– MX DER NATIES – RED BUD, VS – VERSLAG – GEERTS ZEVENDE MET BELGIË –

Het voltallige Kemea Yamaha Team – Ben Watson, Jago Geerts en Anthony Rodriguez – verdedigde de kleuren van hun land in de Monster Energy Motorcross der Naties in Red Bud, USA. Of was het Red Mud? De regen had het iconische circuit immers in een modderig en verraderlijk parcours omgetoverd.

Ben Watson – een debutant in de Naties – maakte indruk met een fantastische vierde plaats in de tweede reeks. Een resultaat waarmee hij Groot-Brittannië mee aan de vijfde plaats in de eindstand hielp.
De andere rookie van het team – Jago Geerts – moest één goed resultaat boeken voor het Belgische team. En de tiener ontgoochelde bondscoach Johan Boonen niet. Hij finishte 13de in de eerste reeks (vijfde MX2-rijder), terwijl hij aan de buitenkant moest starten.
Anthony Rodriguez, die aan zijn derde Naties toe was, leidde team Venezuela naar de A-finale in de meest prestigieuze race van het jaar. De Venezolanen eindigden op de 15de plek.

Ben Watson
5de met Groot-Brittannië

“Mijn eerste Motorcross der Naties was een hele belevenis. Ik heb echt genoten van de sfeer die er rond deze wedstrijd hangt. Ik kende twee totaal verschillende reeksen. In de eerste reeks moest ik aan de buitenkant starten, in 27ste positie. Alsof dat nog niet erg genoeg was, zat ik in de eerste bocht ook nog vast in een opstopping. In de tweede reeks mocht ik aan de binnenkant starten. Ik nam een perfecte start en finishte vierde. Geweldig. Een dikke merci aan mijn mecanicien, die fantastisch werk leverde tussen de reeksen.”

Jago Geerts
7de met België

“Natuurlijk kunnen we niet tevreden zijn met onze zevende plaats in de eindstand. Toch was mijn eerste Motorcross der Naties een geweldige ervaring. Op zaterdag voelde ik me nochtans niet zo goed in mijn vel, misschien omdat ik iets te zenuwachtig was. Op zondag ging het gelukkig een pak beter. Mijn eerste reeks was heel degelijk. Ik denk dat ik daarin gedaan heb wat er van me verwacht werd. De tweede reeks was een stuk moeilijker, omdat ik na vier ronden mijn bril al moest afdoen. Man, mijn ogen deden enorm veel pijn, maar ik weigerde om op te geven.”

Anthony Rodriguez
15de met Venezuela

“Mijn eerste doel was om met Venezuela in de A-finale te geraken. Die opdracht hebben we volbracht. Dat is het goede nieuws. Over mijn eigen resultaten ben ik niet zo tevreden. In de modder rijden is nu eenmaal een van mijn zwakke punten. Ik heb dat gewoon te weinig gedaan, waardoor ik wat sukkelde. Vooral in de eerste reeks. Toen ik iemand wilde passeren, kwam ik vast te zitten in de diepe modder en duurde het even vooraleer ik mijn motor weer aan de praat kreeg. Mijn tweede reeks was een pak beter. Dat was toch wel een opluchting.”

RESULTATEN NATIES

Eerste reeks (MXGP+MX2): 1. Herlings (Ned/KTM); 2. Paulin (Fra/Hus); 3. Prado (Spa/KTM); 4. Tomac (VSt/Kaw); 5. Desalle (Bel/Kaw); 6. Cairoli (Ita/KTM); 7. Ferrandis (Fra/Yam); 8. Lawrence (Aus/Hon); 9. Facciotti (Can/Hon); 10. Cervellin (Ita/Yam);… 13. GEERTS (Bel/Yam); 15. WATSON (GBr/Yam); 26. RODRIGUEZ (Ven/Yam).

Tweede reeks (MX2+Open): 1. Coldenhoff (Ned/KTM); 2. Lawrence (NZl/Hon); 3. Prado (Spa/KTM); 4. WATSON (GBr/Yam); 5. Seewer (Zwi/Yam); 6. Van Horebeek (Bel/Yam); 7. Kullas (Est/Hus); 8. Ferrandis (Fra/Yam); 9. Barcia (VSt/Yam); 10. Evans (Aus/KTM);… 18. GEERTS (Bel/Yam); 19. RODRIGUEZ (Ven/Yam).

Derde reeks (MXGP+Open): 1. Coldenhoff (Ned/KTM); 2. Herlings (Ned/KTM); 3. Paulin (Fra/Hus); 4. Cairoli (Ita/KTM); 5. Lupino (Ita/Kaw); 6. Anstie (GBr/Hus); 7. Tomac (VSt/Kaw); 8. Nagl (Dui/TM); 9. Roczen (Dui/Hon); 10. Searle (GBr/Kaw).

Eindstand: 1. Frankrijk 35; 2. Italië 37; 3. Nederland 41; 4. Australië 48; 5. Groot-Brittannië (Watson) 48; 6. VS 49; 7. België (Geerts) 53; 8. Spanje 63; 9. Estland 71; 10. Duitsland 78;… 15. Venezuela (Rodriguez) 129.

Foto CDS