– GP8 – TEUTSCHENTHAL, DUITSLAND – VERSLAG – GEMENGDE GEVOELENS VOOR WATSON –

Geen derde podium op een rij (na Watson in Rusland en Geerts in Letland) voor Kemea Yamaha in de Grote Prijs van Duitsland, in Teutschenthal. Toch verliet het Genkse team het Talkessel-circuit met een goed gevoel. Ben Watson eindigde mooi vierde en kwam in de WK-stand een pak dichter op Olsen. De geblesseerde Jago Geerts (tiende) toonde veel karakter en vastberadenheid. Anthony Rodriguez (veertiende), die zijn eerste Grote Prijs voor Kemea Yamaha reed, maakte iedere sessie vooruitgang.

De achtste ronde van het wereldkampioenschap MX2 vond plaats op de harde en heuvelachtige baan in Teutschenthal. Inhalen is altijd heel moelijk geweest op deze baan, die intussen een klassieker is op de WK-kalender. De starts waren dus zoals steeds enorm belangrijk.
Ben Watson schoot goed uit de startblokken in de eerste reeks en bleef een hele race lang in het spoor van de top drie. De Brit kwam een paar keer heel dicht bij Calvin Vlaanderen, maar wat hij ook probeerde, de Zuid-Afrikaan inhalen lukt niet.

Watson had moeite in het begin van de tweede reeks – hij verloor twee plaatsen na een degelijke start – maar kon toch vrij snel terugkomen tot op de vierde plek. Net als in de eerste reeks zette hij Vlaanderen onder druk, om alsnog op het GP-podium te geraken. Ben was duidelijk sneller dan de Zuid-Afrikaan, maar slaagde er niet in om die ene geslaagde aanval te plaatsen. Twee keer vierde in de reeksen, vierde in de eindstand en vierde in de WK-stand: dat zorgde voor gemengde gevoelens bij Watson. Aan de ene kant was hij ontgoocheld omdat hij net naast het podium greep. Aan de andere kant was hij tevreden met twee oerdegelijke reeksen en met het feit dat hij in de WK-stand eventjes 14 punten goedmaakte op nummer drie Thomas Kjer Olsen.

Jago Geerts, die al met een enkelblessure (links) sukkelde, kende meer tegenslag tijdens de kwalificatierace op zaterdag. De Belgische tiener ging tegen de grond en liep daarbij een kuitblessure (scheurtje) op. Gelukkig werden er in de mobiele kliniek geen breuken vastgesteld, zodat Jago op zondag toch kon starten in de reeksen. De schade beperken was dus de boodschap. Geerts verbeet de pijn (en ook koorts) en pakte zoveel mogelijk punten. Zijn tiende plaats (12+10 in reeksen) was dan ook een heel goede prestatie, gezien zijn blessures.

Anthony Rodriguez tenslotte, die de geblesseerde Vsevolod Brylyakov vervangt, maakte in Teutschenthal zijn debuut voor Kemea Yamaha. De 22-jarige Venozolaan, die nog maar net de East Coast Supercross in de Verenigde Staten (negende plaats in de 250cc) achter de rug heeft, had wat tijd nodig om zich aan te passen. Positief was alvast dat hij in iedere sessie – van de eerste vrije training tot de laatste reeks – stappen vooruit zette. Met een 14de plaats (16+13 in reeksen) mag Rodriguez dan ook terugblikken op een degelijke eerste GP voor zijn nieuwe team.

#919 Ben Watson
Vierde in Grote Prijs

“Vierde. Opnieuw. Dat zorgt toch wel voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik tevreden met twee degelijke, regelmatige reeksen en met de punten die ik goedmaak op Olsen in het WK. Aan de andere kant ben ik een beetje ontgoocheld omdat ik net naast het podium val. Ik proefde in Rusland al van de top drie en dat smaakt naar meer. Ik wist dat ik derde moest eindigen in de tweede reeks om op het GP-podium te geraken. Ik kwam een paar keer heel dicht bij Vlaanderen en had ook het gevoel dat ik sneller was. Maar hem passeren lukte niet. Om eerlijk te zijn: deze baan is maar saai. Met zulke sporen is inhalen gewoon niet mogelijk.”

#193 Jago Geerts
Tiende in Grote Prijs

“Mijn weekend startte in mineur met die crash in de kwalificatierace op zaterdag. Ik vreesde even dat er eits gebroken was, maar gelukkig was het alleen maar een spierscheurtje in mijn kuit. Tijdens de reeksen had ik er niet zo veel last van, alleen wanneer ik mijn rechtervoet moest zetten. Helaas bleef pech me achtervolgen. Tussen de twee reeksen voelde ik me plots ziek. Ik had koorts en voelde me ellendig. Toch slaagde ik er nog in om in de top 10 te eindigen. Dat is, gezien al de problemen dit weekend, heel positief. Nu ja, dit is ook een onderdeel van het leerproces waar ik in mijn eerste WK-seizoen door moet.”

#127 Anthony Rodriguez
Veertiende in Grote Prijs

“Het is niet zo eenvoudig om in één week tijd van supercross naar motorcross over te schakelen. Je hebt toch wel wat tijd nodig om je aan te passen: aan het team, de motor, de omloop, de concurrenten… Ik werd wel heel goed opgevangen door de teamleden. Ik voelde me meteen thuis, kreeg veel hulp. Voor mij was het dit weekend vooral belangrijk om iedere sessie beter te doen. En ik denk dat dat me gelukt is. Al had er in beide reeksen misschien ietsje meer ingezeten. Ik knokte telkens hard op het einde, had nog een of meer posities kunnen opschuiven, maar het was ontzettend moeilijk om te passeren.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Ik ben heel tevreden over de prestaties van onze drie rijders. Natuurlijk hadden we Watson graag op het podium zien staan. Ben vocht als een leeuw, hij probeerde echt alles om Vlaanderen nog te grazen te nemen. Dan kan je niet kwaad zijn. Hij reed twee heel goeie reeksen en pakte veel belangrijke WK-punten. Goed gedaan dus. Hetzelfde kan gezegd worden van Jago Geerts. Hij kwam naar Duitsland met een enkelblessure, liep zaterdag nog een andere kwetsuur op, had een slechte startpositie en werd ook nog een ziek tussen de reeksen. En dan toch tiende eindigen! Knap. Rodriguez tenslotte liet een goede indruk na in zijn eerste Grote Prijs voor Kemea. Je zag hem iedere sessie groeien. Dat belooft voor de toekomst.”

Resultaten MX2
Eerste reeks
1. Pauls Jonas (Let/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:01.421
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) +0:03.062
4. BEN WATSON (GBr/Yam) + 0:04.047
5. Henry Jacobi (Dui/Hus) +0:30.914
12. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +1:02.111
16. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) +1:14.530

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:05.017
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) +0:10.067
4. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:11.950
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:25.126
10. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +1:00.888
13. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) +1:06.970

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 47
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 47
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 40
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 36
5. Jef Beaton (Aus/Kaw) 29
10. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 20
14. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 13

WK-stand
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 351
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 329
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 288
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 246
5. Jef Beaton (Aus/Kaw) 203
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 160
12. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 127
28. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 13