daarin ook een goede start en nestelde ik me de hele reeks in Geerts zijn wiel. Het was erg moeilijk om te passeren én toegegeven, Jago reed ook gewoon erg sterk.”

Marnicq Bervoets

Teammanager

“Eerste en tweede in de Grote Prijs, dat is een mijlpaal voor ons team. Ik ben zo fier op de jongens, op iedereen in het team eigenlijk. Zowel Jago als Ben toonden heel veel doorzettingsvermogen in de eerste reeks. Ze kwamen allebei van buiten de top 10 terug in de top 5. Een helse job op deze smalle baan. De twee reeks was fenomenaal, met een gevecht voor de eindzege tussen twee teammaten. Ik stond echt te trillen op mijn benen. Aan de ene kant was ik heel fier, aan de andere kant bang dat ze in elkaar zouden haken. Wat een geweldige dag was dit!”

RESULTATEN

Race 1

1. Tom Vialle (Fra/KTM)

2. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:05.885

3. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:09.567

4. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:10.554

5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:15.950

Race 2

1. JAGO GEERTS (BEL/YAM)

2. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:01.938

3. Thibault Benistant (Fra/Yam) +0:05.532

4. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:06.614

5. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:25.616

GP-eindstand

1. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 41

2. BEN WATSON (GBR/YAM) 40

3. Jed Beaton (Aus/Hus) 40

4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 36

5. Thibault Benistant (Fra/Yam) 34

WK-tussenstand (17/18)

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 718

2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 661

3. Maxime Renaux (Fra/Yam) 541

4. Jed Beaton (Aus/Hus) 528

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 517

6. BEN WATSON (GBR/YAM) 506

Volgende wedstrijd: 8 november, GP18 Pietramurata 3 (Ita)

Foto’s @shotbybavo – @yamahaofficialracing.com