– GP15 Imola, Italië – Verslag – GEERTS HEROVERT DERDE PLAATS IN WK –

Monster Energy Kemea Yamaha rijder Jago Geerts eindigde vierde in ronde 15 van het FIM wereldkampioenschap MX2, op het iconische Enzo e Dino Ferrari circuit in Imola. Mooi extraatje: de Belg heroverde de derde plek in het WK. Ben Watson moest spijtig genoeg passen voor deze Grote Prijs nadat hij zijn arm had gebroken in de warm-up op zondagochtend.

Ben Watson wordt achtervolgd door pech de laatste tijd. De Brit, die twee weken geleden zijn comeback maakte na een handblessure, crashte zondagmorgen in de warm-up en brak daarbij zijn linkerarm. Een heel slecht moment, aangezien Ben net geselecteerd was voor het Britse team in de Motorcross der Naties in Assen (29 september).

Eerste holeshot
Door de blessure van Watson was Jago Geerts de enige Monster Energy Kemea Yamaha rijder aan de start in de eerste reeks. De Belg nam een barslechte start en dook pas als 18de in de eerste bocht. De tiener ging in de beginfase heel agressief te keer en reed na twee rondjes al in zevende positie. Geerts verbruikte heel wat energie tijdens die inhaalrace, maar bleef zijn rivalen opjagen. Larranaga, Sanayei en Boisrame waren zijn volgende slachtoffers. Geerts probeerde ook de kloof op Renaux, die in derde positie reed, te dichten maar geraakte net niet dicht genoeg.
Geerts nam een sublieme start op zijn YZ250F – zijn eerste holeshot in MX2!- in de tweede reeks, maar zag Prado al snel de leiding overnemen. Jago ging in de derde ronde in de fout waardoor hij naar de zevende plek terugviel. De Balenaar vocht opnieuw terug, nam Jacobi en Sterry te grazen, maar zat dan weer vast achter Renaux. Jago plaatste enkele aanvallen op de Fransman, maar zonder succes. Hij moest tevreden zijjn met de vijfde plek in de tweede reeks en de vierde in de Grote Prijs.

#193 Jago Geerts
4de in eindstand
“Aan de ene kant ben ik een beetje ontgoocheld omdat ik net naast het podium val. Aan de andere kant ben ik tevreden dat ik die derde plaats in het WK heb kunnen heroveren. Zonder die kleine fout in de tweede reeks – ik geraakte met mijn voorwiel in een verkeerd spoor – had ik allicht op het podium gestaan. Ik heb daarna nog van alles geprobeerd om Renaux te passeren, maar de baan lag er erg verraderlijk bij en ik wou geen al te grote risico’s nemen. Ik reed twee degelijke reeksen en sta weer derde in het WK. Het is nu mijn doel om die plek tot het einde vast te houden. Geen simpele opdracht, want het kan snel verkeren zoals je in de laatste races hebt kunnen zien.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Ik voel echt mee met Watson. Ben heeft het geluk echt niet aan zijn zijde dit jaar. Wat hij nu moet doen? 2019 zo snel mogelijk vergeten en al op 2020 focussen. Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Geerts reed twee degelijke reeksen vandaag. Hij toonde heel veel doorzettingsvermogen na zijn slechte start in de eerste reeks. Spijtig van die ene fout in de tweede reeks, want anders had hij zeker op het podium gestaan. Jago was niet de enige rijder die moeite had met deze baan. Ik heb heel veel jongens fouten zien maken. Jago staat opnieuw derde in het WK. Dat is het belangrijkste. Dat geeft een boost. Nu moeten we die plek proberen vast te houden.”

RESULTATEN

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:08.238
3. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:20.216
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:26.794
5. Mathys Boisramé (Fra/Hon) +0:40.810
BEN WATSON DNS

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:05.383
3. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:09.582
4. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:11.834
5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:15.620
BEN WATSON DNS

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 44
3. Maxime Renaux (Fra/Yam) 38
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 34
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 33

WK-tussenstand (15/18)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 694
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 564
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 447
4. Henry Jacbo (Dui/Kaw) 422
5. Tom Vialle (Fra/KTM) 416
8. BEN WATSON (GBr/Yam) 282

Volgende wedstrijd: 25 augustus, GP16 Uddevalla (Zwe)

Foto’s Yamaha Racing/@shotbybavo