– GP17 – Afyonkarahisar, verslag – GEERTS WEER OP HET PODIUM –

Monster Energy Kemea Yamaha rijder Jago Geerts eindigde tweede (2+5) in de voorlaatste Grote Prijs van het FIM Wereldkampioenschap MX2, in het Turkse Afyonkarahisar. Zijn zesde podium van het seizoen, zijn eerste sinds de Grote Prijs in Letland, midden juni.

Geerts voelde zich goed in zijn vel op de harde Turkse baan met vele diepe sporen. De Balenaar was vijfde in de tijdtraining en deed nog één plekje beter in de kwalificatierace op zaterdag, wat hem een goede startpositie opleverde.
Jago nam een sterke start op zijn YZ250F in de eerste reeks. Hij dook als derde – achter wereldkampioen Prado en Renaux – in de eerste bocht. Geerts kreeg wel meteen veel druk te verwerken van Vialle, maar kon de aanvallen van de Fransman vlot counteren. Toen Renaux in de derde ronde onderuit ging, kreeg Jago de tweede plaats cadeau. De Belgische tiener hield een strak tempo vast en gaf Vialle niet de kans om tot in zijn achterwiel te kruipen. In tegenstelling, de Fransman kreeg het moeilijk en verloor nog enkele plaatsen. In de tussentijd kwam die andere Fransman, Renaux, weer opzetten. Maar één van zijn eerste aanvallen resulteerde in een nieuwe crash, waardoor Geerts zeker was van plek twee.
Ook in de tweede reeks schoot Geerts – vlak achter holeshotter Prado – sterk uit de startblokken. Jago voelde zich echter niet zo goed in zijn vel of de fel besproeide baan, reed iets te voorzichtig en zakte van de tweede naar de zesde plaats terug. De Balenaar had 20 minuten nodig om juiste ritme te vinden en kon in de slotfase Vlaanderen nog van plek vijf verdringen.
Geerts liep in Turkije drie punten verder uit op Vialle en heeft nu tien punten bonus op de Fransman. De strijd voor de bronzen medaille zal volgend weekend beslist worden in het Chinese Shanghai.

#193 Jago Geerts
2de in Grote Prijs
“Het doet echt deugd om nog eens op het podium te staan na enkele moeizame wedstrijden. Het was best wel een goed weekendje voor mij. Ik ben vooral tevreden over mijn eerste reeks: goeie start, hoge snelheid en een mooie tweede plaats. Ik had opnieuw een super start in reeks twee, maar ik was te voorzichtig op het druipnatte parcours waardoor ik wat plekjes verloor. Gelukkig volstond de vijfde plaats om tweede te eindigen in de GP. Ik kijk al uit naar volgende week. Ik wil het seizoen sterk afsluiten in China.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Jago’s eerste reeks was haast perfect. Heel knap, na enkele moeilijke GP’s. Zijn tweede reeks was helaas niet van hetzelfde niveau. Jago was te voorzichtig en leek een beetje onzeker op de fel besproeide baan. Al kwam hij er op het einde wel weer helemaal door. Al bij al was het een goede GP. Jago had nood aan zo’n degelijk weekend, zonder valpartijen. Deze tweede plaats moet dan ook extra vertrouwen geven. Hij telt nu tien punten meer dan Vialle. Niet veel. De strijd voor brons zal dus tot de allerlaatste reeks duren.”

RESULTATEN

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:21.779
3. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0.27.688
4. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:30.059
5. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:31.774

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:10.178
3. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:11.960
4. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:13.700
5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:16.381

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Esp/KTM) 50
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 38
3. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) 36
4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 36
5. Tom Vialle (Fra/KTM) 35

WK-tussenstand (17/18)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 787
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 592
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 505
4. Tom Vialle (Fra/KTM) 495
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 442
10. BEN WATSON (GBR/YAM) 282

Volgende wedstrijd: 15 september, GP18 Shanghai (Chn)

Foto’s Yamaha Racing/@shotbybavo