– GP4 PIETRAMURATA – GEERTS OPNIEUW OP PODIUM –

Een fenomenale Jago Geerts stond opnieuw op het podium in de vierde ronde van het FIM Wereldkampioenschap MX2. Eén week na zijn derde plaats in Valkenswaard, pakte de Monster Energy Kemea Yamaha rijder de tweede plek (2+2) in het Italiaanse Pietramurata. Teammaat Ben Watson miste het podium op één luttel puntje (7+3).

Geerts heeft normaal gezien altijd wat tijd nodig om de juiste snelheid en het juiste ritme te vinden tijdens een GP-weekend. Niet zo deze keer. De Belgische tiener voelde zich goed op de verraderlijke baan en was van de eerste vrije training op zaterdag tot de laatste race op zondag in de voorste gelederen terug te vinden.
Geerts – die tweede werd in de kwalificatierace – dook als zesde in de eerste bocht en begon meteen aan te vallen. Eerste slachtoffers op zijn lijst: Olsen, Jacobi en Sanayei. Na zes ronden reed Geerts al op de derde plek nadat hij Larranaga te grazen had genomen. Zijn volgende doelwit was Tom Vialle, die zo’n acht seconden voor hem uit reed. Geerts ging niet te overhaast te werk, dichtte geleidelijk aan de kloof en sloeg in de laatste ronde zijn slag.
Ben Watson zat midden in het pak na de eerste bocht. De Brit maakte in de beginfase heel wat plekken goed en kwam na vijf ronden al als zesde door, maar een schuiver kostte hem vier plaatsen. Watson herpakte zich en knokte zich nog terug tot op plaats zeven.

Déjà vu
De tweede reeks was bijna een kopie van de eerste voor Jago Geerts. De Belg startte opnieuw als zesde en liet er weer geen gras over groeien. Hij nam vlot de maat van Olsen, Strubhart, Jacobi en (opnieuw) Vialle op weg naar opnieuw een tweede plaats, die hem ook de tweede plaats in de GP opleverde.
De tweede reeks was ook voor Ben Watson een soort van déjà vu. De Brit miste zijn start opnieuw en moest voor de tweede keer van heel ver terugvechten. Eén verschil: geen foutje/val deze keer. De Brit was echt op een missie, nam de ene rijder na de andere te grazen en kwam na een straffe inhaalrace als derde over de meet. Goed voor een vierde plaats in de eindstand.
De Monster Energy Kemea Yamaha rijders klommen allebei in de WK-stand. Watson is nu vierde, met slechts vier punten voorsprong op teammaat Geerts.


#193 Jago Geerts
Tweede plaats in GP

“Dit was waarschijnlijk het beste weekend in mijn carrière tot dusver. De sleutel tot het succes waren mijn starts. Ik schoot twee keer heel goed weg, wat het karwei een pak makkelijker maakte. Het is iets waar ik sinds het begin van het seizoen hard aan gewerkt heb. Eindelijk pluk ik er de vruchten van. We hebben nu een pauze van vijf weken in het WK. Ik zal hard blijven werken in die periode en proberen om in de volgende GP in Mantova opnieuw op het podium te staan.”

#919 Ben Watson
Vierde plaats in GP

“Het was een degelijke Grote Prijs. Ik ben heel tevreden over het rijden op zich. Alleen spijtig dat mijn starts me opnieuw in de steek lieten. Ik moest in beide reeksen van ver terugkomen. Dat kostte me wellicht het GP-podium. We hebben nu vijf weken vrij. Genoeg tijd om samen met het team aan die starts te werken, want ik wil me met de toprijders meten, niet met de gasten in het midden van het peloton.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Dit is een fantastisch weekend voor ons team. Wat een geweldige prestaties van onze rijders. Jago was enorm snel en reed ook heel zuiver. Het was echt een plezier om hem aan het werk te zien. Hetzelfde geldt voor Ben. Eén verschil: zijn starts, die waren echt slecht. Maar hij toonde heel veel doorzettingsvermogen en perste twee knappe inhaalraces uit zijn lijf. Tweede en vierde in de eindstand: een geweldig resultaat, maar we moeten keihard blijven werken.”

RESULTATEN
Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:12.125
3. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:14.130
4. Henry Jacobi (Dui/Kaw) +0:31.658
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:33.302
7. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:39.054

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:02.862
3. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:06.293
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:09.387
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) +0:19.496

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 44
3. Tom Vialle (Fra/KTM) 35
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 34
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 34

WK-tussenstand (4/18)
1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 170
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 150
3. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 147
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 129
5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 125

Volgende wedstrijd: 14 april, Dutch Masters Oss (Ned)

Foto’s Yamaha Racing/Bavo