– GP11 PALEMBANG, INDONESIË – VERSLAG – Geerts recht rug na horrorcrash –

Pech blijft het Monster Energy Kemea Yamaha Team achtervolgen. Jago Geerts had een horrorcrash in de eerste reeks, maar antwoordde met een mooie vierde plek in de tweede race van de elfde ronde van het FIM Wereldkampioenschap MX2 in Palembang, Indonesië. Ben Watson moest na de warm up de strijd staken wegens te veel pijn aan zijn gebroken hand.

Ben Watson reisde amper 13 dagen na de operatie aan zijn gebroken hand toch naar Indonesië. Zijn doel: zoveel mogelijk WK-punten sprokkelen. De Brit ging zaterdag tijdens de kwalificatierace door de pijngrens en finishte tiende in tropische omstandigheden. Een knap resultaat, gezien zijn blessure. Spijtig genoeg was de pijn en de zwelling zondagochtend verergerd, waardoor Watson na de warm up wijselijk besloot om de rest van de GP te laten schieten.

Bont en blauw

Jago Geerts, pas 12de in de kwalificatierace, voelde zich zondag duidelijk beter in zijn vel op de rode ondergrond van Palembang. De tiener nam in de eerste reeks een matige start (8ste), maar schoof meteen enkele plaatsjes op. De Belg stoomde door, verdrong Vlaanderen van de vierde plek, maar verloor meteen daarna – op het einde van de waves – de controle over zijn YZ250F. Geerts werd tegen hoge snelheid tegen de afzetstrook van de volgende springberg gekatapulteerd. Wonder boven wonder, kwam hij er zonder zware blessures vanaf. 

Hoewel hij bont en blauw zag, toonde Geerts zijn talent én doorzettingsvermogen in de tweede reeks. De Balenaar nam al in de tweede ronde de leiding nadat hij Prado en Vialle te grazen had genomen. De tiener was bijna de hele race outstanding. Helaas, vijf minuutjes voor het einde liep het toch nog mis. Geerts schoof – opnieuw op die verdomde waves-sectie – onderuit en viel terug naar de vijfde plek. Jago toonde nog één keer veerkracht en kon toch nog vierde finishen. Goed voor een tiende plek in de Grote Prijs. Ondanks zijn DNF in de eerste reeks staat Geerts nog altijd derde in het WK.

#193 Jago Geerts

10de in Grote Prijs

“Natuurlijk ben ik ontgoocheld over dit resultaat, maar ik ben opgelucht dat ik deze plek zonder blessure kan verlaten. Mijn crash in de eerste reeks was een gigantische. Ik werd op het einde van de waves over mijn stuur gekatapulteerd. Ik kwam keihard en tegen hoge snelheid neer. Ik vreesde even voor een ribblessure, maar gelukkig had ik alleen wat blauwe plekken en schaafwonden. Hoewel ik bont en blauw was, voelde ik me best goed in de tweede race. Ik reed op kop totdat ik dat ene foutje maakte en viel. Een opdoffer. De focus gaat nu meteen naar volgende week. Nieuwe race, nieuwe kansen.”

#919 Ben Watson

Niet gestart

“Het werd een moeilijk weekend zoals ik ook wel verwacht had. Nochtans ging het prima tijdens de kwalificatierace, ik was niet zoveel met de pijn in mijn hand bezig. Ik was dan ook heel tevreden met die tiende plaats. Maar toen ik zondagochtend wakker werd, was mijn hand gezwollen. Ik probeerde de warm up nog wel af te werken, maar dat viel serieus tegen. Ik had mijn motor niet genoeg onder controle en bracht mezelf daardoor te veel in gevaar. Natuurlijk is het een grote ontgoocheling dat ik weer een GP moest missen, maar ik moet nu slim zijn en dit gewoon accepteren.”

Marnicq Bervoets

Teammanager

“Opnieuw een moeilijke Grand Prix voor ons. Ben zette een meer dan degelijk resultaat neer op zaterdag, maar we wisten dat we de reactie moest afwachten. Spijtig genoeg bleek de pijn in zijn hand zondagochtend te erg. Na de warm up hebben we besloten om geen risico’s te nemen. Jago vn zijn kant, stond net op het punt om de leiders aan te vallen toen hij een horrorcrash maakte in de eerste reeks. Hij mag zich gelukkig prijzen dat hij daarbij geen zware blessure heeft opgelopen. Ik was wel onder de indruk van zijn reactie in de tweede reeks. Knap na zo’n zware val. Spijtig van dat ene kleine foutje. We moeten nu gewoon even door die zure appel bijten.”

RESULTATEN

Eerste reeks

1. Jorge Prado (Spa/KTM) 
2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0.06.767
3. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0.14.306
4. Calvin Vlaanderen (Ned/Hon) +0.20.497
5. Jed Beaton (Aus/Hus) +0.25.275
18. JAGO GEERTS (BEL/YAM) DNF
BEN WATSON (GBR/YAM) DNS

Tweede reeks

1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0.03.587
3. Tom Vialle (Fra/KTM) +0.07.156
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0.13.464
5. Jed Beaton (Aus/Hus) +0.16.017
BEN WATSON (GBR/YAM) DNS

GP-eindstand

1. Jorge Prado (Spa/KTM) 47
2. Tom Vialle (Fra/KTM) 42
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 34
5. Jed Beaton (Aus/Hus) 32
10. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 21

WK-tussenstand (11/18)

1. Jorge Prado (Spa/KTM) 494
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 443
3. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 334
4. Tom Vialle (Fra/KTM) 326
5. Henry Jacobi (Dui/Kaw) 307
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 246

Volgende wedstrijd: 14 juli, GP12 Semarang (Ind)

Foto’s Yamaha Racing/@shotbybavo