Na een derde en tweede plaats eerder deze week, pakte Ben Watson zijn allereerste GP-zege in laatste wedstrijd van de Lommelse triple-GP. Jago Geerts kende een tegenvallende dag en eindigde pas 9de.

Ondanks de regen lag de omloop – die een paar wijzigingen had ondergaan in sector 3 en 4 – er perfect bij op de laatste wedstrijddag. De Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijders voelden zich goed op het natte circuit en klokten de tweede (Geerts) en zesde tijd (Watson) in de kwalificatie, wat hen een goede startpositie opleverde.

Slim gereden
Zowel Geerts (tweede) als Watson (vijfde) schoten goed uit de startblokken
in de eerste reeks en nestelden zich meteen achter WK-leider Vialle, die de holeshot had gepakt. De Belg gooide mogelijke winstkansen echter meteen te grabbel, toen hij naast de baan terechtkwam en ondersteboven ging vlak voor de waves. Jago moest als 31ste en allerlaatste herbeginnen. De 20-jarige Balenaar – die in de derde ronde nog eens onderuitging – finishte op een ontgoochelende 13de plaats.

Watson reed intussen een heel intelligente wedstrijd. De Brit nam in de beginfase de tijd om het goede ritme te zoeken. Eens gevonden, ging hij in de aanval. Zo ging hij knap buitenom bij Benistant en was hij onwaarschijnlijk snel op de waves om er Renaux te grazen te nemen. Watson, die woensdag de eerste reekszege uit zijn carrière pakte, rook opnieuw 25 punten en maakte nu jacht op Vialle, die zo’n zes seconden voor hem reed. Ben was eventjes twee seconden per ronde sneller dan de Fransman, dichtte de kloof in een wip en raasde als een sneltrein voorbij Vialle. Die probeerde zijn wagonnetje nog wel aan te hangen, maar Watson gaf hem niet de kans om nog tot in zijn wiel terug te keren. Ben bleef vlekkeloos tot aan de meet en pakte zijn tweede reekszege in vijf dagen tijd.

Dik verdiend
Geerts stuurde zijn YZ250FM in de tweede reeks naar een zesde holeshot dit seizoen, terwijl Watson – die helemaal werd ingesloten – pas als elfde de eerste bocht indook en aan een inhaalrace moest beginnen.-

Geerts was gebeten om iets recht te zetten na die tegenvallende eerste reeks en sloeg al meteen een kloofje. In de derde ronde liep het helaas weer mis. De Belg ging tegen de grond en viel terug naar de vijfde plek. 

Watson baande zich intussen een weg naar voor. In de eerste ronde alleen al schoof hij vijf posities op, van de elfde naar de zesde plek. Ben kreeg nog een plaatsje cadeau wanneer zijn teammaat opnieuw crashte (Geerts zakte terug naar de tiende plaats) en ging nu achter Vialle aan. Met succes. De 23-jarige Watson eindigde vierde, meer dan genoeg om zijn eerste en dik verdiende GP-zege te vieren. Geerts bolde als zevende over de meet, goed voor de negende plaats in de eindstand.

#193 Jago Geerts
9de in Grote Prijs
“Negende. Een grote ontgoocheling. Ik weet dat ik hier kan winnen in Lommel, maar ging vandaag vier keer tegen de grond. Vier keer op dezelfde manier, door vooraan weg te schuiven. Ik kan mijn motor gewoon niet vast houden. We zijn nog steeds op zoek naar de juiste afstelling, vooral wat de vering betreft. We moeten dit zo snel mogelijk oplossen. De triple GP in Pietramurata is vooral belangrijk om de motor beter te leren kennen met het oog op 2021. Ik ben er zeker van dat het geen mentaal probleem is. Ik stond al ver achter in het WK. Waarom zou ik dan stress moeten hebben?”

#919 Ben Watson
1ste in Grote Prijs
“Ik zal deze week nooit vergeten. Derde, tweede en nu een eerste plaats. Ongelooflijk. Mijn eerste reeks was super. Ik startte rustig, wilde in die beginfase zeker op twee wielen blijven. Eens in het goede ritme ben ik beginnen aanvallen en won ik. Na die reeks zat ik maar met één ding in mijn hoofd, het enige wat me nog niet gelukt was in mijn carrière: een GP winnen. Daardoor voelde ik me wel wat gespannen in de tweede reeks. Er schoten me allerlei dingen door het hoofd, maar ik slaagde er toch in de GP te winnen. Een heerlijk gevoel. Ik ben ook blij dat ik het team iets kan teruggeven voor al het harde werk dat zij voor mij doen.”

Marnicq Bervoets
Team manager
“Wat een knalprestatie van Watson. Echt straf. Ik ben ontzettend fier op en blij voor Ben. Hij is een enorm harde werker en een heel dankbaar persoon. Hij verdient deze overwinning echt. Wat een week zeg: derde, tweede en eerste. Het is spijtig dat Ben ons team door de leeftijdsregel na dit seizoen moet verlaten. Wat Geerts betreft: hij hangt momenteel in de touwen. Hij gaat te veel onderuit. Ik denk niet dat het een mentaal of conditioneel probleem is. Hoe dan ook, we moeten dit zo snel mogelijk zien op te lossen.”

RESULTATEN
Race 1
1. BEN WATSON (GBR/YAM)
2. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:07.958
3. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:19.273
4. Thibault Benistant (Fra/Yam) +0:27.475
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0: 32.999
13. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +1:16.770

Race 2
1. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw)
2. Isak Gifting (Zwe/Gas) +0:07.808
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:09.050
4. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:14.966
5. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:27.656
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:56.281

GP-eindstand
1. BEN WATSON (GBR/YAM) 43
2. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) 40
3. Maxime Renaux (Fra/Yam) 38
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 36
5. Tom Vialle (Fra/KTM) 35
9. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 22

WK-tussenstand (15/18)
1. Tom Vialle (Fra/KTM) 651
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 577
3. Maxime Renaux (Fra/Yam) 476
4. Jed Beaton (Aus/Hus) 456
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 446
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 440

Volgende wedstrijd: 1 november, GP16 Pietramurata 1 (Ita)

Foto’s @shotbybavo – CDS – @yamahaofficialracing.com