– GP3 VALKENSWAARD – GEERTS OP HET PODIUM –

– GP3 VALKENSWAARD – GEERTS OP HET PODIUM –

Monster Energy Kemea Yamaha rijder Jago Geerts klom op het podium tijdens de derde ronde van het wereldkampioenschap MX2 in Valkenswaard. De 18-jarige Belg verzekerde zich pas van een plek in de top drie (7+2) na een fenomenaal maneuver in de laatste meters van de tweede reeks. Zijn teammaat Ben Watson finishte zesde (5+5).

Geerts staat bekend als een van de beste zandrijders in de MX2. De tiener toonde zijn talent al op zaterdag toen hij een knappe derde plaats pakte in de kwalificatierace. Maar hij kon die goede uitgangspositie niet verzilveren in de eerste race. Geerts dook pas als negende de eerste bocht in en geraakte maar niet in zijn normale ritme op de moeilijke baan. De tiener kon na tien minuutjes wel opschuiven naar plek zeven, maar crashte terwijl hij jacht maakte op teammaat Watson en viel een plekje terug. De Brit stoomde intussen voorbij Pootjes en Vialle door naar de vierde plaats. Helaas maakte ook Watson een foutje waardoor hij tegen de grond ging en naar de zevende plaats wegzakte. In de eindfase kon hij nog twee plekjes opschuiven om vijfde te eindigen.

ONTKETEND
Geerts startte als vijfde in de tweede race en liet er geen gras over groeien. Vialle en Jacobi waren zijn eerste slachtoffers. Daarna richtte hij zijn pijlen op Olsen. De Belg reed een groot gat dicht op de WK-leider en zette de Deen fel onder druk. Geerts ging als een ontketende tekeer en schudde op de laatste sprong, vlak voor de finish, een fenomenaal maneuver uit zijn mouwen. De Balenaar eindigde daardoor tweede in de reeks, met één tiende van een seconde (!) voorsprong op Olsen. Een resultaat dat hem ook nog een plek op het GP-podium opleverde, zijn eerste van het seizoen.
Watson had een middelmatige start (negende) in die tweede reeks, maar was na drie ronden al opgeschoven naar de zesde plek. Op het einde slaagde de Brit er ook nog in om Jacobi te grazen te nemen waardoor hij vijfde eindigde in de reeks en zesde in de Grote Prijs.
Watson staat momenteel vijfde in het WK, met 14 puntjes voorsprong op zijn teammaat Geerts (7de).

#193 Jago Geerts
Derde plaats in GP
“Ik was echt kwaad na de eerste reeks, die helemaal niet volgens plan was verlopen. Slechte start, valpartij, geen ritme. De tweede reeks was helemaal het tegenovergestelde. Degelijke start, meteen goed ritme, hoge snelheid en heel aanvallend. Zelfs op het einde nog. Ik wou Olsen kost wat kost nog pakken. Het was dan ook alles of niets op die laatste sprong. Het werd alles. Tweede in de reeks en derde in de GP. Om eerlijk te zijn: dat had ik niet meer verwacht na die zwakke eerste reeks. Man, dit doet deugd. Mijn eerste podium van 2019, het eerste voor het team ook. Dit moet een boost zijn voor ons allemaal.”

#919 Ben Watson
Zesde plaats in GP
“Ik ben best wel tevreden over het rijden op zich, maar mijn starts lieten me in de steek. Als je voor het podium wil meespelen, moet je in de top vijf die eerste bocht induiken. Dit is een heel snel parcours, het verschil tussen de toppers is minimaal. Het is dus heel moeilijk om een achterstand goed te maken. Ik weet dat ik de snelheid van de topmannen heb, alleen die verdomde starts hé. De reden? Als ik dat wist, zou ik het meteen oplossen. Iedereen in het team werkt echt keihard. Ik hoop dus dat we snel de oplossing vinden.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Wat een tweede reeks, wat een laatste ronde van Jago. Indrukwekkend. Super snel en agressief. Hij ontplooide al zijn talenten. Geerts was duidelijk op een missie in die tweede reeks. Het was een heel andere rijder dan de Jago van reeks 1. Ik was echt wel wat teleurgesteld na die eerste reeks. We hebben dan ook een goed gesprek gehad tussen de twee manches. Ik ben heel fier met de reactie die Geerts getoond heeft. Dit moet een opsteker zijn voor iedereen binnen Monster Energy Kemea Yamaha. Ook voor Watson, die twee degelijke reeksen reed, maar het in de beginfase telkens wat liet liggen.”

RESULTATEN
Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:07.459
3. Henry Jacobi (Dui/Kaw) +0:16.197
4. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:32.080
5. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:41.347
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:46.877

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:05.031
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:05.188
4. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:13.061
5. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:16.499

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 42
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 36
4. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 36
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 35
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 32

WK-tussenstand (3/19)
1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 136
2. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 113
3. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 107
4. Jorge Prado (Spa/KTM) 100
5. BEN WATSON (GBR/YAM) 95
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 81

Volgende wedstrijd: 7 april, GP4 Pietramurata (Ita)

Foto’s Yamaha Racing (Bavo & CDS)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *