– GP2 – VALKENSWAARD, NEDERLAND – VERSLAG – GEERTS TOONT ZIJN KLASSE – 

Bijna lente, maar temperaturen onder het vriespunt, een bijtende wind en zelfs sneeuw. Nee, de tweede ronde van het wereldkampioenschap vond niet op de Noordpool, maar in Valkenswaard plaats. De rijders moesten er de vrieskou en een
zware en verraderlijke baan trotseren.

Jago Geerts, de jongste rijder van het Kemea Yamaha Team, voelde zich goed in zijn vel bij deze omstandigheden. De voormalige wereld- en Europese jeugdkampioen wilde maar al te graag zijn talent tonen op het Eurocircuit. In de eerste reeks eindigde hij knap vierde na een leuk duel met topper Thomas Kjer Olsen. Helaas werden zijn kansen voor een mooie ereplaats geruïneerd in de start van de tweede reeks. Geerts werd in die start aangetikt door een andere rijder, ging tegen de grond en moest terugvechten vanop de 34ste positie. En of hij terugvocht! Hij won eventjes 21 plaatsen en eindigde dertiende in de tweede reeks. Goed voor een zevende plaats in de GP-eindstand. Zijn beste resultaat tot dusver.

Ben Watson reed een degelijke Grote Prijs, gezien zijn povere starts het hele weekend lang. In de eerste reeks kwam de Brit terug van de 29ste naar de tiende plaats. In de tweede reeks had hij een iets betere start (14de), waarna hij kon doorstomen naar de zevende plek. Goed voor plaats acht in de eindstand.

Vsevolod Brylyakov kende, net als Watson, een moeilijk weekend op het circuit waar hij vorig jaar een zware schouderblessure opliep. De Rus sukkelde ook wat met zijn starts, maar kon in beide reeksen toch nog enkele plaatsjes goedmaken en finishte elfde in de eindstand (12+12).

De Kemea Yamaha-rijders hebben niet veel tijd om te herstellen van deze ijskoude en zware race. Volgend weekend trekken ze naar Redsand in Spanje, voor de derde Grote Prijs van het seizoen. Hopelijk eentje met een beetje zon…

#193 Jago Geerts
Zevende in GP
“Ik voelde me heel goed… Maar die crash in de start van de tweede reeks heeft veel naar de vaantjes geholpen. Ik werd door iemand aangetikt en ging plat. Ik moest vanop de allerlaatste positie aan een inhaalrace beginnen. Ronde per ronde schoof ik wat plekjes op. Van 34 naar 13: niet zo slecht, denk ik. Al blijf ik met de vraag zitten: wat als ik niet gevallen was? Vooral na mijn straffe eerste reeks (vierde plaats). Spijtig genoeg kon ik dat niet herhalen. Maar ik mag niet klagen. Het rijden ging lekker en ik moet niet naar de naakte resultaten kijken. 2018 is en blijft een leerjaar voor mij.”

#919 Ben Watson
Achtste in GP
“Het was een moeilijke Grote Prijs voor mij. Ik sukkelde het hele weekend met mijn starts waardoor ik het mezelf niet gemakkelijk maakte. Ik moest iedere keer opnieuw vanuit de achtergrond terug naar voor keren. Niet simpel met die koude en op die zware baan. Ik heb in beide reeksen serieus moeten zwoegen. Het rijden op zich ging vrij goed. Ik finishte ook twee keer in de top 10, goed voor een achtste plaats in de eindstand. Dat is het positieve nieuws van het weekend.”

#18 Vsevolod Brylyakov
Elfde in GP
“Een zware race, een zwaar weekend. Vrieskou, sneeuw, een meedogenloze baan: dat zijn omstandigheden die waarschijnlijk het ergste zijn voor mijn schouder. Wat me opviel: in iedere sessie kwam ik pas op het einde echt onder stoom. In het algemeen was dit dan ook een ontgoochelende GP voor mij. Al waren er ook wel enkele positieve puntjes: ik ga veilig en wel naar huis en ik pikte toch redelijk wat WK-puntjes mee. Het enige wat ik nu moet doen, is hard blijven werken.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Het was een plezier om Geerts dit weekend te zien rijden. Zo slim, zo rustig. Jago blijft me verbazen, week na week. Hij begon sterk in Argentinië en zorgt hier in Valkenswaard voor de bevestiging. Straf. Alleen spijtig dat hij werd meegesleurd in die val in de start van de tweede reeks. Anders was hij in de top vijf geëindigd. Watson leverde een degelijke prestatie af. Met betere starts is hij zeker in staat om met gasten zoals Olsen te wedijveren. Brylyakov kende een zwaar weekend. Maar hij pakte zijn WK-puntjes en verlaat Valkenswaard zonder kleerscheuren. Hij zal nog verbeteren, maar we moeten hem wat tijd gunnen na zijn lange afwezigheid door die schouderblessure.”

Volgende wedstrijd: 25 maart, GP3 – Redsand (Spa)

Resultaten
Eerste reeks MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:09.342
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:16.508
4. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:22.579
5. Conrad Mewse (GBr/KTM) +0:25.932
10. BEN WATSON (GBr/Yam) +1:00.167
12. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) +1:07.493

Tweede reeks MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:00.381
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:37.477
4. Conrad Mewse (GBr/KTM) +0:39.263
5. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:46.360
7. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:51.600
12. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) +1:19.818
13. JAGO GEERTS (Bel/Yam) + 1:36.765

Eindstand MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 50
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 44
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
4. Conrad Mewse (GBr/KTM) 34
5. Thomas Covington (VSt/Hus) 30
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 26
8. BEN WATSON (GBr/Yam) 25
11. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 18

WK-stand MX2
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 100
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 82
3. Hunter Lawrence (Aus/Hon) 67
4. Jorge Prado (Spa/KTM) 63
5. BEN WATSON Watson (GBr/Yam) 61
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 46
10. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 42

Foto’s CDS