– GP13 LOKET, CZECH REPUBLIC – VERSLAG – Geerts opnieuw derde in WK –

Monster Energy Kemea Yamaha-rijder Jago Geerts finishte vijfde (5+6) in ronde 13 van het FIM Wereldkampioenschap MX2 in het Tsjechische Loket. De Belgische tiener klom opnieuw naar de derde plaats in het WK en tankte dus extra vertrouwen met het oog op zijn thuisrace in Lommel komend weekend.

Het FIM Wereldkampioenschap keerde na twee Grote Prijzen op Indonesische bodem opnieuw terug naar Europa. Ronde 13 vond plaats op het old school parcours in Loket, een wedstrijd die al sinds 1995 op de WK-kalender staat. Ben Watson was helaas nog niet van de partij in Loket. De Brit herstelt nog van een handbreuk en hoopt er volgende week in Lommel opnieuw bij te zijn.
De Grote Prijs van Tsjechië begon niet zoals gewenst voor Jago Geerts. De Belg crashte zaterdag in de eerste bocht van de kwalificatierace, nadat hij langs achter was aangetikt. De tiener toonde echter veel doorzettingsvermogen tijdens zijn inhaalrace, die hem nog van 39 naar 14 bracht. Knap herpakt, maar nog altijd een slechte startpositie, zeker in Loket met z’n 180-graden eerste bocht.

Kopie
Ondanks die povere startpositie, schoot Geerts goed uit de startblokken in de eerste reeks (10de). Na de eerste ronde reed ie al op de achtste plaats. De snelheid lag echter hoog, waardoor het erg moeilijk was om in te halen op de harde en gladde baan. Geerts slaagde er toch nog in om Larranaga te passeren en had het geluk eens aan zijn kant toen Vlaanderen en Vialle samen tegen de grond gingen, waardoor hij twee plekjes extra kon opschuiven. Geerts rook bloed en zette veel druk op Beaton. Maar Jago maakte een klein foutje in dat gevecht voor de vierde plek en ging onderuit. Gelukkig zonder averij en ook zonder een positie te verliezen.
Geerts zijn tweede reeks was bijna een kopie van de eerste: tiende in de eerste bocht en achtste na de eerste ronde. De jonge Balenaar wilde niet te veel risico’s nemen en verkoos om slim te rijden. Hij kon nog twee plaatsen opschuiven nadat hij Horgmo en Vialle te grazen had genomen en finishte zesde in de reeks en vijfde in de Grote Prijs. Mooie bonus: met nog vijf GP’s te gaan heroverde Geerts de derde plaats in het WK op Vialle.

#193 Jago Geerts
5de in Grote Prijs
“Vijfde plaats, dat is nog niet eens zo slecht. Loket is niet meteen een baan waar ik graag rij. Bovendien maakte die veertiende startposities de opdracht nog een pak moeilijker. Toch slaagde ik erin om twee solide reeksen te rijden en kon ik in de beginfase telkens wat concurrenten passeren. Ik sta nu ook opnieuw derde in het WK. Daar ben ik heel blij mee, al besef ik dat de weg nog lang is. Komend weekend trekken we naar Lommel, één van mijn favoriete circuits. Ik kijk echt uit naar mijn thuis-GP.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Geerts reed twee heel volwassen reeksen. Hij had misschien iets sneller kunnen gaan, maar dan had hij risico’s moeten nemen. Het was heel slim van hem om dat niet te doen. Op deze gladde baan is een foutje héél snel gemaakt. Twee degelijke reeksen, heel regelmatig ook: dat had Jago echt nodig na enkele moeilijke wedstrijden. We kijken met het hele team nu natuurlijk uit naar Lommel, naar onze thuisrace volgend weekend. Het zou heel mooi zijn als Jago daar op het podium zou kunnen staan.”

RESULTATEN
Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Henry Jacobi (Dui/Kaw) +0:08.007
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:11.631
4. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:17.866
5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:23.742

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Adam Sterry (GBr/Kaw) +0:10.244
3. Henry Jacobi (Dui/Kaw) +0:17.878
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:20.837
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:25.531
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:32.755

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 42
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 38
4. Adam Sterry (GBr/Kaw) 37
5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 31

WK-tussenstand (13/18)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 594
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 504
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 391
4. Tom Vialle (Fra/KTM) 380
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 377
8. BEN WATSON (GBR/YAM) 246

Volgende wedstrijd: 4 augustus, GP14 Lommel (Bel)

Foto’s Yamaha Racing/@shotbybavo/CDS