– Geerts domineert de tweede GP in Letland –

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Jago Geerts pakte zijn tweede GP-zege in de vierde wedstrijd van het FIM wereldkampioenschap. En hoe! Met een dubbele reekszege. Teammaat Ben Watson werd achtervolgd door pech en finishte 14de.

Afgelopen weekend werd het FIM wereldkampioenschap – na een break van vijf maanden – opnieuw op gang geschoten in Kegums, Letland. Woensdag stond deel twee van de triple GP op Letse bodem op het programma. Het Zelta Zirgs had enkele wijzigingen onderdaan, maar niets drastisch. De Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders voelden zich duidelijk goed in hun vel, wat resulteerde in een derde (Geerts) en zevende plaats (Watson) in de tijdtraining.

Onder controle

Geerts had maar één missie: WK-punten terugpakken op Vialle na zijn zesde plaats van zondag. Zijn derde plaats op de startgrid resulteerde alvast in een goede start. De Balenaar dook vlak achter Vialle de eerste bocht in en speelde dan even haasje over met de Fransman. Teammaat Watson schoot ook goed weg, zesde positie, maar moest enkele bochten verder al naar de kant met een technisch probleem.

Geerts zette in de frontlinie intussen veel druk op leider Vialle. Zijn eerste aanval, in de vierde ronde, was meteen de goede. Jago sloeg daarna meteen een kloofje door de snelste ronde neer te zetten en controleerde dan – zelfs na een kleine schuiver – de race tot aan de meet.

Holeshot

Pech bleef Watson achtervolgen in de tweede reeks. De Brit werd in de eerste bocht aangetikt door een andere rijder, ging plat en moest vanuit laatste positie terugvechten. Geerts verging het een pak beter: hij perste een geweldige holeshot uit zijn YZ250FM. De Belg had opnieuw alles onder controle, al kwam Van de Moosdijk in de slotfase nog even piepen. Maar Geerts bleef ijzig kalm en pakte zijn eerste dubbele reekszege in een Grote Prijs. Watson baande zich intussen knap een weg naar voor. Niet evident op de verraderlijke Letse baan, waar passeren vrij moeilijk is. Zijn inhaalrace bracht de Brit van de laatste naar een mooie negende plaats.

Dankzij zijn zege maakte Geerts in de WK-stand 14 punten goed op leider Vialle. Hij volgt nu op acht puntjes van de Fransman. Watson staat op de achtste plaats.

#193 Jago Geerts

1ste plaats

“Het was een heel goede dag voor mij: mijn eerste dubbele reekszege in een Grote Prijs en mijn eerste holeshot van het jaar in het WK. Goeie starts maken de job nu eenmaal een stuk makkelijker. Ook heel belangrijk: ik ben 14 punten dichter bij Vialle gekomen. Eerlijk, dat is meer dan ik gehoopt had. Vialle was erg sterk zondag, ik had me dus aan een rechtstreeks duel met hem verwacht. Ik kijk nu al uit naar zondag voor de derde en laatste race in Letland. Ik hou van deze baan en ik ben helemaal niet moe. Mijn lichaam reageerde ook goed op de crash van zondag. Ik ben fit en vol vertrouwen.”

#919 Ben Watson

14de plaats

“Een frustrerende dag. Blijkbaar moet er altijd iets mis gaan bij mij. In de eerste reeks liet mijn motor al in de eerste ronde de geest. Daar sta je machteloos tegenover. Voor de tweede keer in acht reeksen nul punten. Pech bleef me ook in de tweede reeks achtervolgen. Iemand tikte me aan in de eerste bocht waardoor ik onderuitging. Ik ben wel tevreden over mijn inhaalrace. Van de laatste naar de negende plek, niet slecht op deze moeilijke baan. Ik was constant in gevecht, wat het niet simpel was om een goed ritme vast te houden. Het rijden op zich was wel prima. Daar moet ik me aan optrekken. Het geluk zal ooit wel eens aan mijn kant staan, zeker?”

Marnicq Bervoets

Team manager

“Deze zege had Geerts echt nodig na afgelopen zondag. Hij was de hele dag goed. Zijn derde plek in de tijdtraining gaf hem een mooie plek aan het starthek. Hij nam twee geweldige starts en had de wedstrijd bijna constant onder controle. In de tweede reeks kreeg hij nochtans wat druk van Van de Moosdijk en Boisramé, maar hij regeerde gepast door meteen te versnellen. GP-zege en 14 punten dichter op Vialle: een topdag voor Jago. Helaas zat het Watson helemaal niet mee vandaag. Eerst werd hij getroffen door een elektronisch probleem, daarna de crash in de start van de tweede reeks. Spijtig, want Ben is in vorm. Dat toonde hij in zijn inhaalrace. Hij bleef gaan tot het bittere einde.”

RESULTATEN

Race 1

1. JAGO GEERTS (BEL/YAM)

2. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:06.931

3. Mathys Boisramé (Fra/Kaw) +0:15.342

4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:18.595

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:019.252

BEN WATSON (GBR/YAM) DNF

Race 2

1. JAGO GEERTS (BEL/YAM)

2. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:09.759

3. Mathys Boisramé (Fra/Kaw) +0:22.991

4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:26.744

5. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:28.558

9. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:47.093

GP-eindstand

1. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 50

2. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) 44

3. Mathys Boisramé (Fra/Kaw) 40

4. Tom Vialle (Fra/KTM) 36

5. Maxime Renaux (Fra/Yam) 30

14. BEN WATSON (GBR/YAM) 12

WK-tussenstand

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 170

2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 162

3. Jed Beaton (Aus/Hus) 123

4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 116

5. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) 115

8. BEN WATSON (GBR/YAM) 91

Volgende wedstrijd: 16 augustus, GP5 Kegums (Let)

Foto’s @shotbybavo – @yamahaofficialracing.com