– GP12 – PANGKAL PINANG, INDONESIË – VERSLAG – WATSON TWEEDE IN TWEEDE REEKS –

Kemea Yamaha reisde naar Indonesië, met 14.572 eilanden de grootste eilandenstaat in de wereld, voor twee Grote Prijzen op rij. Ben Watson boekte zijn beste resultaat ooit in een reeks (tweede plaats) in Pangkal Pinang, maar greep net naast het GP-podium. Jago Geerts bevestigde zijn goede vorm met een zesde plaats, terwijl Anthony Rodriguez de pijn verbeet en nog belangrijke WK-punten sprokkelde. Kemea Yamaha blijft nu in Indonesië, voor de volgende GP in Semarang, komend weekend.

De weersvoorspellingen voorzagen veel regen in Pangkal Pinang. Maar buiten een nachtelijke bui zagen de rijders geen druppeltje vallen. Het circuit lag er dan ook goed bij, met veel lijnen en veel tractie.

Ben Watson, die ‘s zaterdags knap tweede was geëindigd in de kwalificatierace, kon in de eerste reeks zijn goede startpositie niet omzetten in een sterke start. Daarbovenop ging hij ook nog tegen de grond in de tweede ronde, waardoor hij moest terugknokken vanuit 16de positie. De Kemea-rijder leek geen last te hebben van de hitte en de enorme luchtvochtigheid en zette het ene snelle rondje na het andere neer. Met uiteindelijk een zesde plaats als resultaat.
Watson nam een veel betere start in de tweede reeks en nestelde zich vlotjes in het spoor van Vlaanderen, Jonass en Prado. Na zeven ronden voelde de Kemea-rijder de tijd rijp om de aanval in te zetten. Eerst nam hij de maat van WK-leider Jonass, daarna nam hij na een knap maneuver ook Prado te grazen. Koploper Vlaanderen was te ver weg, maar zijn tweede plaats is wel Watsons beste resultaat in een reeks ooit. Alleen spijtig dat het hem geen GP-podium opleverde. Voor de vijfde keer dit seizoen eindigde de Brit vierde. Wel positief: hij komt weer negen punten dichter bij Olsen, die derde staat in het WK. Zijn achterstand is nog maar 18 punten.

Jago Geerts reed een heel solide Grote Prijs van Indonesië. De tiener, die net zijn eindexamen achter de rug heeft, was in de eerste reeks de hele race lang in gevecht met Michelle Cervellin. De Belg won uiteindelijk die strijd voor de zevende plek.

Ook in de tweede reeks liet de Belg weer een heel sterke indruk. Geerts schoot als achtste weg en schoof gaandeweg nog enkele plaatsjes op. In de slotfase snoepte de jongeling zelfs WK-leider Jonass de zesde plaats nog af. Geerts, zesde in de GP-eindstand en zevende in de WK-stand, bevestigt daarmee alleen maar al het goede dat hij dit seizoen als rookie al liet zien.

Anthony Rodriguez liep zaterdag een schouderblessure op in de tijdtraining en liet de kwalificatierace links liggen. Maar de Venezolaan is een bijtertje en besliste om toch te starten zondag. A Rod verlegde zijn pijngrens nog een beetje en slaagde erin om toch nog 13de te eindigen (14+13) en zo dus nog een handvol belangrijke WK-punten te pakken.

Het Kemea Yamaha Team blijft nu in het warme en vochtige Indonesië. Daar zullen ze deze week een vlucht nemen van Pangkal Pinang, op het eiland Bangka naar Semarang, op het eiland Java waar komend weekend de dertiende Grote Prijs van het seizoen op het programma staat.

#919 Ben Watson
4de in Grote Prijs
“Ik ben heel tevreden met mijn manier van rijden, met de set-up van de motor en zelfs met het resultaat. Oké, opnieuw vierde, opnieuw geen podium, opnieuw geen beloning voor mezelf, voor het team. Maar dat is dan ook het enige negatieve vandaag. Ik heb het in het begin van de eerste reeks verpest: ik verloor enkele plaatsen na een zwakke start, geraakte in paniek en crashte. Gelukkig heb ik me daarna goed herpakt waardoor ik nog zesde werd. De tweede reeks was heerlijk. Ik voelde me super en kon enkele geweldige passeermaneuvers doen. En ook heel belangrijk: ik kom weer negen punten dichter bij Olsen.”

#193 Jago Geerts
6de in Grote Prijs
“Opnieuw in de top 10, daar ben ik heel tevreden mee. In de eerste reeks had ik last van een opgepompte rechterarm. Daardoor maakte ik wel wat foutjes. Toch kon ik nog zevende finishen. Gelukkig had ik minder last van die arm in de tweede reeks. Ik voelde me beter, meer ontspannen ook. Op het einde slaagde ik er zelfs nog in om Jonass te passeren. Zo’n topper voorbijsteken geeft wel extra voldoening. Het was een goeie week voor mij. Ik heb mijn studies beëindigd, mijn rapport was goed. Nu kan ik mezelf een full time professionele motorcrossrijder noemen. Eindelijk.”

#127 Anthony Rodriguez
13de in Grote Prijs
“Een moeilijk weekendje. Ik ging zaterdag tegen de grond in de tijdtraining. Ik werd over het stuur gekatapulteerd en kreeg daarna de machine op mijn rug en schouder. Heel pijnlijk. We hebben toen besloten om de kwalificatierace links te laten liggen om mijn schouder te sparen voor zondag. Achteraf gezien een goeie beslissing, want ik heb in beide reeksen punten kunnen pakken. De pijn viel nog mee, allicht omdat ik op adrenaline reed. Maar ik voelde wel dat mijn schouder zwak was. Ik ben blij dat de fysiotherapeut van Yamaha erbij is. Hij zal er deze week alles aan doen om me weer fit krijgen voor volgend weekend.”

Hans Corvers
Teambaas
“Ik ben heel tevreden over de manier waarop onze rijders hier gereden hebben. Ik ben alleen ontgoocheld omdat we niet op het podium staan. Het is al de zesde keer dit seizoen dat we het podium op één punt missen. Dat is frustrerend. Watson verdiende die top drie. Hij was een van de snelste piloten vandaag. Volgens mij had hij zelfs de snelheid om deze GP te winnen. Spijtig van zijn fout in het begin van de eerste reeks. Geerts was opnieuw heel sterk vandaag. Onze tiener zit perfect op schema. Rodriguez tenslotte toonde veel doorzettingsvermogen. Hij verbeet de pijn in zijn schouder en pakte nog belangrijke WK-punten.”

RESULTATEN MX2

Eerste reeks
1. Thomas Covington (VSt/Hus)
2. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:13.089
3. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) +0:15.705
4. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:16.627
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:28.199
6. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:37.818
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:45.348
14. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +1 ronde

Tweede reeks
1. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon)
2. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:06.206
3. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:17.544
4. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:21.834
5. Davy Pootjes (Ned/KTM) +0:25.396
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:29.400
13. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +1:34.776

GP-eindstand
1. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 45
2. Thomas Covington (VSt/Hus) 43
3. Jorge Prado (Spa/KTM) 38
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 37
5. Pauls Jonass (Let/KTM) 36
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 29
13. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 15

WK-tussenstand (12/20)
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 510
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 503
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 394
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 376
5. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 331
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 275
15. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 127
23. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 71

Volgende wedstrijd: 8 juli, GP13 Semarang, Indonesië

Foto’s BAVO