– GP19 – ASSEN, NEDERLAND – VERSLAG – VIJFDE PLAATS VOOR WATSON –

De voorlaatste ronde van het FIM wereldkampioenschap vond plaats op het bekende TT-circuit in Assen, dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot een motorcrossparcours. Ben Watson finishte vijfde (4+5 in reeksen) in de zandbak, terwijl Jago Geerts de tiende plek pakte bij zijn comeback na zijn gebroken sleutelbeen. Slecht nieuws voor Kemea Yamaha: Anthony Rodriguez ontwrichtte zijn schouder in de eerste reeks.

Watson was de enige Kemea Yamaha-rijder met een goede start in de eerste reeks. De Brit dook als zesde in de eerste bocht, terwijl Geerts midden in het peloton zat en Rodriguez helemaal van achter terug te vinden was. Watson kon nog twee plaatsen opschuiven nadat hij Jacobi in ronde vijf en Lawrence in ronde 13 kon passeren. Geerts had het intussen moeilijk om het goede ritme te vinden en eindigde 13de. Rodriguez crashte op het einde van de reeks, ontwrichtte zijn schouder en moest forfait geven voor de tweede reeks.

Geerts nam een degelijke start in de tweede reeks (zesde), vlak voor Watson. De Brit ging snel voorbij zijn teammaat en vocht daarna een pittig en lang duel uit met regerend wereldkampioen Pauls Jonass. Watson slaagde er op het einde in om de Let de vijfde plek te ontfutselen na twee heerlijke aanvallen. Geerts was intussen een paar plekjes teruggevallen, maar kon toch negende eindigen.

Watson staat met nog één Grote Prijs te gaan – over twee weken in Imola – nog altijd vierde in het WK, met 20 punten voorsprong op Covington. Geerts is nog steeds zevende, maar telt slechts één puntje bonus op Cervellin.

#919 Ben Watson
5de in Grote Prijs

“Ik kan terugblikken op twee positieve reeksen. I had een goede start en vooral een degelijke eerste ronde in de eerste reeks. Ik kwam op de vierde plek en knokte tot het einde voor de derde plaats, maar kwam twee seconden te kort. Maar ik was wel heel tevreden over het rijden op zich. In de tweede reeks had ik een mindere start en werd ook nog eens ingesloten in de eerste bocht. Daardoor gaf ik mezelf extra werk. Maar ik kwam terug tot plek vijf na twee mooie passeermaneuvers op Jonass. Het was plezant om weer met de toprijders te duelleren.”

#193 Jago Geerts
10de in Grote Prijs

“Ik had een slechte start in de eerste reeks en had echt moeite om mij een weg naar voor te banen en om een goed ritme te vinden. Tussen de reeksen hebben we de vering wat aangepast en dat voelde een stuk beter aan. Ook mijn start was een pak beter, wat de zaken toch wel wat vergemakkelijkte. Halfweg de reeks ging het wel ietsje minder, maar ik herpakte me snel en kwam als negende over de meet. Tiende in de GP, niet zo slecht voor mijn eerste wedstrijd na die sleutelbeenbreuk.”

#127 Anthony Rodriguez
Ontwrichte schouder

“Het was een valpartij tegen lage snelheid, maar ik viel pardoes op mijn schouder. Die schoot meteen uit de kom. Ik trok die naast de baan zelf weer op zijn plaats. Daarna ben ik naar de dokter gegaan. Die zei helaas dat het niet mogelijk was om de tweede reeks te rijden. Ik word echt ziek van al die pech dit jaar. Heel frustrerend. Ik moet nu een week rusten en dan opnieuw hard werken bij de kinesist om klaar te geraken voor twee races: de laatste GP in Imola en de Naties.”

Marnicq Bervoets
Team manager
“Een degelijke Grote Prijs voor Kemea Yamaha. Watson was vijfde na twee goeie reeksen. Alleen mist hij nog dat laatste tikkeltje om voor het podium mee te doen. Maar ik ben er zeker van dat hij die laatste stap volgend seizoen zal zetten. Geerts leek wat ontgoocheld met zijn tiende plek. Moet ie niet zijn. Hij heeft een operatie achter de rug, was drie weken out en moest zijn comeback maken op een zware baan, op een nieuwe motor. Niet makkelijk. Die tiende plaats is dus dik oké. Rodriguez had pech. Nog maar eens. Een ontwrichte schouder deze keer. Maar hij zal er in Imola opnieuw bij zijn.”

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:06.207
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:10.027
4. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:12.331
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:23.068
13. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +1:10.338
ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) DNF

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:07.591
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:15.909
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:18.212
5. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:19.609
9. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:50.004
ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) DNS

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Covington (VSt/Hus) 40
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
4. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 38
5. BEN WATSON (GBr/Yam) 34
9. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 20

WK-tussenstand (19/20)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 823
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 777
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 633
4 . BEN WATSON (GBr/Yam) 585
5. Thomas Covington (VStHus) 565
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 366
16. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 189
21. VSEVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 127

Volgende wedstrijd: 30 september, GP20 Imola (Italië)

Foto’s CDS