– GP20 – IMOLA, ITALIË – VERSLAG – ROOKIE OF THE YEAR – JAN DE GROOT AWARD – 

Drie rijders in de top 10 van de laatste Grote Prijs in Imola (Rodriguez 6de, Geerts 7de en Watson 10de). Drie rijders in de top 15 van het WK (Watson 4de, Geerts 8ste en Rodriguez 15de), twee GP-podia (Watson in Rusland en Geerts in Letland) en nog twee extra onderscheidingen (Geerts ‘Rookie of the Year’ en Rodriguez ‘Fair Play Award’). Kortom: 2018 was een geweldig jaar voor Kemea Yamaha.

De 20ste en laatste Grote Prijs van het seizoen vond plaats op het wereldberoemde Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola. Daar werd een gloednieuw motorcrossparcours aangelegd, nadat er de afgelopen twee weken 25.000 kubieke meter grond was aangevoerd. Kemea Yamaha was weer op volle kracht, dus inclusief Rodriguez die in Assen zijn schouder nog ontwricht had.

ZIEK MAAR STERK
Zijn schouder was dan wel oké, maar deze keer sukkelde Rodriguez met maagproblemen. Maar dat weerhield A Rod niet om met een knaller het WK te beëindigen. De Venezolaan finishte zesde (9+5) na een geweldige tweede reeks waarin hij enkele pittige duels uitvocht met kerels als Olsen en Lawrence. Jago Geerts, die pas aan zijn tweede GP toe was na de operatie aan zijn sleutelbeen, voelde zich al een stuk beter dan in Assen. Hij leverde twee degelijke reeksen af en finishte zevende (6+10).
Ben Watson reed een geweldige kwalificatierace op zaterdag (tweede), maar kende een heel moeizame zondag. In de eerste reeks knalde hij eerst tegen het starthek en later moest hij nog een steen uit zijn achterrem verwijderen. Toch slaagde hij er nog in om achtste te eindigen. Pech bleef hem ook in reeks twee achtervolgen: Watson werd langs achter aangereden en moest de reeks uitrijden zonder achterrem. Ben slaagde er toch in om de nodige WK-punten te sprokkelen, waardoor hij zijn vierde plaats in de WK-stand kon veiligstellen. Een geweldig resultaat in zijn eerste seizoen bij Kemea Yamaha.

TWEE ONDERSCHEIDINGEN
Jago Geerts eindigde knap achtste in zijn eerste WK in de MX2, zelfs na drie GP’s te missen door een sleutelbeenbreuk. Hoogtepunten van zijn seizoen: zijn tweede plaats in Letland en een fenomenale tweede reeks in Lommel. De 18-jarige Belg maakte indruk op heel wat mensen, ook op WK-promotor Youthstream die hem beloonde met de Jan de Groot Award, de trofee voor de beste nieuwkomer van het jaar.
En er lag nog een trofee te wachten voor Kemea Yamaha. Anthony Rodriguez kreeg de Fair Play Award. A Rod toonde enorm veel sportiviteit tijdens de kwalificatierace in Assen, twee weken geleden. De Venozolaan was betrokken bij een val in de start, samen met Olsen en Covington. In plaats van meteen zijn weg verder te zetten, ging hij eerst zijn twee concurrenten uit hun benarde situatie verlossen. Een actie die Rodriguez enorm veel respect in de grote motorcrossfamilie opleverde en nu dus ook de Fair Play Award.

MOTORCROSS DER NATIES
Het WK zit er dan wel op, maar het seizoen nog niet. De drie Kemea-rijders reizen deze week naar de Verenigde Staten af om er deel te nemen aan de Motorcross der Naties in Red Bud. Watson (Groot-Brittannië) en Geerts (België) maken er hun debuut in het WK voor landenteams. Rodriguez zal er voor de derde keer de kleuren van zijn land verdedigen. Eerder maakte hij al deel uit van team Venezuela in 2012 en 2015.

#919 Ben Watson
10de in Grote Prijs, 4de in WK
“Het was geen eenvoudige dag. Ik kende enorm veel tegenslag. In de eerste reeks raakte ik eerst het starthek en daarna moest ik ook nog een steen uit mijn achterrem verwijderen. De tweede reeks heb ik zonder achterrem moeten afhaspelen nadat er iemand me langs achter had aangetikt. Het was zwoegen, maar ik kon toch de nodige WK-punten pakken en mijn vierde plek in het WK vasthouden. Oef. Vierde! Wat een geweldig resultaat, wat een enorme stap voorwaarts. Een dikke merci aan Kemea Yamaha, want dit is teamwork.”

#193 Jago Geerts
7de in Grote Prijs, 8ste in WK
“Ik voelde me al een stuk beter dan twee weken geleden in Assen. Vooral mijn eerste reeks was prima: goeie start, lekker tempo en ik slaagde erin om constant in de top zes te blijven. De tweede reeks verliep moeizamer, maar toch geraakte ik in de top 10. Niet slecht. Ik eindig achtste in mijn eerste WK-seizoen. Iets wat ik tien maanden geleden niet had durven voorspellen. Ik ben ook heel blij met de Jan de Groot Award, want dat is toch een speciale onderscheiding.”

#127 Anthony Rodriguez
6de in Grote Prijs, 15de in WK
“Ik voelde me het hele weekend ziek. Zaterdag was ik zelfs niet in staat om vast voedsel binnen te houden. Ik kon dan ook maar vier rondjes afleggen in de oefensessies. Ik voelde me echt zwak, had amper energie. Ik heb alles uit mijn lijf gehaald en toch twee degelijke resultaten neergezet. Ook leuk: die Fair Play Award. Ik hoop dat die ook als voorbeeld voor andere rijders kan dienen. We zijn niet alleen atleten, we zijn ook mensen.”

Hans Corvers
Teameigenaar
“2018 was a geweldig jaar voor Kemea Yamaha. We hebben een volgende grote stap in de juiste richting gezet: Watson vierde in het WK, Geerts achtste en Rodriguez een straffe vervanger voor Brylyakov. We stonden twee keer op het podium en finishten 17 keer in de top vijf van een Grote Prijs! Laten we eerlijk zijn: dat hadden we bij de start van het seizoen niet verwacht. Dit is het werk van een heel team. Ik wil dan ook iedereen bedanken: de rijders, Yamaha, de sponsors, de mensen die ons steunen en zeker onze technische staf. Die gasten hebben fantastisch werk geleverd: weet je dat we dit jaar geen enkele technische DNF hebben gehad! We kunnen niet wachten om aan 2019 te beginnen.”

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:21.043
3. Henry Jacobi (Dui/Hus) +0:36.879
4. Michele Cervellin (Ita/Yam) +0:39.380
5. Marshal Weltin (VSt/Ka)w) +0:44.867
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:48.945
8. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:56.013
9. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +1:02.653

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Hunter Lawrence (Aus/Hon) +0:02.164
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:15.652
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:18.136
5. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +0:20.887
10. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:45.754
16. BEN WATSON (GBR/YAM) +1:02.390

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
3. Thomas Covington (VSt/Hus) 34
4. Michele Cervellin (Ita/Yam) 32
5. Henry Jacobi (Dui/Hus) 32
6. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 28
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 26
10. BEN WATSON (GBR/YAM) 18

WK-eindstand (20/20)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 873
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 777
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 673
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 603
5. Thomas Covington (VSt/Hus) 599
8. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 392
15. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 217
22. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 127

Volgende wedstrijd: 7 oktober, Motorcross der Naties in Red Bud (VSt)

Foto’s CDS