– Eerste dubbele podium ooit –

Twee reekszeges en voor de eerste keer twee rijders op het podium (Geerts 2de, Watson 3de). Ronde 13 van het FIM Wereldkampioenschap MX2, in het diepe zand van Lommel, bleek een historische wedstrijd voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team.

De dag startte meteen goed voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Geerts pakte de polepositie op het zwaarste circuit ter wereld, terwijl teammaat Watson de vierde tijd klokte.

Beide rijders verzilverden hun goede startpositie meteen in de eerste reeks. Watson dook op zijn YZ250FM als tweede in de eerste bocht, tussen Vialle en zijn teammaat. Geerts ging in de eerste ronde spijtig genoeg al in de fout. Hij schoof vooraan onderuit en ging tegen de grond. De Balenaar viel van de derde naar de achtste plaats terug.

Watson zette intussen heel veel druk op Vialle. De twee leiders kregen vier ronden later weer het gezelschap van een jagende Geerts. Maar niet voor lang. Een ronde later ging de Belg opnieuw tegen de grond, op een gelijkaardige manier als eerder in de reeks. Terwijl Geerts nog maar eens moest terugvechten van de zevende plaats, schakelde Watson nog een versnelling hoger. De Brit nam de leiding over na een knap maneuver voorbij Vialle. Ben hield een hoog tempo vast, maar Vialle weigerde te lossen. De Fransman kwam zelfs tot op anderhalve seconden terug, maar Watson bleef ijzig kalm en pakte de allereerste reekszege in zijn carrière.

Geerts had na zijn tweede val even tijd nodig om te herstellen, maar kon in de slotfase toch nog wat plekjes opschuiven en finishte vierde.

Opnieuw een reekszege

De start van de tweede reeks was bijna een kopie van de openingsreeks, met de twee Monster Energy Yamaha Factory rijders vlak achter Vialle. Enig verschil: de Yamaha’s hadden van plaats gewisseld met Geerts op de tweede en Watson op de derde plek. De Brit ging echter in de tweede ronde in de fout, werd over zijn stuur gegooid en zakte van de derde naar de achtste plaats weg.

Geerts nam in de vijfde ronde de leiding over, na een mooi uitgevoerd maneuver op Vialle. De Balenaar moest hard blijven werken voor die koppositie want de Fransman bleef tot het einde in zijn nek hijgen. Jago bleef echter cool en won de tweede reeks, goed voor een tweede plaats in de Grote Prijs.

Geerts kreeg op dat podium het gezelschap van teammaat Ben Watson. De Brit herpakte zich goed na zijn vroege crash en passeerde nog enkele sterke zandrijders om vijfde te eindigen in de tweede reeks en derde in de GP.

Fier

De eerste van drie races in Lommel was een eentje voor de geschiedenisboeken voor het Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Het team, onder leiding van Hans Corvers en Marnicq Bervoets, vierde zijn eerste dubbele podium sinds het in 2012 zijn intrede maakte in het WK.

“Ik ben fier op mijn jongens”, zegt teameigenaar Hans Corvers. “Twee reekszeges en voor het eerst twee rijders samen op het podium. In België dan nog. Dat maakt het extra speciaal. Eén minpuntje: we grijpen naast de GP-zege. Woensdag misschien…” 

#193 Jago Geerts

2de in Grote Prijs

“De omloop lag er zwaar en moeilijk bij. Ik voelde me ook niet echt goed op mijn motor in de eerste reeks en maakte twee kleine maar kostbare foutjes. Voor de tweede reeks deden we enkele aanpassingen. Ik voelde me al een stuk beter, maar nog niet 100 procent. Toch kon ik die reeks winnen en tweede eindigen in de GP. Daar kan ik niet echt tevreden mee zijn. Gelukkig heb ik woensdag en zondag nog kansen om voor die winst te gaan. Ik voel me conditioneel sterk en ben er zeker van dat we tegen woensdag de juiste afstelling vinden.”

#919 Ben Watson

3de in Grote Prijs

“Mijn eerste reekszege ooit. Een fantastisch gevoel. Hier heb ik zo lang en zo hard voor gewerkt. Ik ben een beetje ontgoocheld over mijn crash in de tweede reeks. Als je nu terugkijkt, had ik zonder die val de GP kunnen winnen. Maar om eerlijk te zijn, ik kan na mijn eerste reekszege ooit nu toch niet gaan klagen. Je kan niet in één GP van niks naar alles gaan. Ik sta weer op het podium en reed een heel regelmatige wedstrijd. Dat voelt geweldig aan. Dit is een dag die ik nooit zal vergeten. Ik kijk er al naar uit om hier woensdag en zondag opnieuw te rijden.”

Marnicq Bervoets

Teammanager

“Ik zit een beetje met gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik natuurlijk blij en erg fier. Twee reeksen winnen, voor het eerst met twee rijders op het podium staan: dat is fantastisch. Aan de andere kant waren we naar hier gekomen om de GP te winnen. Zowel Ben als Jago hadden kunnen winnen. Ze gaven echt alles, maar maakten allebei een kleine maar kostbare fout. En we moeten niet flauw doen: Vialle is ook sterk. We moeten gewoon hard blijven werken. Woensdag en zondag krijgen we opnieuw een kans. Aan ons om die te grijpen.”

RESULTATEN

Race 1

1. BEN WATSON (GBr/Yam)

2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:22.023

3. Maxime Rennaux (Fra/Yam) +0:28.203

4. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:31.157

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:42.546

Race 2

1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)

2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:09.511

3. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:27.551

4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:30.982

5. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:32.601

GP-eindstand

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 44

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 43

3. BEN WATSON (GBr/Yam) 41

4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 35

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 34

WK-tussenstand (13/18)

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 569

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 516

3. Maxime Renaux (Fra/Yam) 407

4. Jed Beaton (Aus/Hus) 407

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 381

7. BEN WATSON (GBr/Yam) 355

Volgende wedstrijd: 21 oktober GP14 Lommel 2 (Bel)

Foto’s @shotbybavo – CDS – @yamahaofficialracing.com