– GP15 Lommel – Verslag – Fenomenale Geerts in tweede reeks –

Jago Geerts heeft voor eigen volk weer een staaltje van zijn kunnen getoond. De 18-jarige rookie maakte in de Grote Prijs van België, in Lommel, vooral furore in de tweede reeks waarin hij schitterend tweede finishte. Spijtig genoeg was dat net niet genoeg voor het GP-podium, na een zevende plek in de eerste reeks. Ben Watson kon de verwachtingen niet inlossen en eindigde achtste (11+5), Anthony Rodriguez finishte 20ste (17+DNF).

Zand. Veel zand. Diep zand. Ronde 15 van het FIM wereldkampioenschap vond plaats in Lommel, op de zwaarte baan ter wereld. Eén voordeel: Geerts houdt ervan om in het diepe zand te rijden. Hoe zwaarder de omstandigheden, hoe liever.

De Kemea Yamaha-rijders misten alle drie hun start in de eerste reeks: Geerts (12de), Watson (14de) en Rodriguez (19) hadden dus heel wat werk voor de boeg. Terwijl Geerts snel naar de achtste plek oprukte, bleven zijn teammaats hangen. De Belgische tiener bleef druk zetten en slaagde erin om de kloof op Vlaanderen, die in vijfde positie reed, helemaal te dichten. Maar net op het moment dat Jago zijn aanval wou inzetten, ging het mis: hij maakte een klein foutje en kwakte hard tegen de vlakte. In plaats van vijfde eindigde hij zevende. Watson bleef veel fouten maken en kwam niet verder dan de elfde plaats, Rodriguez ging op het einde nog tegen de grond en kwam als 17de over de meet?

GEEN GENADE
Watson nam een geweldige start in de tweede reeks, vlak achter Prado en Olsen. Maar de Brit kon het tempo in die beginfase niet vasthouden en moest in één ronde maar liefst vier plaatsen inleveren. Geerts ging net de omgekeerde weg: van negende in de eerste bocht naar plek vier in amper vijf ronden. Rodriguez was intussen gecrasht waarbij er iemand anders op zijn motor knalde. Zijn Yamaha was te beschadigd om nog voort te doen. Game over voor de Venezolaan.
Geerts was niet tevreden met zijn vierde plek en begon op Olsen en Covington te jagen. De Belg vloog over het circuit en kende geen enkele genade voor de twee Huskies, nochtans ook twee beresterke zandrijders. Alleen Prado, die de GP zou winnen, bleef buiten schot.

“Wat een fenomenale reeks van Geerts”, glunderde teameigenaar Hans Corvers. “Ik vind het echt spijtig dat hij niet beloond wordt met een GP-podium. Vierde dus. Nog maar eens. De achtste keer al dit jaar dat er een Kemea Yamaha-rijder vierde eindigt.”

#193 Jago Geerts
4de in Grote Prijs
“Die tweede reeks was gewoon fantastisch. Ik heb me echt super geamuseerd op mijn Yamaha. De toeschouwers gingen ook helemaal uit hun dak. Ik hoorde ze echt de hele tijd roepen. Dat bezorgde me kippenvel. Natuurlijk is het wel een beetje spijtig dat ik het GP-podium op twee puntjes mis. Twee puntjes die ik op het einde van de eerste reeks heb weggegooid met die crash. Ach ja, ik mag niet klagen. Die tweede reeks was zó geweldig. Ik passeerde al die goeie zandrijders. Dit is een nieuw, mooi hoofdstukje van dit seizoen.”

#919 Ben Watson
8ste in Grote Prijs
“Een afschuwelijk slecht weekend. Ik voelde me plots niet goed, vlak voor de start van de eerste reeks. Ik voelde me net gelei. Ik had dan ook totaal geen kracht in die eerste reeks. Ik maakte ook te veel fouten. Als ik nu terugblik, denk ik dat het meer in het kopje zat. Ik heb te veel druk op mezelf gelegd. Ik heb geprobeerd om dat allemaal van me af te zetten tussen de reeksen. Maar het begin van de tweede reeks was ook een ramp. Ik viel van 3 naar 7 terug. Gelukkig vond ik net op tijd het juiste ritme terug en kon ik nog vijfde finishen.”

#127 Anthony Rodriguez
20ste in Grote Prijs
“Dit was een ontgoochelende Grote Prijs voor mij. Ik had een verschrikkelijk slechte start in de eerste reeks en had enorm veel problemen om rijders te passeren. Toch kon ik nog naar de 15de plaats opschuiven. Maar dan ging ik tegen de grond. Een ferme crash op de grote sprong. Gelukkig zonder lichamelijke averij. De tweede reeks zat er snel op. Ik maakte een stomme fout in de derde ronde en ging neer. Geen zware val, maar iemand anders sprong op mijn motor. Die was zo fel beschadigd dat verder doen onmogelijk was.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Wat een knalprestatie van Geerts. Dat manneke blijft me keer na keer verbazen. Zijn eerste reeks was al goed, de tweede buitengewoon. Hij vloog over het circuit. Met veel vertrouwen, fysiek ijzersterk en zo mooi. Ik heb daar maar één woord voor: top! Helaas krijg hij niet de beloning in de vorm van een GP-podium. Maar één ding is duidelijk: deze Geerts heeft een mooie toekomst voor zich. Watson was niet in zijn normale doen dit weekend. Hij voelde zich niet goed, had het vooral mentaal moeilijk. Al had hij wel een goeie reactie in huis in de tweede reeks.”

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:11.439
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:21.141
4. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:31.144
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:33.899
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:56.360
11. BEN WATSON (GBr/Yam) +1:16.073
17. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) +1 lap

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:04.083
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:12.715
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:21.133
5. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:24.378
ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) DNF

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Covington (VSt/Hus) 42
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 38
4. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 36
5. Paul Jonass (Let/KTM) 33
8. BEN WATSON (GBr/Yam) 26
20. ANTONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 4

WK-tussenstand (15/20)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 645
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 617
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 492
4. BEN WATSON (GBr/Yam) 453
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 444
7. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 346
17. VESVOLOD BRYLYAKOV (Rus/Yam) 127
20. ANTHONY RODRIGUEZ (Ven/Yam) 107

Volgende wedstrijd: 15 augustus, Belgian Masters in Balen

Foto’s CDS