– GP9 KEGUMS, LETLAND – VERSLAG – DERDE PODIUM OP RIJ VOOR GEERTS –

Het Monster Energy Kemea Yamaha Team beleefde een prachtige dag in Kegums, Letland. Jago Geerts stapte voor de derde keer op rij op het podium, na zijn tweede plaats (2+2) in de negende ronde van het FIM Wereldkampioenschap. Ben Watson evenaarde met zijn vierde plaats (4+4) zijn beste resultaat van het seizoen.

De kwalificatierace op zaterdag verliep niet volgens plan voor Geerts. De Belg, die nochtans graag op de zanderige en technische baan rijdt, kon een gevallen rijder vlak voor hem niet ontwijken en ging ook tegen de vlakte in de eerste bocht. De tiener moest vanuit allerlaatste positie terugvechten en sleepte nog een elfde plaats uit de brand. Watson kende wel een goeie start (rond plek vijf) en schoof snel door naar de derde plaats nadat hij Vialle en Boisrame te grazen had genomen. De Brit stelde daarna die derde plek en een goede startpositie voor zondag veilig.

KOPIE

Met Watson in vijfde en Geerts in zevende positie schoten beide Monster Energy Kemea Yamaha rijders goed uit het starthek in de eerste reeks. Ben schoof snel op naar plek drie, van dichtbij gevolgd door Jago. De Belg wipte in de vierde ronde over zijn ploegmaat en startte zijn jacht op Olsen. De tiener schoof op kousenvoeten dichterbij de Deen en sloeg op vier ronden van het einde zijn slag waardoor hij knap tweede finishte achter Prado. Watson weerstond intussen heel wat aanvallen van Jacobi en eindigde mooi vierde.

De tweede reeks was haast een kopie van de eerste. Watson nam opnieuw een meer dan degelijke start en finishte ook opnieuw vierde na een knap passeermaneuver op Sterry. Intussen toonde Geerts zijn uitzonderlijk talent in het zand door van de elfde naar de tweede plaats op te rukken. En opnieuw maakte hij de klus af met een heerlijk inhaalactie op Olsen.

Geerts verstevigde zijn derde plaats in het WK en telt nu al 50 punten meer dan nummer vier Jacobi. Watson deed ook een heel goede zaak in de WK-stand: hij wipt van zeven naar vijf, op slechts vijf puntjes van de Duitser.

#193 Jago Geerts
2de plaats in Grote Prijs
“Die crash in de kwalificatierace op zaterdag heeft toch wel het een en ander verpest. Daardoor kon ik pas als elfde naar het starthek. Niet echt eerlijk, want vanuit die positie was het niet mogelijk om een goeie start te nemen. Mijn starts waren nog okay, al moest ik in beide reeksen hard werken om tot op die tweede plaats te geraken. Natuurlijk droom ik wel eens van een GP-zege, maar het is zeker geen obsessie. Mijn tijd zal vroeg of laat wel komen. Tot dan wil ik mijn reeks podiumplaatsen verder zetten.”

#919 Ben Watson
4de plaats in Grote Prijs
“Eindelijk eens twee goede starts. Dat maakt het werk meteen een pak gemakkelijker. Ik ben dan ook best tevreden met dit resultaat. Mijn snelheid was nog niet dezelfde als die van de toprijders, maar wel al beter dan de gasten achter mij. Daardoor moest ik in beide reeksen wel een beetje mijn eigen race rijden. Ik begin stilaan weer de oude ik te worden. Dit is een degelijk resultaat. Een resultaat waar ik nu verder op kan bouwen. En ook belangrijk: ik maak een mooie sprong vooruit in de WK-stand.

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Ik ben heel fier op beide rijders. Geerts toonde nog maar eens zijn talent in beide reeksen. Hij was snel, slim en agressief tegelijkertijd. Natuurlijk zouden we ook eens willen winnen. Maar dat is niet simpel met Prado als tegenstander, maar zeker ook niet onmogelijk. Wij zullen onze kans(en) nog wel krijgen. We moeten nu zeker niet overhaast te werk willen gaan. Ik ben ook heel blij voor Watson. Hij heeft een moeilijke periode achter de rug, maar zit nu weer dicht tegen zijn beste vorm. Zijn vertrouwen heeft een boost gekregen na de GP van Frankrijk. Ik verwacht hem binnenkort dan ook op het podium.”

RESULTATEN
Eerste reeks

 1. Jorge Prado (Spa/KTM)
 2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:04.953
 3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:09.229
 4. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:28.798
 5. Maxime Renaux (Fra/Yam) +1:01.552

Tweede reeks

 1. Jorge Prado (Spa/KTM)
 2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:16.407
 3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:17.948
 4. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:34.377
 5. Adam Sterry (GBr/Kaw) +0:51.633

GP-eindstand

 1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
 2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 44
 3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
 4. BEN WATSON (GBR/YAM) 36
 5. Bas Vaessen (Ned/KTM) 29

WK-tussenstand (9/18)

 1. Jorge Prado (Spa/KTM) 397
 2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 367
 3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 301
 4. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 251
 5. BEN WATSON (GBR/YAM) 246

Volgende wedstrijd: 23 juni, GP10 Teutschenthal (Dui)

Foto’s Yamaha Racing/Bavo