– GP16 – FRAUENFELD, ZWITSERLAND – VERSLAG – TWEE KEMEA YAMAHA’S IN TOP 6, GEERTS OUT MET SLEUTELBEENBREUK –

Ronde 16 van het FIM wereldkampioenschap – in het Zwitserse Frauenfeld – zorgde voor gemengde gevoelens bij Kemea Yamaha. Het Belgische MX2-team was blij met de vijfde plaats van Anthony Rodriguez (zijn beste resultaat ooit), maar ook wat ontgoocheld met de zesde plek van Ben Watson. Daarnaast zaten ze natuurlijk in met Jago Geerts, die een sleutelbeenbreuk opliep en zondag al onder het mes ging.

Geen Geerts aan de start van de eerste reeks in Frauenfeld. De 18-jarige Belg ging zaterdag in de eerste ronde van de kwalificatierace tegen de grond en brak daarbij zijn sleutelbeen. Geerts keerde onmiddellijk naar zijn dokter in België terug en werd zondag al geopereerd. De Balenaar, momenteel zevende in het WK, zal de Grote Prijzen van Bulgarije (26 augustus) en Turkije (2 september) zeker missen. De tiener hoopt zijn comeback te maken in de GP van Assen, op 16 september.

Beresterke Rodriguez
Rodriguez nam een blitzstart in de eerste reeks en nestelde zich vlak achter WK-leider Prado, die de kopstart had genomen. A Rod werd in de eerste ronde nog wel gepasseerd door Jonass, maar volgde de twee KTM’s vanop korte afstand. Watson – die zijn debuut maakte op de gloednieuwe 2019 YZ250F – schoot ook goed weg uit het starthek, maar zakte in amper één ronde terug naar de tiende plek. De Brit had 15 minuten nodig om het goede ritme te vinden en begon pas in het tweede deel van de reeks wat plaatsen op te schuiven om uiteindelijk zesde te eindigen. Vooraan voelde Rodriguez zich goed in zijn vel op de technische baan en knokte met Covington voor de derde plaats. De Venezolaan haalde alles uit de kast, maar werd op drie ronden van het einde toch te grazen genomen door de Amerikaan. Met zijn vierde plaats evenaarde Rodriguez zijn beste resultaat in een reeks. Eerder dit seizoen was hij ook al eens vierde geëindigd in de eerste reeks in Semarang, Indonesië.

In de tweede reeks schoot er opnieuw een Kemea Yamaha-rijder als een raket weg, ditmaal Ben Watson. De Brit schoof meteen met snelstarter Prado mee, maar voelde zich nog altijd niet echt op zijn gemak op het Zwitserse parcours en moest het tempo laten zakken. Hij verloor veel plaatsen en finishte zevende. Rodriguez had een zwakke start (rond de 15de plek), maar slaagde er nog in om enkele plekjes op te schuiven en finishte vlak achter zijn ploegmaat. Goed voor een vijfde plaats in de GP-eindstand, zijn beste resultaat ooit in een Grote Prijs.

#127 Anthony Rodriguez
Vijfde in Grote Prijs

“Die eerste reeks was een goede wake up call voor mij. Het was goed om te beseffen dat ik de snelheid heb om met de toppers in de clinch te gaan. In mijn achterhoofd wist ik wel dat ik daartoe in staat was, maar ik had twijfels omdat het al een hele tijd niet meer gebeurd was. Ik hoopte om in de tweede reeks eenzelfde resultaat neer te zetten, maar mijn start verpestte het helemaal. Ik kwam als 15de weg en moest me een weg naar voor banen. Bovendien maakte ik nog de fout om niet snel genoeg de rest te passeren. Oké, het was niet simpel om op deze baan in te halen, maar het was zeker niet onmogelijk. Kijk maar naar Covington. Die vijfde plaats is natuurlijk mooi, maar er had meer ingezeten. Dat is mijn doel voor volgende week.”

#919 Ben Watson
Zesde in Grote Prijs

“Zesde… Dat is een grote ontgoocheling. Wat er misliep? Twee dingen. Eén: een gebrek aan voorbereiding. Ik heb te weinig met de nieuwe motor gereden. Ik voelde me niet echt comfortabel, ik miste duidelijk vertrouwen in de race. En twee, het belangrijkste: ik was zelf gewoon niet goed genoeg dit weekend. Nochtans had ik voor het eerst dit seizoen twee heel goede starts, maar die kon ik niet omzetten in een goede uitslag. Vandaag was allicht mijn traagste race van het hele seizoen. Ik moet nu positief proberen te blijven. Ik ga nu naar huis en zal deze week veel testwerk verrichten met de nieuwe motor. Volgende week is er een nieuwe GP, met nieuwe kansen.”

#193 Jago Geerts
Out met sleutelbeenbreuk

“Ik maakte een fout op een springberg in het begin van de kwalificatierace. Ik ging over de kop en kwam op mijn linkerschouder terecht. Ik had meteen door dat mijn sleutelbeen gebroken was. In 2014 heb ik mijn rechtersleutelbeen als eens gebroken. Toen was een operatie niet nodig, nu wel. Ik ging gisteren al onder het mes in Herentals. Mijn eerste operatie ooit. Tja, dat maakt nu eenmaal ook deel uit van onze sport. De operatie is prima verlopen. Normaal gezien duurt het herstel een drietal weken. Ik hoop mijn comeback te kunnen maken in de Grote Prijs in Assen. Maar alleen als ik fit ben. Ik ga geen onnodige risico’s nemen.”

Marnicq Bervoets
Team manager
“Dit weekend zadelde ons met gemengde gevoelens op. Aan de ene kant is de blessure van Geerts een opdoffer. Misschien kan hij er in Assen opnieuw bij zijn. Maar alleen als hij helemaal fit is. Jago is nog erg jong, we gaan geen enkel risico met hem nemen. Aan de andere kant ben ik heel tevreden over de prestatie van Rodriguez. Anthony heeft al een paar keer laten zien dat hij de snelheid heeft, maar telkens werd hij afgeremd door pech. Deze vijfde plek is een beloning voor al zijn harde arbeid. Watson tenslotte kende een heel moeilijk weekend, terwijl hij toch twee heel goeie starts had. Misschien heeft hij iets te veel last van de druk.”

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Pauls Jonass (Let/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:05.197
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:12.769
4. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +0:16.499
5. Hunter Lawrence (Aus/Hon) +0:19.838
6. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:40.346
JAGO GEERTS (BEL/YAM) DNS (sleutelbeenbreuk)

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:04.721
3. Hunter Lawrence (Aus/Hon) +0:10.128
4. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:15.833
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:18.773
7. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:26.271
8. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +0:49.115
JAGO GEERTS (BEL/YAM) DNS (sleutelbeenbreuk)

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 47
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 47
3. Hunter Lawrence (Aus/Hon) 36
4. Thomas Covington (VSt/Hus) 35
5. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 31
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 29

WK-tussenstand (16/20)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 692
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 664
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 519
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 482
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 462
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 346
17. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 138
19. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 127

Volgende wedstrijd: 26 augustus, GP17 Sevlievo, Bulgaria

Foto’s Bavo