– GP5 Mantova – Verslag – TELEURSTELLING IN DE MODDER –

Geen derde podium op rij voor het Monster Energy Kemea Yamaha MX2 Team in de vijfde ronde van het FIM wereldkampioenschap. Jago Geerts finishte 6de (2+18) in de modderpoel van Mantova, Ben Watson 12de (13+13).

Het FIM wereldkampioenschap hervatte dit weekend na een break van vijf weken. Helaas werd Mantova – waar onze teammanager Marnicq Bervoets in 1996 de GP 250cc won – zaterdagavond getroffen door zware regenval, waardoor de omloop een metamorfose onderging. Van hard en hobbelig op zaterdag naar modderig en heel verraderlijk op zondag.

DRUK
Jago Geerts mocht pas als 14de naar het starthek nadat hij zaterdag in de kwalificatierace door pech (hij kon een valpartij net voor hem niet in ontwijken) gedwarsboomd werd. De Belgische tiener lag er niet van wakker en nam in de eerste reeks een super start op zijn YZ250F. Geerts nestelde zich achter Prado en Cervellin op de derde plaats. De Balenaar liet er geen gras over groeien en nam de Italiaan al in de eerste ronde te grazen. Terwijl hij de druk op koploper Prado verhoogde, ging Jago helaas in de fout waardoor hij een plaats moest inleveren. De Belg heroverde de tweede plaats enkele ronden later, maar kwam dan onder grote druk van de jagende Beaton te staan. Geerts bleef echter stoïcijns kalm en kwam als tweede over de meet.
Intussen was Ben Watson bijna de hele eerste reeks op de dool. De Brit schoof na een zwakke start nog wel op van de 25ste tot de 11de plaats, maar ging daarna twee keer onderuit waardoor hij nooit in de top 10 geraakte. Watson finishte pas als 13de.

WEG HOOP
Geerts’ hoop op een derde opeenvolgend podium verdween al in de start van de tweede reeks. De Balenaar tikte in de eerste bocht het achterwiel van Haarup aan, ging tegen de grond en moest als laatste hervatten op het extreem moeilijke en verraderlijke parcours. Eenzelfde verhaal voor zijn teammaat. Watson raakte het starthek en moest dus ook aan een inhaalrace beginnen. The Brit finishte 13de, Geerts – die nog eens tegen de grond ging – 18de.
Geerts is nu wel vierde in de WK-stand, op slechts zeven punten van nummer drie Jacobi. Watson staat op plek vijf.

#193 Jago Geerts
6de plaats in GP

“Ik reed twee compleet verschillende reeksen. De eerste manche was geweldig. Goede start, daarna wel een klein foutje, maar ik kwam sterk terug en eindigde tweede. De tweede manche draaide uit op een ontgoocheling. Ik raakte het achterwiel van Haarup en crashte. Ik was helemaal laatste en het was zoal er moeilijk om in deze modderige omstandigheden te passeren. Ik ging daarna nog twee keer tegen de grond. Natuurlijk ben ik niet blij met het eindresultaat, al mag ik niet klagen over het rijden op zich.”

#919 Ben Watson
12de plaats in GP

“Dit is mijn slechtste Grote Prijs sinds ik bij het Monster Energy Kemea Yamaha Team ben. De kwalificatierace op zaterdag was nog okay (6th), maar de races op zondag waren barslecht. Ik moest in beide races bijna als allerlaatste starten. Het was in deze grote modderbrij erg moeilijk om je een weg naar voor te banen. Dit is een enorme ontgoocheling. Ik wil deze Grote Prijs zo snel als mogelijk vergeten. Er is geen andere keuze dan keihard blijven werken.”

Marnicq Bervoets
Teammanager

“Natuurlijk hoopten we weer op een podium na de sterke prestatie van Jago in de eerste reeks. Maar op zo’n slijkparcours is het altijd een beetje een loterij. Zeker de start. En net daar ging het in de tweede race mis voor ons. Ben tikte het starthek aan, terwijl Jago in de eerste bocht op z’n buik lag. Ik wist meteen dat we het podium konden vergeten. Dit was geen goede GP voor ons, maar we mogen nu niet panikeren. We zijn vijf GP’s ver en staan toch op vier en vijf in het WK. Toch niet slecht, hé.”

RESULTS

Eerste reeks

1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:5.836
3. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:26.496
4. Davy Pootjes (Ned/Hus) +0:40.315
5. Bas Vaessen (Ned/KTM) +1:05.236
13. BEN WATSON (GBR/YAM) +2:06.928

Tweede reeks

1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:08.779
3. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:36.069
4. Davy Pootjes (Ned/Hus) +0:52.541
5. Dylan Walsh (NZl/Hus) +0:58.348
13. BEN WATSON (GBR/YAM) +1:38.207
18. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +2:06.132

GP-eindstand

1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 37
3. Davy Pootjes (Ned/Hus) 36
4. Mitchell Evans (Aus/Hon) 28
5. Iker Larranaga Olano (Spa/KTM) 26
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 25
12. BEN WATSON (GBR/YAM) 16

WK-tussenstand (5/19)

1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 207
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 200
3. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 157
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 150
5. BEN WATSON (GBR/YAM) 145

Volgende wedstrijd: 19 mei, GP6 Agueda (Por)

Foto’s Yamaha Racing/Bavo/CDS