– GP8 ORLYONOK, RUSLAND – VERSLAG – Vierde podium voor Geerts –

Monster Energy Kemea Yamaha-rijder Jago Geerts is knap derde geëindigd (3+3) het Russische Orlyonok, waar de achtste ronde van het FIM wereldkampioenschap plaatsvond. Het is al de vierde podiumplaats voor de Belgische tiener dit seizoen. Ben Watson, die pijn in beide polsen moest verbijten, finishte 7de (10+6) op de omloop aan de boorden van de Zwarte Zee.

Beide Monster Energy Kemea Yamaha rijders hebben mooie herinneringen aan de harde baan in Orlyonok. Geerts werd er in 2016 wereldkampioen 125cc bij de juniores en Watson pakte er vorig jaar zijn eerste GP-podium. Helaas liep het voor de Brit al op zaterdag mis toen hij in de kwalificatierace hard tegen de grond ging en zich aan beide polsen blesseerde. Geerts daarentegen finishte derde, wat hem een mooi positie aan het starthek opleverde.

SLIM
Geerts nam in de eerste reeks een geweldige start op zijn YZ250F en reed enkele rondjes op de tweede plaats. De 19-jarige Belg viel terug naar plek vier nadat hij door Olsen en Prado gepasseerd was, maar bleef kalm en slim op de verraderlijke baan. Geerts, fysiek erg sterk, reed in de eindfase de kloof op de leiders nog zo goed als dicht. De tiener zette Olsen onder druk, maar kwam net wat tijd te kort om de Deen nog te grazen te nemen. Watson moest dan weer van heel ver terugkomen na zijn tegenvallende kwalificatierace (25ste). De Brit vocht – zoals altijd – als een leeuw en finishte tiende.

ZES TIENDEN VAN EEN SECONDE
Geerts nam ook in de tweede reeks een goede start, maar ging iets te ver naar buiten in de eerste bocht en zakte van de derde naar de zesde plaats weg. De Belg had geen zin om veel tijd te verliezen en schakelde meteen over in aanvalsmodus: Harrison en Cervellin waren zijn eerste slachtoffers. Zijn passeermaneuver op Sanayei, in ronde 7, was dan weer perfect getimed. Geerts begon, net als in de eerste reek, weer te jagen op Olsen. De Balenaar kwam heel dicht, maar kwam zes tienden van een seconde te kort om de tweede plek te pakken. Watson ging intussen door de pijngrens. Ben dook als 14de in de eerste bocht en nam ronde na ronde een rijder te grazen. De Brit eindigde zesde na een moedige prestatie. Geerts blijft derde in de WK-stand, maar vergrootte zijn voorsprong op nummer vier Jacobi wel tot 21 punten. Watson staat momenteel zevende in het WK.

#193 Jago Geerts
3de in Grote Prijs
“Mijn vierde podium van het seizoen na twee degelijke reeksen, daar ben ik heel blij mee. Al ben ik wel wat teleurgesteld over dat foutje in de start van de tweede reeks. Ik dook als tweede de eerste bocht in, maar ging dan iets te ver naar buiten waardoor ik wat plekjes verspeelde. Zonder dat foutje had ik misschien wel de tweede plaats kunnen pakken. Nu ja, ik ben wel tevreden over het rijden op zich én over mijn fysiek. In beide reeksen kwam ik in de eindfase nog heel dicht. Een goed teken. Ik kijk nu al uit naar komend weekend, naar de GP van Letland. Kegums is immers één van mijn favoriete banen.”

#919 Ben Watson
7de in Grote Prijs
“Ik moet blij zijn met deze zevende plaats. Ik had immers een heel zware crash op zaterdag. Ik blesseerde me daarbij aan beide polsen en was niet eens zeker of ik op zondag zou kunnen rijden. Gelukkig kon ik wel starten, maar geloof me: het was geen gemakkelijk dagje. Ik had sowieso al een slechte plek aan het starthek en moest ook nog de pijn verbijten. Ik moest in beide reeksen van buiten de top 20 terug knokken. In de tweede reeks lukte dat heel goed. Ik schoof van de 20ste naar de 6de plek op, na enkele mooie maneuvers. Dat geeft moed. Ik heb nu een weekje de tijd om wat te rusten en te herstellen.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Opnieuw een heel knap resultaat van Geerts. Al was hij misschien wel wat te braaf in het begin van de eerste reeks en maakte hij een foutje in de start van reeks twee. Maar wat hij daarna liet zien, was weer heel straf. Het scheelde niet veel of hij had Olsen in beide reeksen nog bij zijn kraag gevat. Jago zit momenteel in een heel goede flow. Hij moet nu hard blijven werken zodat hij die vorm nog een tijdje kan aanhouden. Ook chapeau voor Watson. Ben had een afschuwelijk crash op zaterdag en had veel pijn in zijn polsen, maar toonde enorm veel wilskracht. Zijn tweede reeks was indrukwekkend. Van 20 naar 6: een geweldig resultaat in deze omstandigheden.”

RESULTATEN

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:01.249
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:02.784
4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:16.702
5. Mitchell Evans (Aus/Hon) +0:27.598
10. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:38.485

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:04.649
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:05.320
4. Michele Cervellin (Ita/Yam) +0:26.085
5. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:27.956
6. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:33:047

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 44
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 40
4. Tom Vialle (Fra/KTM) 34
5. Michele Cervellin (Ita/Yam) 30
7. BEN WATSON (GBR/YAM) 26

WK-tussenstand (8/18)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 347
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 327
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 257
4. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 236
5. Tom Vialle (Fra/KTM) 216
7. BEN WATSON (GBR/YAM) 210

Volgende wedstrijd: 16 juni, GP9 Kegums (Lat)

Foto’s Yamaha Racing/Bavo