– GP7 – KEGUMS, LETLAND – VERSLAG – EERSTE GP-PODIUM VOOR GEERTS –

Kemea Yamaha leeft de laatste tijd in een droom. Twee weken geleden pakte Ben Watson zijn eerste GP-podium ooit (derde plaats) in Rusland. Dit weekend was het de beurt aan Jago Geerts om voor het eerst op het GP-podium te stappen. De Belgische tiener, een rookie in het wereldkampioenschap MX2, eindigde als tweede (4+3 in reeksen) in Kegums, Letland.

Het Zelta Zirgs-parcours in Kegums, op 40 minuten rijden van de Letse hoofdstad Riga, staat bekend als een zanderig en technisch circuit. Gecombineerd met warme en zonnige omstandigheden (30 graden) stond de rijders een loodzware Grand Prix te wachten.

De Kemea Yamaha-jongens begonnen prima op zaterdag met een tweede (Watson) en vijfde plaats (Geerts) in de kwalificatierace. Spijtig genoen konden de Kemea-rijders hun geweldige startposities niet meteen verzilveren in de eerste reeks. Watson schoot als achtste uit de startblokken, Geerts slechts dertiende. De Belgische tiener reed daarna echter heel agressief in het begin van de manche, passeerde zijn teamgenoot en reed na amper vier ronden al in vijfde positie. Ondertussen vond Watson, die met een polsblessure sukkelde, een goed ritme waardoor de Brit ook enkele plaatsen kon opschuiven. Geerts eindigde als vierde na een pittig gevecht met Jacobi. Ook Watson wist op het einde van de reeks de Duitser nog te passeren en finishte als vijfde.

De Kemea-rijders namen een schitterende start op hun YZ250F in de tweede reeks met Geerts in tweede en Watson in derde positie. Slechts één rijder kon beide Yamaha’s nadien nog passeren: Thomas Kjer Olsen, de latere winnaar van de GP. Op het einde van de tweede reeks zette Geerts leider Prado en Olsen nog fel onder druk. De tiener kwam heel dichtbij, maar maakte een kleine fout en eindigde derde. Goed voor een tweede plaats in de eindstand! Watson finishte vierde, zowel in de reeks als in de GP.

Teambaas Hans Corvers was natuurlijk erg tevreden met de resultaten van zijn rijders. “Dit is ongelooflijk. Beide jongens in de top vijf: dat was ons plan voor 2019. Dit is natuurlijk fantastisch. We moeten hier ten volle van genieten, maar we moeten ook nederig blijven. Volgend weekend gaan we naar Teutschenthal, een heel andere baan. In Duitsland beginnen we opnieuw vanaf nul.”

#193 Jago Geerts
Tweede in Grote Prijs
“Op het podium, zo snel… Dit is te gek. Het gaat snel voor mij dit seizoen, heel snel. Ik had echt niet verwacht dat dit (op het podium staan in een GP) zo snel zou gebeuren? Maar ja, wanneer je de kans krijgt, moet je die grijpen. Ik hou enorm van deze baan. Na de kwalificatierace zaterdag wist ik dat een goed resultaat mogelijk was. In de eerste reeks heb ik wel hard moeten werken na een zwakke start. Die start was een pak beter in de tweede reeks. Dat maakte de job een stuk makkelijker. Op het einde heb ik zelfs met Prado en Olsen voor de reekszege geknokt. Leuk. Een dikke merci aan het hele team voor al het harde werk en de geweldige motor.”

#919 Ben Watson
Vierde in Grote Prijs
“Ik heb me vorige week in de Dutch Masters in Mill aan de pols geblesseerd. Daardoor heb ik afgelopen week niet met de motor kunnen trainen. Ik wist dus niet goed wat te verwachten in Letland. Mijn pols deed veel pijn, al heeft me dat niet echt afgeremd, denk ik. Al was het zwaar. Ik voelde me ook wat ziekjes in het begin van de eerste reeks. Maar al bij al was ik het hele weekend lang heel regelmatig. In Rusland heb ik voor het eerst van het GP-podium geproefd en dat smaakte naar meer. Maar gezien de blessure, moet ik tevreden zijn met mijn vierde plaats. Deze GP leerde me ook dat de blessure niet kan verergeren door te rijden. Ik kan de motortraining dus hervatten deze week.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Een fantastische dag voor Kemea Yamaha. Geerts heeft enorm veel indruk gemaakt vandaag. Zo goed, zo snel, zo agressief, zo koel ook. Alsof hij dit iedere week doet. Jago was al heel erg snel in de Dutch Masters, maar hetzelfde tonen in een Grote Prijs is nog iets anders. Hier is de concurrentie veel zwaarder. Maar hij was ijzersterk. Fysiek én mentaal. We weten ook dat Kegums één van zijn favoriete banen is. De volgende halte is Teutschenthal: een betonhard circuit. Dat wordt een uitdaging voor hem. Over Watson: hij deed het ook heel goed, gezien zijn polsblessure. Ben reed met pijn, maar leverde twee sterke reeksen af en finishte vierde. Knap.”

Resultaten MX2
Eerste reeks
1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus)
2. Pauls Jonass (Let/KTM) + 0:11.055
3. Thomas Covington (VSt/Hus) + 0:19.745
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) + 0:30.988
5. BEN WATSON (GBR/YAM) + 0:32.466

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) + 0:02.861
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) + 0:03.507
4. BEN WATSON (GBR/YAM) + 0:07.306
5. Pauls Jonass (Let/KTM) + 0:23.976

GP-eindstand
1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 47
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 38
3. Pauls Jonass (Let/KTM) 38
4. Jorge Prado (Spa/KTM) 36
5. BEN WATSON (GBR/YAM) 34

WK-tussenstand
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 304
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 282
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 266
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 210
5. Jed Beaton (Aus/Kaw) 174
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 140
9. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 127
Volgende wedstrijd: 20 mei, GP8 Teutschenthal, Duitsland

Foto’s BAVO