– KEMEA YAMAHA: GP1 – NEUQUEN, ARGENTINIË – VERSLAG –

BEN WATSON SCHITTERT MET VIERDE PLAATS
Kemea Yamaha is het wereldkampioenschap MX2 met een knaller begonnen. Alle drie de rijders nestelden zich in de openingsrace in Argentinië in de top 10. Ben Watson schitterde met een vierde plaats (4+4 in reeksen), zijn beste resultaat ooit. Vsevolod Brylyakov finishte mooi zesde (9+9) en youngster Jago Geerts maakte het Kemea-feestje compleet met een negende plek (12+10). “Drie Kemea-rijders in de top 10, dat had niemand verwacht. Dat maakt het dubbel zo mooi”, glunderde teameigenaar Hans Corvers. “Dit zijn resultaten waarop we nu moeten verder bouwen.”

DE RACES:
Ben Watson maakte zaterdag met een derde plaats meteen indruk in de kwalificatierace, zijn beste resultaat ooit. Geerts en Brylyakov (die crashte, gelukkig zonder erg) kwamen niet verder dan een dertiende en zeventiende plaats.
Watson, die twee jaar geleden zijn voet brak in Neuquen, voelde zich deze keer duidelijk goed in zijn vel op de snelle, maar meedogenloze baan in Patagonië. De 20-jarige Brit schoot in de eerste reeks als een komeet uit de startblokken: na de eerste bocht lag hij in derde positie. Ben zakte daarna wel terug naar de vijfde plaats, maar kon halfweg de reeks nog een plekje opschuiven. Zijn beste resultaat in een reeks ooit. Brylyakov kwam als vijftiende weg, klom dan gestaag op en kreeg aansluiting met een groepje dat voor plek vijf tot en met tien knokte. Seva beet zijn tanden stuk op Cervellin en finishte negende. Geerts kreeg pas op het einde van de reeks het juiste ritme te pakken waardoor hij nog kon opschuiven naar de twaalfde plaats.
Watson liet in de tweede reeks zien dat zijn vierde plaats van eerder op de dag geen toevalstreffer was. Hij schoot als vijfde weg, maar viel dan een paar plaatsjes terug. De Brit panikeerde niet, bleef de goede lijnen zoeken en nam achtereenvolgens Geerts, Covington, Pootjes en Lawrence te grazen om opnieuw vierde te finishen. Goed voor een vierde plaats in de eindstand, opnieuw een beste resultaat ooit. Brylyakov kende eenzelfde scenario als in de eerste reeks: veertiende na één ronde en dan nog oprukken naar plek negen. Geerts bleef aan het starthek haperen, maar nam een fantastische eerste bocht die hem prompt op plek vijf bracht. De 17-jarige Balenaar hield daarna lange tijd stand op de zevende plaats, maar een valpartij op het einde van de reeks deed hem terugvallen naar de tiende plaats.

#919 Ben Watson, vierde
“Beste kwalificatierace ooit, beste resultaat in een reeks ooit en beste GP-resultaat ooit. Wat een weekend! Wat een heerlijk gevoel. Natuurlijk heb ik mezelf wat verrast met die vierde plaats. Ik wil vooral iedereen bij Kemea Yamaha bedanken. Alles is perfect geregeld. Ik ben nog nooit zo goed voorbereid aan een WK kunnen beginnen. Dat geeft een pak vertrouwen. Niet alleen in mezelf, ook in alles en iedereen rond me. Aan de ene kant is het een beetje spijtig dat ik het podium op één puntje mis. Aan de andere kant kan ik niet ontgoocheld of kwaad zijn. Dit resultaat geeft me een enorme boost, dit is een grote stap in mijn carrière.”

#18 Vsevolod Brylyakov, zesde
“Het was een geweldig gevoel om weer achter het starthek te staan in een GP. Dat was al geleden van april vorig jaar. Ik ben dan ook best tevreden met mijn zesde plaats. Ik kom immers van heel ver terug. Vijf maanden geleden wist ik nog niet zeker of ik weer zou kunnen rijden na die akelige schouderblessure. Zaterdag liep het nochtans niet echt lekker, maar ik heb me zondag goed herpakt met twee degelijke reeksen, twee keer in de top 10. Ik weet dat ik nog niet aan de top van mijn kunnen zit, ik weet dat ik nog wedstrijdritme mis. Er is maar één manier om dat te verbeteren: keihard blijven werken.”

#193 Jago Geerts, negende
“Meteen in de top 10, daar ben ik best tevreden mee. Het duurde wel even vooraleer ik de goede lijnen en het juiste ritme te pakken had in de eerste reeks. Daardoor kon ik op het einde nog wat plekjes opschuiven. Dat goede gevoel heb ik dan meegenomen naar de tweede reeks. Ik was nochtans niet goed weg aan de ‘baar’, maar ik maakte veel goed in de eerste bocht. Ik heb lange tijd in zevende positie gehangen, maar op het einde maakte ik een klein foutje waardoor ik viel en wat plekjes verloor. De snelheid is aanwezig, dat is positief. Ik kijk nu al uit naar de GP in Valkenswaard, over twee weken.”

Teammanager Marnicq Bervoets
“Het WK had niet beter kunnen starten voor ons. Eerlijk, dit had ik niet verwacht. Vergeet niet dat we met een compleet nieuwe team aan dit WK zijn begonnen. De jongens hebben me dan ook aangenaam verrast. Een bewijs dat we goeie keuzes hebben gemaakt in de winter. Watson was outstanding, het hele weekend. Als Ben vertrouwen heeft, is hij tot veel in staat. Geerts heeft ook mooie dingen laten zien. Vooral zijn tweede reeks was heel sterk. Spijtig van die ene val, anders was hij zevende geëindigd. Brylaykov reed zijn eerste Grote Prijs in tien maanden. Onze Rus leverde tweede solide reeksen af. En heel belangrijk: hij maakt week na week progressie.”

Resultaten
Eerste reeks MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Hunter Lawrence (Aus/Hon) 0:01.993
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 0:12.509
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 0:21.540
5. Henry Jacobi (Dui/Hus) 0:39.686
9. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 0:44.951
12. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 1:03.29

Tweede reeks MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 0:05.260
3. Darian Sanayei (VSt/Kaw) 0:10.726
4. BEN WATSON (GBr/YAm) 0:13.864
5. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 0:13.993
9. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 0:40.040
10. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 0:41.654

Eindstand MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 42
3. Hunter Lawrence (Aus/Hon) 37
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 36
5. Jed Beaton (Aus/Kaw) 27
6. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 24
9. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 20

Volgende wedstrijd: 11 maart, Markelo, Dutch Masters.

Foto’s Bavo