– GP7 ST. JEAN D’ANGELY – VERSLAG – EERSTE REEKSZEGE VOOR GEERTS –

Jago Geerts heeft zijn eerste reekszege ooit gepakt in de MX2. De Balenaar flikte dat in de zevende ronde van het FIM wereldkampioenschap in Saint-Jean d’Angély. De Belgische tiener finishte tweede (1+2) in de Grand Prix en is nu knap derde in de WK-stand. Zijn Monster Energy Kemea Yamaha teammaat Ben Watson finishte zesde (12+3) in Frankrijk.

Jago Geerts voelde zich het hele weekend goed in zijn vel op de heuvelachtige baan van Saint Jean d’Angély. De Belgische tiener toonde zijn talent en snelheid al op zaterdag in de kwalificatierace, waarin hij mooi tweede finishte. Geerts was daarin de enige rijder die wereldkampioen Prado het vuur aan de schenen kon leggen.

Meesterwerk
De twee protagonisten van zaterdag zetten hun gevecht zondag voort in de eerste reeks. Hoewel Geerts niet de beste start nam (hij werd ingesloten op de zevende plek), ging hij meteen heel agressief te keer waardoor hij na de eerste ronde al op plek drie reed. Geerts had daarna drie rondjes nodig om Cervellin te grazen te nemen. Toen Geerts op de tweede plek kwam, had Prado wel al een mooie kloof van vijf seconden geslagen. Maar Geerts aarzelde niet en maakte meteen jacht op de regerende wereldkampioen door de snelste ronde van de wedstrijd neer te zetten. Ronde per ronde kwam de Belg dichter. Op drie rondjes van het einde was de kloof verkleind tot één seconde. Geerts bleef Prado onder immense druk zetten, waardoor de Spanjaard foutjes begon te maken. Jago’s eerste aanval – hij ging buitenom – was meteen raak. Geerts pakte zo zijn eerste reekszege ooit in de MX2 na een echt meesterwerk.
Tegelijkertijd bleef de wet van Murphy (alles wat kan misgaan, gaat ook mis) Ben Watson achtervolgen. De Brit nam een matige start (15de), maar ging al in de eerste ronde tegen de vlakte toen hij een vallende rijder voor hem niet kon ontwijken. Ben moest vanuit 32ste positie helemaal opnieuw beginnen. Watson – die altijd blijft knokken – schudde een straffe inhaalrace uit zijn mouw, die hem uiteindelijk tot op de 12de plaats bracht.

Sterke Watson
De tweede reeks was bijna een kopie van de eerste, met Prado die opnieuw de kopstart pakte en Geerts op de vierde plaats na de eerste ronde. Eén groot verschil: Ben Watson zat er vooraan ook bij, op de tweede plaats.
Geerts schoof al snel door naar de derde plek na een knap passeermaneuver op Sterry. De twee Monster Energy Kemea Yamaha-rijders begonnen samen op de leider te jagen. Na zeven ronden wisselden de twee Kemea’s van plaats, waarna Geerts – net als in de eerste reeks – de kloof op Prado begon te verkleinen. Ronde per ronde sloop hij dichterbij… totdat hij een kleine schuiver maakte in de slotfase. Gelukkig kon hij zijn tweede plaats wel vasthouden, wat hem ook de tweede plaats in de eindstand opleverde. Tegelijkertijd was Watson onder grote druk van Evans komen te staan, maar de Brit hield het hoofd koel en finishte knap derde. Goed voor een zesde plaats in de GP-eindstand.
Beide Monster Energy Kemea Yamaha rijders deden een goede zaak in de WK-stand. Geerts schoof van de vierde naar de derde plek op, Watson won ook een plaatsje, van zeven naar zes.

#193 Jago Geerts
2de in Grote Prijs
“Mijn eerste reekszege in de MX2, een geweldig gevoel. Ik ben de eerste die Prado dit jaar kan verslaan. Dat had ik niet echt verwacht. Dat maakt het wel extra speciaal. Ik kon de kloof op Jorge dichten en hem onder druk zetten. Ik zag dat hij foutjes begon te maken. Mijn eerste aanval was meteen de goede. De tweede reeks leek een kopie te worden. Ik kwam opnieuw terug, maar maakte helaas een foutje. Ik besefte meteen dat ik de GP-zege kon vergeten. Dat was toch wel een beetje een teleurstelling. Aan de andere kant: ik ben tweede met evenveel punten als de wereldkampioen. Dat kan je moeilijk slecht noemen.”

#919 Ben Watson
6de in Grote Prijs
“12de in de eerste reeks: dat is geen goed resultaat. Ik werd van de sokken gereden in de eerste ronde, ik kon er zelf niets aan doen. Mijn voetsteun zat vast in iemand anders zijn wiel, waardoor ik heel veel tijd verloor. Mijn inhaalrace was goed. Ik was best tevreden over mijn snelheid. In de tweede reeks had ik eindelijk nog eens een goede start. Heel belangrijk want de circuits zijn tegenwoordig te makkelijk, te vlak, te snel. Het deed deugd om nog eens met de toppers mee te rijden. Niet makkelijk, want ik miste die intensiteit wel wat. Ik ben echt content met die derde plaats na enkele moeilijke weken. Ik kan nu eindelijk eens met een goed gevoel naar huis.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Het was een geweldig weekend voor het Monster Energy Kemea Yamaha Team. Geerts was indrukwekkend. Hij is verdorie de eerste die Prado dit jaar kan kloppen. Niet niks. En dat op een omloop die niet tot zijn favorieten behoort. Sterk. Jago moet nu proberen om dit niveau vast te houden. Als dat lukt, zie ik hem dit jaar nog een GP winnen. Waar en wanneer? Dat kan ik niet voorspellen. Ik ben ook heel tevreden over Watson. Spijtig genoeg werd hij in de eerste reeks nog maar eens genekt door pech. Maar hij vocht als een leeuw en kwam nog knap terug naar de 12de plaats. Wij weten dat hij zich met de toppers kan meten. Dat heeft hij in de tweede reeks getoond. Hopelijk geeft die derde plek hem nu een boost.”

RESULTATEN

Eerste reeks

1. JAGO GEERTS (BEL/YAM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:01.447
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:33.708
4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:45.240
5. Davy Pootjes (Ned/Hus) +0:56.679
12. BEN WATSON (GBR/YAM) +1:23.999

Tweede reeks

1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:02.577
3. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:07.483
4. Mitchell Evans (Aus/Hon) +0:18.663
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:26.028

GP-eindstand

1. Jorge Prado (Spa/KTM) 47
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 47
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 36
4. Mitchell Evans (Aus/Hon) 32
5. Adam Sterry (GBr/Kaw) 30
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 29

WK-tussenstand (7/18)

1. Jorge Prado (Spa/KTM) 297
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 283
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 217
4. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 210
5. Mitchell Evans (Aus/Hon) 187
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 184
Volgende wedstrijd: 30 mei, Dutch Masters Rhenen (Ned)

Foto’s Yamaha Racing/Bavo