– Achtste reekszege voor Geerts –

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Jago Geerts pakte zijn achtste reekszege van het seizoen in Faenza, waar de achtste ronde van het FIM Wereldkampioenschap plaatsvond. De Balenaar eindigde tweede in de GP, teammaat Ben Watson moest zich tevreden stellen met de zesde plaats.

De rijders kregen voor de derde keer in één week tijd het snelle en met diepe sporen bezaaide Monte Coralli circuit in Faenza voor de voeten geschoven. Eén groot verschil: voor de eerste keer deze week waren er toeschouwers – weliswaar slechts 1.000 – toegelaten.

Onder controle

Geerts, achtste in de tijdtraining, schoot als een raket uit het starthek. De jonge Balenaar dook vlak achter Tom Vialle in de eerste bocht en plaatste meteen een succesvolle aanval. De twee titelpretendenten speelden in die eerste ronde een paar keer haasje over, waarbij Vialle aan het langste eind trok. Geerts besloot om even de tijd te nemen om andere, betere lijnen te vinden. Eens gevonden, nestelde hij zich in de vijfde ronde in het achterwiel van Vialle. Een toertje later sloeg de Monster Energy Yamaha Factory rijder al toe: erop en erover, na een mooi passeermaneuver.

De Fransman bleef daarna wel aanklampen, maar Geerts had alles perfect onder controle en pakte zijn achtste reekszege van het seizoen.

Teammaat Ben Watson, zevende in de tijdtraining, dook als achtste het veld in, maar zakte na een missertje terug naar de 12de plek. De Brit beet daarna, zoals steeds, stevig van zich af, schudde enkele ferme passeermaneuvers uit zijn mouw en klom nog op naar plek zeven.

Geweldige starts

Beide Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders schoten als een komeet weg (Geerts tweede, Watson derde) in de tweede reeks. Geerts maakte echter een kleine fout in de eerste ronde, waardoor hij zijn teammaat en Beaton voorbij zag komen. Watson maakte vooraan jacht op Vialle. De Brit bleef de WK-leider onder druk zetten, maar verloor in de vierde ronde de controle over zijn machine en schoof onderuit. Geerts had wat tijd nodig om gewoon te raken aan de besproeide en verraderlijke baan. Halfweg de race had hij het goede gevoel weer te pakken en wipte hij ook over Beaton naar de tweede plaats. Intussen was Vialle echter al vliegen. Geerts probeerde de kloof – meer dan zeven seconden – nog wel te dichten, maar tevergeefs. Hij finishte tweede in de reeks én ook in de Grote Prijs, met evenveel punten als Vialle. Watson herpakte zich goed na zijn schuiver en knokte lange tijd met Van De Moosdijk voor de vierde plaats. Wat de Brit ook probeerde, de Nederlander wou niet kraken. Watson dus vijfde in de tweede reeks en zesde in de eindstand.

Voor Geerts veranderde er niets in de WK-tussenstand. De Balenaar blijft tweede op 21 punten van leider Vialle. Watson schoof wel een plaatsje op en is nu zesde in het WK.

#193 Jago Geerts

2de in Grote Prijs

“Ik ben tevreden met mijn resultaat vandaag. Vooral mijn eerste reeks was heel goed. Ik had een paar rondjes nodig om de goede lijnen te vinden. Eens in mijn normale ritme kon ik vlot de leiding overnemen en controleren tot op de meet. Ik had opnieuw een goede start in de tweede reeks, maar zakte van de tweede naar de vierde plek weg na een kleine fout. Het was erg moeilijk om op deze baan in te halen. Daardoor had ik iets te veel tijd nodig om naar de tweede plek terug te komen. Vialle was intussen al vliegen. Hoe dan ook, twee, vierde en twee in drie Grote Prijzen op dit verraderlijk circuit: niet slecht. Ik kijk nu al uit naar Mantova over twee weken.”

#919 Ben Watson

6de in Grote Prijs

“Ik nam een matige start in de eerste reeks, maar ging even naast de baan waardoor ik enkele plaatsen verloor. Ondanks een klein probleem met de motor slaagde ik er toch nog in om naar de zevende plaats terug te keren. In de tweede reeks kroop ik meteen in het achterwiel van Vialle. Ik voelde me heel comfortabel en had ook het gevoel dat ik geen risico’s nam. Maar dit parcours is en blijft onvoorspelbaar. Plots schoof mijn voorwiel weg. Mijn eigen fout. Ik kon snel opstaan en nog vijfde eindigen. Ik ben vooral blij dat ik Faenza gezond kan verlaten. De resultaten waren niet speciaal, maar ik kon wel twee keer op hoog niveau rijden.”

Marnicq Bervoets

Teammanager

“Ik ben best wel tevreden over de prestaties van onze rijders. Geerts eindigt hier tweede, met evenveel punten als Vialle. Een goed resultaat op een baan die meer op de maat van de Fransman is gemaakt. Het is ook een goed resultaat na zijn crash op woensdag. Watson reed ook sterk. Spijtig van die val in de tweede race, want hij was veel druk op Vialle aan het zetten. Gelukkig kwam hij er zonder kleerscheuren vanaf. Veel rijders hebben hier deze week een blessure opgelopen. Ik ben blij dat onze jongens gezond naar huis kunnen gaan. Zo kan de focus al meteen op Mantova gericht worden.”

RESULTATEN

Race 1

1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)

2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:2.931

3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:03.502

4. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:04.197

5. Conrad Mewse (GBr/KTM) +0:18.609

7. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:25.370

Race 2

1. Tom Vialle (Fra/KTM)

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:07.101

3. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:11.101

4. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:14.561

5. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:16.380

GP-eindstand

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 47

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 47

3. Jed Beaton (Aus/Hus) 38

4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 35

5. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) 33

6. BEN WATSON (GBr/Yam) 30

WK-tussenstand

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 354

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 333

3. Maxime Reanux (Fra/Yam) 259

4. Jed Beaton (Aus/Hus) 247

5. Roan Van De Moosdik (Ned/Kaw) 210

6. BEN WATSON (GBr/Yam) 191

Volgende wedstrijd: 27 september, GP9 Mantova 1 (Ita)

Foto’s @shotbybavo – CDS – @yamahaofficialracing.com