– GP5 – AGUEDA, PORTUGAL – VERSLAG – EERSTE REEKSPODIUM VOOR WATSON –

Ben Watson pakte zijn eerste reekspodium op het doorweekte parcours in Agueda, Portugal. Spijtig genoeg miste de Brit het GP-podium… op 0,172 seconde. Vsevolod Brylyakov bevestigde zijn vorm van vorige week met een mooie zesde plaats. Jago Geerts liep een enkelblessure op, maar sleepte op karakter toch nog wat WK-punten uit de brand.

De Grote Prijs van Portugal, op een fysiek erg zware baan na de vele regenval van de laatste weken, begon in mineur voor Kemea Yamaha. Jago Geerts verzwikte zaterdag in de vrije training zijn linkerenkel en was twijfelachtig voor zondag. Maar de 17-jarige Belg verbeet de pijn en finishte 18de (19+14).

Ben Watson leek niet al te veel last te hebben van de diepe, lange en verraderlijke sporen. Hij slaagde er in de eerste reeks in om zijn YZ250F van buiten de top 10 nog naar een vijfde plaats te gidsen. Zijn tweede reeks was nog straffer. Na een pittig duel met zijn ploegmaat Brylyakov bleef de Brit doorrazen. Eerst nam hij wereldkampioen Pauls Jonass te grazen, daarna verdrong hij Jed Beaton van de derde plek. Watson was nu helemaal ontketend en maakte tot op het einde jacht op Thomas Kjer Olsen, maar hij miste de tweede plaats (en een podium in de eindstand) op een haartje (0,172 seconde). De derde keer al dit seizoen dat een Kemea Yamaha-rijder net naast het GP-podium valt.

Vsevolod Brylyakov tenslotte bewees dat zijn vierde plaats in Italië vorige week geen toevalstreffer was. De Rus startte goed in de eerste reeks, maar moest tevreden zijn met de achtste plaats na problemen met zijn bril. Net als vorige week bewaarde Brylyakov het beste voor het laatste, met een indrukwekkende vijfde plaats in de tweede reeks.

#919 Ben Watson
4de in Grote Prijs
“Het rijden was goed, zelfs beter dan vorige week. Het was een mooie Grote Prijs, met mijn eerste podium in een reeks. Dat is natuurlijk toch wel speciaal. Alleen spijtig dat ik het GP-podium op een haartje mis. Ik wist dat ik Olsen moest passeren in de tweede reeks. Ik heb hem enorm onder druk gezet en heb in de laatste bocht nog een aanval geplaatst. Maar ik kwam net iets te kort… Een tiende van een seconde, om precies te zijn. Dat is klote. Nu ja, ik ben blij dat ik weer een stap voorwaarts heb gezet. Mijn motor bolt lekker en het rijden gaat goed.”

#18 Vsevolod Brylyakov
6de in Grote Prijs
“Het was een heel zwaar parcours met al die diepe sporen. Ik had het echt moeilijk in het begin. Maar ik reed een goeie kwalificatierace en twee solide reeksen. Al had mijn eerste reeks wel wat beter gekund. Ik was op weg naar voor, toen ik problemen met mijn bril kreeg. Ik zag geen steek meer met al die modder en moest gas terugnemen. Mijn tweede reeks was prima. Ik maakte in het begin wel een paar foutjes in mijn lijnenkeuze, maar kon daarna nog oprukken naar plek vijf. Zesde in de eindstand en zesde in de WK-stand: niet slecht. Ik kijk nu al uit naar de volgende GP, voor mijn eigen publiek in Rusland.”

#193 Jago Geerts
18de in Grote Prijs
“Ik verdraaide mijn enkel in de vrije training zaterdag. Het was heel pijnlijk, zeker op deze moeilijk baan met al die diepe sporen. Na de opwarming op zondag twijfelde ik even om te starten in de reeksen omdat ik mijn voet niet kon zetten in de linkse bochten. Maar ik heb het er toch op gewaagd en heb geprobeerd zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Ik heb op mijn tanden moeten bijten, maar ik heb toch een handvol punten kunnen pakken. Zonder die kleine crash in de tweede reeks had ik misschien in de top 10 kunnen duiken. Maandag ga ik bij mijn dokter langs, maar ik heb er vertrouwen in dat ik tegen de GP van Rusland weer fit zal zijn.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Watson en Brylyakov waren nog beter dan vorige week in Italië. Ze maken week na week progressie. Watson was heel sterk. Hij is al een vaste waarde in de top vijf, met wat geluk misschien ook top drie. Dat is veelbelovend. Brylyakov was agressief, zonder over de limiet te gaan. Zijn tweede reeks was, net als vorige week, de beste. Hopelijk kan hij deze progressie nog even aanhouden. Over twee weken trekken we naar Rusland. Zijn thuis GP, dat kan een extra boost zijn. Geerts tenslotte blesseerde zich aan zijn enkel. Hij had veel pijn, maar besloot toch te racen en pakte zelfs WK-punten. Hij toonde veel karakter.”

Resultaten MX2
Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:04.848
3. Jed Beaton (Aus/Kaw) +0:06.210
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:12.939
5. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:43.760
8. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) +1:06.790
19. JAGO GEERTS (YAM/BEL) +1lap

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:03.024
3. BEN WATSON (GBR/Yam) +0:00.172
4. Jed Beaton (Aus/Kaw) +0:11.196
5. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) +0:17.388
14. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +1:17.494

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
3. Jed Beaton (Aus/Kaw) 38
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 36
5. Pauls Jonass (Let/KTM) 36
6. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 29
18. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 9

WK-stand
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 216
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 202
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 185
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 141
5. Jed Beaton (Aus/Kaw) 129
6. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 115
13. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 81

Volgende wedstrijd: 1 mei, GP6: Orlyonok, Rusland

Foto’s CDS