– Kemea Yamaha: “Moeten lat hoger leggen” – 

 

Zondag wordt in het Italiaanse Riola Sardo het internationale motorcross-seizoen op gang geschoten. Nieuw jaar, nieuwe kansen en dus ook nieuwe ambities. Ook voor het Monster Energy Kemea Yamaha MX2 Team, dat in 2019 met twee rijders zal uitpakken: de Brit Ben Watson, vorig jaar knap vierde in het WK en de Belg Jago Geerts, die als rookie achtste finishte in 2018. “Dit jaar leggen we lat nog hoger”, zegt teambaas Hans Corvers.
Vorig seizoen telde het Monster Energy Kemea Yamaha MX2 Team nog drie rijders, dit jaar zullen er maar twee Kemea’s aan de start staan. Een bewuste keuze, zo blijkt. “De staf is wel integraal aan boord gebleven”, vertelt teambaas Corvers. “Dat betekent dus dat we nog meer op onze twee rijders kunnen focussen. We willen niets aan het toeval overlaten.”

2018 was een mooi jaar voor het team. Watson finishte knap vierde in het WK en Geerts eindigde het seizoen op de achtste plek. Tussendoor pikten ze allebei ook nog een GP-podium mee. Als kers op de taart mochten ze op het einde van het jaar allebei de kleuren van hun land vertegenwoordigen in de Motorcross der Naties. “We mogen inderdaad tevreden terugblikken op 2018”, aldus Corvers. “Maar we willen meer. We mogen, nee moeten, de lat hoog leggen. Onze rijders zijn een jaartje ouder en sterker, qua motor en vering hebben we ook weer een stap vooruit gezet. Met Watson mikken we dan ook op de top drie, met Geerts op de top vijf. En een GP-zege staat ook op onze verlanglijst.”

LAATSTE STAP

“Aan de ene kant moeten we ambitie durven tonen, aan de andere kant mogen we echter niet te veel druk leggen op onze rijders”, waarschuwt team manager Marnicq Bervoets. “De laatste stap naar de absolute top is de zwaarste. Vooral mentaal. In de voorbereidingsraces gaan we al wat indicaties krijgen, maar we zullen pas na een drietal GP’s weten hoe ver ze echt staan.”

Zowel Watson als Geerts zijn al een hele tijd bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zondag staat de eerste internationale race op het programma in Riola Sardo, in Sardinië. Daarna rijdt het duo nog in Ottobiano (3 februari), Hawkstone Park (17 februari) en Lacapelle Marival (24 februari) om helemaal klaar te geraken voor de eerste Grote Prijs in Neuquen, Argentinië (3 maart).

Jago Geerts: “Ik heb een goede voorbereiding achter de rug. Omdat ik niet meer naar school moet, had ik veel meer tijd om te trainen. In november en december lag de focus vooral op het fysieke gedeelte, daarna kwam de motortraining erbij. Ik ben vooral in België gebleven. Tot deze week kon ik perfect trainen in eigen land. De banen lagen er zwaar en redelijk technisch bij. Ideaal. Ik ben wel blij dat de wedstrijden nu weer beginnen. Racen is nu eenmaal het plezantste. Mijn doel in het WK? Simpel: beter doen dat vorig seizoen, dat was vooral een leerjaar. Ik ga dus voor de top vijf.”

Ben Watson: “Eigenlijk hebben we in vergelijking met vorig jaar niet zo veel veranderd aan mijn voorbereiding. Al hebben we wel iets meer de nadruk gelegd op mijn techniek. Ik ben ook opnieuw op een 450 begonnen en dan overgestapt naar mijn 250. Ik vertoef al sinds begin januari in Sardinië, waar het meestal goed weer was en ik dus veel heb kunnen rijden. Mijn voorbereiding is tot nog toe heel goed verlopen. 2018 was voor mij het plezantste en beste seizoen ooit. Maar ik wil nog beter worden. Stap per stap. Ik wil dit jaar veel vaker op het podium staan. En liefst ook op het einde van het seizoen.”

Foto’s: CDS, shotbyBavo, Eric Lauryssen