– GP14 LOMMEL, BELGIË – VERSLAG – PECH VOOR JAGO –

Monster Energy Kemea Yamaha-rijder Ben Watson pakte bij zijn comeback – in ronde 14 van het FIM wereldkampioenschap in Lommel – prompt zijn eerste GP-podium van het jaar (derde plaats). Teammaat Jago Geerts kreeg met pech af te rekenen. Een mechanisch probleem hield hem van het podium.

De eerste reeks kon niet slechter beginnen voor Geerts. Hij dook als tiende in de eerste bocht, maar werd dan aangetikt door een andere rijder en ging neer. Hij was allerlaatste (33ste) en had geen andere keuze dan aan een helse inhaalrace te beginnen. En dat deed hij ook! De Belg vloog op zijn YZ250F over het zandcircuit. In de eerste ronde had hij al ‘eventjes’ 16 (!) rijders te grazen genomen. Geerts was niet te stuiten. Achtste na drie rondjes, vijfde na zes ronden… En hij bleef als een bezetene tekeer gaan. Na een half uur raasde hij voorbij Sterry en Vialle naar de tweede plaats. Alleen WK-leider Prado bleef buiten schot.
Geerts was niet de enige Monster Energy Kemea Yamaha-rijder die een heroïsche prestatie neerzette. Ben Watson, die afgelopen week slechts twee keer op de motor had gezeten na zijn handblessure, dook als zevende het veld in maar schoof snel door naar de vijfde plaats. Toen hij gepasseerd werd door Renaux leek de zesde plek het eindstation. Maar Watson toonde heel veel veerkracht op het einde van de reeks en heroverde de vijfde plek op de Fransman.
Jago Geerts had in de tweede reeks slechts enkele rondjes nodig om van de tiende naar de tweede plaats op te rukken. De tiener – die door een massa Belgische fans werd aangemoedigd – leek op weg naar een knappe tweede plaats toen motorpech hem op drie ronden van het einde een halt toeriep.
Daardoor kon Watson – die de hele reeks in de clinch lag met Vlaanderen – derde eindigen in de tweede reeks én in de Grote Prijs. Meteen zijn eerste podium van 2019.
Geerts valt in de WK-stand terug naar de vierde plaats. Hij staat – met nog vier Grote Prijzen voor de boeg – drie puntjes achter Tom Vialle. Watson blijft zevende.

#193 Jago Geerts
10de in Grote Prijs
“Wat kan ik zeggen? Ik ben natuurlijk enorm ontgoocheld. Mijn snelheid was goed. Ik crashte in de eerste reeks maar kwam sterk terug tot op de tweede plaats. In de tweede reeks had ik niet zo’n goede start, maar ik kon snel naar de tweede plaats doorstoten. Ik voelde me echt goed, totdat mijn motor de geest gaf. Een opdoffer. Spijtig voor alle fans. Merci voor jullie aanmoedigingen.””

#919 Ben Watson
3de in Grote Prijs
“Ik was zonder al te grote verwachtingen naar Lommel gekomen, omdat ik al zes weken geen wedstrijd meer had gereden. Die periode was niet makkelijk, maar ik heb wel een grote les geleerd: dat ik mezelf niet zoveel druk moet opleggen. Daarom heb ik besloten om niet meer op het resultaat te focussen. Ik wil vooral plezier beleven op de motor. En dat heb ik dit weekend zeker gedaan. Ik ben echt verrast dat ik hier meteen op het podium sta.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Ik zit echt met gemengde gevoelens. Aan de ene kan ben ik erg blij voor Ben. Bij je comeback-race meteen op het podium staan, chapeau! Ik was echt onder de indruk van Watson. Aan de andere kant voel ik enorm mee met Jago. Hij was erg sterk dit weekend. Zijn eerste reeks was fenomenaal. En ook in de tweede reeks was hij beresterk. Maar een technisch probleem kostte hem het podium. Een enorme opdoffer. Voor het hele team, maar vooral voor Jago zelf.”

Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:20.055
3. Adam Sterry (GBr/Kaw) +0:27.807
4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:34.538
5. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:37.015

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:17.551
3. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:35.258
4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:43.489
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:58.086
JAGO GEERTS (BEL/YAM) DNF

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 36
3. BEN WATSON (GBR/YAM) 36
4. Tom Vialle (Fra/KTM) 36
5. Adam Sterry (GBr/Kaw) 35
10. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 22

WK-tussenstand (14/18)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 644
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 520
3. Tom Vialle (Fra/KTM) 416
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 413
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 399
7. BEN WATSON (GBR/YAM) 282

Volgende wedstrijd: 15 augustus, internationale race Balen (Bel)

Foto’s Yamaha Racing/@shotbybavo/CDS