– GP9 – MATTERLEY BASIN, GROOT-BRITTANNIË – VERSLAG – WATSON NADERT OP TOP DRIE IN WK –

Ben Watson finishte vierde in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De Kemea Yamaha-rijder schudde op het spectaculaire circuit in Matterley Basin twee straffe inhaalraces (6+4) uit zijn mouw. Tot groot jolijt van de zijn Britse fans. Watson miste het podium dan wel op een haartje, maar deed een fantastische zaak in het WK, waarin hij nu tot op negen punten van nummer drie Olsen genaderd is. Anthony Rodriguez pakte zijn eerste top 10-plek (9+11) voor Kemea Yamaha, Jago Geerts werd elfde (15+7).

Ben Watson maakte het zichzelf nochtans niet makkelijk voor zijn thuispubliek. De Brit miste zijn start compleet in de eerste reeks en moest als laatste zijn weg naar voor zien te banen. Aangemoedigd door duizenden fans begon Watson aan een indrukwekkende inhaalrace op zijn YZ250F. Een remonte die hem nog tot op een straffe zesde plaats bracht. Teammaat Rodriguez had een veel betere start (achtste), maar maakte een foutje in de zesde ronde en zakte terug naar de dertiende plaats. De Venezolaan herpakte zich echter snel en knokte zich terug tot op de negende plek. Geerts slaagde er – na een val in de eerste ronde – er nog in om een vijftiende plaats en dus vijf WK-puntjes te pakken.
Ook in de tweede reeks slaagde Watson er niet in om meteen met de toppers mee te zijn in de start. Hij dook als dertiende de eerste bocht in en begon dan opnieuw aan een inhaalace. Eentje die hem nóg verder zou brengen dan in de eerste reeks. Eén voor één nam hij de concurrenten te grazen, alleen de top drie bleef nog buiten schot. Goed voor een vierde plaats in de GP. De vierder keer al dit seizoen. Maar zeker zo belangrijk: hij maakte in één klap 33 punten goed op Olsen, nummer drie in de WK-stand. Watsons achterstand op de Deen bedraagt nog maar negen puntjes.
Geerts voelde zich een pak beter in zijn vel in de tweede reeks. Al maakte hij na een goede start (negende) nog enkele foutjes in de openingsronde, waardoor hij enkele plekjes terugviel. Maar eens de tiener het juiste ritme te pakken had, begon ook Geerts naar voor op te schuiven. Tot op de zevende plek.
Rodriguez kende een moeilijke tweede reeks. De Venezolaan kreeg felle maagkrampen, maar hield toch stand op de elfde plaats.

#919 Ben Watson
4de in Grote Prijs
“Voor de vierde keer vierde. Aan de ene kant is het een beetje frustrerend dat ik het podium weer mis. Aan de andere kant mag ik absoluut niet klagen over mijn snelheid, over het rijden op zich. Ik was de derde snelste rijder vandaag. En ik zit Olsen, die derde staat in het WK, nu op de hielen. Er is eigenlijk maar één ding waarover ik mag klagen: mijn starts. Daar moeten we dringend aan werken. Maar in het algemeen was mijn thuis-GP een goede GP. Het was geweldig om voor eigen volk te rijden. Of dat extra stress gaf? Misschien een beetje voor de start van de eerste reeks, maar daarna was het eerder een extra motivatie.”

watson_matterley_cds_18_181466

#127 Anthony Rodriguez
10de in Grote Prijs
“Top 10. Niet slecht. Al had het nog wat beter gekund. Ik startte goed in de eerste reeks, maar maakte een klein foutje en ging tegen de grond. Dat kostte me een vijftal plaatsen, waarna ik weer moest terugknokken. Halfweg de tweede reeks kreeg ik hevige maagkrampen. Dat deed zoveel pijn, dat ik niet in staat was om nog te pushen om enkele plaatsjes te winnen. Dat was een tegenvaller. Ik moet nu vooral blijven werken aan mijn snelheid. Mijn doel is om iedere GP beter te worden, om in de top zes te geraken.”

rodriguez_matterley_cds_18_180504

#193 Jago Geerts
11de in Grote Prijs
“Ik voelde me zaterdag echt niet goed op deze snelle baan. Gelukkig lag het parcours er op zondag iets moeilijker bij. Dat gaf me een beter gevoel. Helaas crashte ik al in de eerste ronde van de eerste reeks. Ik moest als bijna laatste herbeginnen, maar slaagde er nog in om 15de te finishen. De tweede reeks was mijn beste sessie van het weekend, omdat de baan moeilijker werd. Ik hou van moeilijke banen. Volgende week Saint-Jean d’Angely, ook snel, maar meer technisch. Ik kijk vooral uit naar Ottobiano, een zware zandbaan.”

geerts_matterley_cds_18_181575

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Watson was zonder twijfel de derde snelste rijder in de MX2, maar hij miste het podium omdat zijn starts tegenvielen. Die waren zwak, maar de rest was indrukwekkend. Snel, zuiver, agressief. En ook positief: hij komt nu heel dicht bij Olsen, die derde staat in het WK. Ik ben ook heel tevreden met de prestatie van Rodriguez. Anthony, die nog maar zijn tweede GP voor Kemea Yamaha rijdt, laat zien dat hij al top 10 waard is. Hij leert snel bij. Dat kunnen we ook zeggen van Geerts. Hij gaat nog naar school en kan dus niet genoeg trainen op harde banen. Maar je ziet dat hij in een weekend iedere sessie beter wordt.”

Resultaten MX2

Eerste reeks
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) + 0:00.840
3. Thomas Covington (VSt/Hus) + 0:49.040
4. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) + 0:55.561
5. Marshal Weltin (VSt/Hon) + 0:59.351
6. BEN WATSON (GBr/Yam) + 1:00.863
9. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) + 1:10.412
15. JAGO GEERTS (Bel/Yam) + 1:29.314

Tweede reeks
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) + 0:01.294
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) + 0:38.493
4. BEN WATSON (GBr/Yam) + 0:40.283
5. Henry Jacobi (Dui/Hus) + 0:54.081
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) + 0:59.296
11. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) + 1:29.485

GP-eindstand
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 50
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 44
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 38
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 33
5. Thomas Convington (VSt/Hus) 32
10. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 22
11. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 19

WK-tussenstand (9/20)
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 401
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 373
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 288
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 279
5. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 234
8. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 179
14. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 127
25. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 35

 

Volgende wedstrijd: 10 juni, GP10 St. Jean d’Angély, Frankrijk

Foto’s CDS