– Dutch Masters in Oldebroek – GEERTS SCHITTERT IN OLDEBROEK –

Jago Geerts heeft Kemea Yamaha zijn eerste zege van 2018 geschonken. De 17-jarige Belg won op paasmaandag de Dutch Masters in Oldebroek (2+1 in reeksen). De voormalige wereld- en Europese kampioen bij de juniores imponeerde heel wat mensen in Nederland.
Geerts nam een vliegende start in de eerste reeks, maar moest de leiding na een kleine schuiver afstaan aan Calvin Vlaanderen. Geerts joeg de Zuid-Afrikaan daarna de hele reeks op, maar slaagde er maar niet in om hem terug te pakken. Geerts besloot dat er in reeks twee geen ruimte voor fouten meer was. De Balenaar pakte de kopstart, sloeg een mooie kloof en controleerde de race tot het einde. Zijn eerste zege van 2018 was binnen. Mooie bonus: Geerts is ook de nieuwe leider in de Dutch Masters MX2.

Ben Watson finishte vijfde in de eerste reeks, maar moest in de tweede manche naar de kant nadat hij zijn knie gestoten had bij een val. Gelukkig valt de averij mee, zodat de Brit komend weekend gewoon weer aan de start staat in de GP van Italië. De derde Kemea Yamaha-rijder, Vsevolod Brylyakov, gaf dit weekend de voorkeur aan enkele stevige trainingsessies.

#193 Jago Geerts
“Mijn eerste overwinning bij de ‘grote jongens’ is binnen. Ik moet toegeven: een geweldig gevoel. Ik merkte tijdens de vrije training al dat het lekker zat en dat een goed resultaat mogelijk was. Mijn tweede reeks was perfect: kopstart, snel een kloofje en winst. Enig minpuntje vandaag: die kleine valpartij in de eerste reeks. Ik kon wel meteen hervatten in het wiel van Vlaanderen en bleef hem de hele reeks onder druk zetten. Maar de baan is heel smal en dus moeilijk om te passeren. Nu ja, ik heb geen reden tot klagen. Het eindresultaat is geweldig. Komend weekend trekken we naar Italië. Naar één van de moeilijkste circuits op de WK-kalender. Dat wordt een grote uitdaging.”

#919 Ben Watson
“In de tweede reeks knalden Fernandez en ik tegen elkaar toen we voor de derde plek knokten. Ik viel en blesseerde mijn knie. Ik had veel pijn en besloot dan maar om binnen te rijden. De averij valt gelukkig mee. Een paar uur naar de wedstrijd kon ik alweer rondwandelen. De Grote Prijs van Italië, komend weekend, is dus niet in gevaar. Die crash kwam wel ongelegen, omdat ik eindelijk een goed gevoel had op de baan. Dat was compleet het tegenovergestelde van in de eerste reeks. Ik finishte daarin nog wel vijfde, maar was helemaal niet content. Mijn start was barslecht en de snelheid ontbrak ook.”

Teambaas Hans Corvers
“Onze eerste zege van 2018 is binnen! Geweldig. Niet alleen de zege op zich, maar vooral ook de manier waarop Geerts die pakte. Hij was zonder enige twijfel de sterkste man van de dag. Zonder dat kleine foutje in de eerste reeks had hij beide manches gewonnen. Jago heeft hier veel indruk gemaakt op de mensen. Ook op mij, ja. Oké, ik wist natuurlijk dat hij bulkt van het talent, maar de manier waarop hij vandaag domineerde was indrukwekkend. Dagzege én op kop in de Dutch Masters: dit was een perfecte dag voor Geerts. Ben Watson had het geluk niet aan zijn zijde in Oldebroek. Hij crashte in de tweede reeks, stootte zijn knie en besloot geen risico’s meer te nemen. De blessure lijkt gelukkig mee te vallen. Hij staat komend weekend dus gewoon aan de start in Italië.

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon)
2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +1.651
3. Jed Beaton (Aus/Kaw) +43.700
4. Adem Sterry (GBr/Kaw) +48.497
5. BEN WATSON (GBr/Yam) +50.321

Tweede reeks
1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)
2. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) +11.155
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +31.186
4. Ruben Ferandez-Garcia (Spa/Kaw) +32.598
5. Adam Sterry (GBr/Kaw) +44.337
BEN WATSON (GBr/Yam) DNF

Eindstand
1. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 47
2. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 47
3. Thomas Covington (VSt/Hus) 34
4. Adam Sterry (GBr/Kaw) 34
5. Jed Beaton (Aus/Kaw) 34
11. BEN WATSON 16

Stand Dutch Masters
1. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 82
2. Jed Beaton (Aus/Kaw) 74
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 69
4. Davy Pootjes (Ned/KTM) 65
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 50
11. BEN WATSON (GBr/Yam) 31
12. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 30

Volgende wedstrijd: GP4, Pietramurata, Italië

Foto Eric Laurijssen