– GP12 SEMARANG, INDONESIË – VERSLAG – ZWARE DAG VOOR GEERTS –

De Grote Prijs van Azië, in Semarang, is op een ontgoocheling uitgedraaid voor het Monster Energy Kemea Yamaha MX2 Team. Jago Geerts eindigde pas negende (10+6), terwijl Ben Watson forfait moest geven omwille van een verergerde handblessure.

Het weekend startte in mineur voor het Monster Energy Kemea Yamaha MX2 Team, toen bleek dat Ben Watson ronde 12 van het FIM wereldkampioenschap moest laten schieten. “Ik heb donderdag opnieuw foto’s laten nemen van mijn gebroken hand. Daaruit bleek dat ik de blessure heb verergerd, door te vroeg te hervatten, vorige week in Palembang. Ik moest dus spijtig genoeg een kruis maken over deze Grote Prijs.”

Crashes
Jago Geerts werkte zaterdag een haast perfecte kwalificatierace af en finishte knap tweede. Helaas kon de Balenaar op zondag geen voordeel halen uit die prima startpositie. Na een matige start was Geerts in de eerste reeks in een strijd voor de zesde plaats verwikkeld, toen hij het achterwiel van Boisrame aantikte en onderuit ging. De tiener bleef daarna op een tiende plek steken.
Bijna eenzelfde verhaal in reeks twee. Geerts schoot opnieuw niet goed weg uit het starthek, maar schoof snel van de negende naar de vijfde plaats op. De Belg leek zich iets meer op zijn gemak te voelen, maar maakte een fout in de vierde ronde, ging tegen de grond en viel terug naar de tiende plek. Geerts gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Hij herpakte zich snel en passeerde nog vier rijders op weg naar een zesde plaats in de tweede reeks, goed voor plek negen in de GP.
Geerts zakte wel één plaatsje in de WK-stand en is – met nog zes Grote Prijzen te gaan – nu vierde. De Balenaar staat zes puntjes achter Tom Vialle.

#193 Jago Geerts
9de in Grote Prijs
“Het was een moeilijke Grote Prijs. Ze hadden veel te veel gesproeid waardoor de baan er spekglad en gevaarlijk bij lag. Het was constant opletten geblazen. In de eerste reeks had ik totaal geen grip. Toen ik Boisrame probeerde te passeren, ging ik onderuit. We hebben dan een andere band gestoken voor reeks twee. Dat was duidelijk een verbetering, maar dan maakte ik spijtig genoeg een stom foutje. De laatste drie GP’s verliepen niet zoals verwacht. Ik verspeelde heel wat punten. Toch is er geen reden om te gaan twijfelen. Er is nog niets verloren.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Opnieuw een teleurstellend weekend voor ons. Het begon met Watson, die niet kon rijden omdat zijn handblessure erger was geworden. Ben keert nu terug naar Engeland. Na een bezoekje aan zijn dokter zullen we meer weten. Geerts was sterk in de kwalificatierace, maar voelde zich ‘s zondags niet zo goed in zijn vel op de gladde baan en maakte twee fouten. Dat maakt ook deel uit van motorcross. Jago verloor één plaats in de WK-stand. Spijtig, maar nu ook weer geen ramp. Er staan nog zes GP’s op het programma. We moeten gewoon keihard blijven werken.”

RESULTATEN
Eerste reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:11.411
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:14.405
4. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:16.869
5. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:21.914
10. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:55.630

Tweede reeks
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Maxime Renaux (Fra/Yam) 0:03.916
3. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0:07.887
4. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:11.826
5. Brent Van Doninck (Bel/Hon) +0:13.925
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:14.813

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 50
2. Tom Vialle (Fra/KTM) 40
3. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) 36
4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 35
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 28
9. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 26

WK-tussenstand (12/18)
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 544
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 466
3. Tom Vialle (Fra/KTM) 366
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 360
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 335
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 246

Volgende wedstrijd: 21 juli, Dutch Masters Lichtenvoorde (Ned)

Foto’s Yamaha Racing/@shotbybavo