– GP14 – LOKET, TSJECHIË – VERSLAG – GEERTS NEGENDE, WATSON VALT UIT –

De 14de ronde van het wereldkampioenschap in het Tsjechische Loket werd een heel moeilijke voor Kemea Yamaha. Ben Watson viel in de tweede reeks uit na een crash en Anthony Rodriguez was zelfs niet in staat om te rijden door een handblessure. Jago Geerts finishte negende.

Het WK keerde – na twee Grote Prijzen in Indonesië – terug naar Europa. De veertiende halte van het seizoen was Loket, een kleine stad in het westen van Tsjechië. Loket is bekend voor zijn gotisch kasteel, zijn jaarlijkse operafestival, de opnames voor de James Bond-film Casino Royal én natuurlijk zijn crosscircuit. Een ‘old school’ parcours met een harde ondergrond en enorme hoogteverschillen.

De Kemea Yamaha-rijders begonnen goed aan de eerste reeks: Geerts dook als derde de eerste bocht in, Watson als vijfde. Helaas zakten de twee Kemea-jongens snel weg naar de achtste en negende plaats. Watson herpakte zich halfweg de reeks en kon nog enkele plekjes opschuiven om zesde te finishen. Geerts bleef de hele reeks lang op de negende plaats hangen.
Ook in de tweede reeks schoten de Kemea-rijders goed weg op hun YZ250F: Geerts was vierde, Watson vijfde. Geerts verspeelde meteen vijf plaatsen in de eerste ronde, terwijl Watson Renaux passeerde. De Brit leek de aansluiting te vinden bij de leiders, maar maakte dan een fout in de vierde ronde. Hij ging hard onderuit op de springberg aan de finish en kon zijn weg niet voortzetten omdat zijn motor te fel beschadigd was. Geerts reed intussen in negende positie. In de laatste ronde slaagde de Balenaar er nog in om nog één plaatsje op te schuiven door Renaux te passeren.

Pech blijft Antony Rodriguez achtervolgen dit seizoen. De Venezolaan kon tijdens de kwalificatierace op zaterdag een crash vlak voor hem niet vermijden, kreeg de motor van een andere rijder op zich en liep daarbij een diepe snijwonde in zijn hand op. A Rod moest naar het ziekenhuis, waar twee vingers meteen gehecht werden. Rodriguez had geen andere keuze dan forfait geven voor de reeksen.

#919 Ben Watson
13de in Grote Prijs
“Ik zat in een diep spoor bij de afzet voor een sprong en raakte plots iets. Ik verloor de controle over mijn stuur en had geen andere keuze dan mijn motor los te laten. Het was een zware crash. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik geen lichamelijke averij heb opgelopen. Spijtig genoeg stond mijn motor krom, anders had ik de race hervat. Dit is mijn eerste echte ontgoocheling van het seizoen. Het is frustrerend, maar ik moet het accepteren. Dit hoort nu eenmaal ook bij motorcross. Ik heb nu twee weken de tijd om me klaar te stomen voor de Grote Prijs in Lommel.”

#193 Jago Geerts
9de in Grote Prijs
“Het weekend startte heel goed met die tweede plaats in de kwalificatierace op zaterdag. Maar tijdens de nacht viel er redelijk wat regen waardoor het circuit er veel moeilijker kwam bij te liggen. Er waren veel meer verraderlijke sporen. Ik had echt moeite om mijn ritme te vinden. Wel positief waren mijn twee goeie starts. Spijtig genoeg maakte ik telkens te veel foutjes in het begin van de reeks. Nu ja, twee keer negende op een circuit dat ik totaal niet kende: dat is nog oké. Ik kijk nu vooral uit naar Lommel, één van mijn favoriete banen en dicht bij huis.”

#127 Anthony Rodriguez
Handblessure
“Pech. Nog maar eens. Er crashte iemand voor me, zijn motor schoot de lucht in en raakte daarbij mijn hand. Ik had meteen door dat er iets fout was. Ik had een diepe snijwonde in twee vingers, die gehecht moesten worden. Ik heb op zondag nog geprobeerd in de vrije training, maar ik kon mijn stuur niet vasthouden. Ik had geen andere keuze dan forfait te geven voor de reeksen. Het was ontgoochelend en frustrerend om langs de kant toe te kijken. Mijn hand heeft een dag of vijf nodig om te genezen. Ik zal dus zeker klaar geraken voor de GP in Lommel.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Jago tweede en Ben vierde in de kwalificatierace: dat was veelbelovend. Spijtig genoeg slaagden ze er allebei niet in om zulke resultaten op zondag te herhalen. Deze GP bleek achteraf de moeilijkste van het seizoen tot dusver, met een blessure voor Rodriguez en een zware crash van Watson. Natuurlijk is dit een ontgoocheling, maar het is niet het einde van de wereld. Tot voor deze Grote Prijs waren de prestaties heel solide en constant. We moeten er nu gewoon voor zorgen dat we over twee weken in Lommel de draad van voor dit weekend weer opnemen.”

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon)
2. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:02.429
3. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:03.000
4. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:04.957
5. Hunter Lawrence (Aus/Hon) +0:06.680
6. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:16.661
9. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:43.039
ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) DNS (hand injury)

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:01.736
3. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:10.271
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:14.561
5. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:20.793
9. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:53.877
BEN WATSON (GBR/YAM) DNF
ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) DNS (hand injury)

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 45
2. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 45
3. Thomas Covington (VSt/Hus) 44
4. Pauls Jonass (Let/KTM) 34
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 32
9. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 24
13. BEN WATSON (GBR/YAM) 15

WK-tussenstand (14/20)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 595
2. Pauls Jonass (Let/KTM) 584
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 454
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 427
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 414
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 310
17. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 127
19. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 103

Volgende wedstrijd: 5 augustus, GP15 Lommel (Bel)

Foto’s CDS