– GP11 – OTTOBIANO, ITALIË – VERSLAG – DRIE KEMEA YAMAHA-RIJDERS IN TOP 9 – 

Kemea Yamaha kan – met drie rijders in de top 9 – terugblikken op een meer dan degelijke MXGP van Lombardije, Italië. Ben Watson parkeerde zijn YZ250F op de vijfde plaats, terwijl Jago Geerts zesde eindigde en Anthony Rodriguez negende werd.

Na de harde omlopen in Teutschenthal, Matterley Basin en Saint Jean d’Angély kregen de rijders in Ottobiano – met ruwe, technische en zanderige secties – een compleet andere baan voorgeschoteld. Dat was – in combinatie met de hitte (bijna 35 graden) – een goede test voor mens en machine.

Watson nam in de eerste reeks, eindelijk, een goeie start op zijn YZ250F. The Brit was derde achter Prado en Covington, maar had veel geluk dat hij op het einde van de eerste ronde nipt een crash kon vermijden toen WK-leider Jonass hem opzij zette. Watson was niet onder de indruk en bleef de hele race lang in de nek van de Let hijgen. Maar een ultieme aanval inzetten op de derde plaats lukte net niet.

Geerts, die ook goed uit het starthek was geschoten, acteerde heel agressief in de eerste rondjes en stormde van de achtste naar de vijfde plaats, vlak achter Watson. De Belgische tiener was een beetje te enthousiast toen hij zijn teammaat wilde passeren en kon ternauwernood een crash voorkomen. Meteen het signaal om het tempo een beetje te laten zakken, waardoor Olsen kon terugkeren. Geerts kon de druk van Deen niet weerstaan en finishte zesde.
Rodriguez had niet zo’n goeie starts als zijn Kemea-maatjes en dook pas als 16de in de eerste bocht. De Venezolaan, die vorige week door een enkelblessure niet in actie kwam in Frankrijk, had wat tijd nodig om zijn ritme en snelheid te vinden. Pas op het einde van de reeks slaagde A Rod erin om wat plaatsen op te schuiven en zo 12de te eindigen.

Watson bezorgde zichzelf extra werk in de tweede reeks. Hij werd in de start ingesloten door Prado en moest zich van de 15de plaats een weg naar voor zien te banen. De Brit voelde zich opvallend goed op het fysiek veeleisende parcours en schoof iedere ronde een plekje op. Zelfs een uitstapje naast de baan kon hem niet stoppen om nog vijfde te eindigen. Geerts maakte eveneens een kleine fout in de start en moest terugvechten vanuit het midden van het pak. De tiener, die midden in zijn examens zit, bleef rustig en maakte nog enkele posities goed om mooi zevende te eindigen. Rodriguez tenslotte, zorgde voor een van de mooiste inhaalraces van het weekend. De Venezolaan was pas 22ste in de eerste bocht, maar toonde zijn strijdershart en stuurde zijn YZ250F nog naar een knappe negende plaats.

#919 Ben Watson
5de in Grote Prijs
“Ik ben best wel tevreden met mijn rijden dit weekend. Ik was heel regelmatig, van de eerste vrije training tot de laatste reeks. Mijn starts waren eindelijk ook beter. Vooral in de eerste reeks, waarin ik Jonass tot het einde kon volgen. Ik voelde me de betere, maar was net niet snel genoeg om in zijn wiel te geraken en de derde plek aan te vallen. In de tweede reeks werkte ik hard om van de 15de naar de 5de plaats terug te keren. Het was een zware race, maar ik kraakte niet. Fysiek zit het goed. Daar ben ik dan ook heel tevreden over.”

#193 Jago Geerts
6de in Grote Prijs
“Ottobiano is toch wel een speciaal circuit. Ze noemen het een zandbaan, maar je kan het totaal niet vergelijken met een echt zandparcours zoals Lommel. Deze omloop is veel sneller. Ik voelde me heel goed in het begin van de eerste reeks, maar had geluk dat ik niet tegen de grond ging toen ik Watson wou inhalen. Ik besefte dat ik dat tempo onmogelijk de hele race kon vasthouden, zeker niet bij die hitte. Daarom nam ik ook wat gas terug. In de tweede reeks was mijn start minder, maar kon ik toch terugkomen tot de zevende plaats. Ik ben best tevreden met mijn zesde plaats in de eindstand.”

#127 Anthony Rodriguez
9de in Grote Prijs
“Ik heb hard moeten zwoegen voor deze negende plaats. Vooral in de tweede reeks, waarin ik van buiten de top 20 moest terug knokken. Het was zwaar, maar ik weigerde te buigen en slaagde erin nog negende te eindigen. Mijn enkelblessure heeft alleen in de eerste reeks opgespeeld, toen ik mijn voet verkeerd op de grond zette. De pijn was hevig. Gelukkig verdween die pijn ook weer snel. In ‘t algemeen ben ik dan ook tevreden met dit resultaat. Al wil ik meer. Ik heb al die opofferingen om naar Europa te komen niet voor niets gemaakt. Ik wil niet verwaand klinken, maar ik wil voor de top 5 vechten.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Drie Yamaha-rijders in de top 9! Niet slecht hé. We moeten realistisch blijven. Tussen de derde en zevende plaats: dat is waar Watson en Geerts op dit moment thuishoren. Vergeet niet dat die twee gasten dit seizoen al enorm stappen voorwaarts hebben gezet. We mogen nu niet té veel gaan verwachten. We moeten ze tijd gunnen om de volgende, moeilijke stap te zetten. Ik ben ook heel tevreden over de prestatie van Rodriguez. Hij reed zijn eigen wedstrijd, bleef pushen, verbeet de pijn en finishte mooi negende. Die gast wordt met de week beter.”

Resultaten MX2

EERSTE REEKS
1. Thomas Covington (VSt/Hus)
2. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:05.820
3. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:09.170
4. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:10.570
5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:20.494
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:25.861
12. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +1:07.345

TWEEDE REEKS
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:07.520
3. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:13.522
4. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:15.657
5. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:20.559
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:45.623
9. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) +1:10.120

GP-EINDSTAND
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 47
2. Thomas Covington (VSt/Hus) 43
3. Pauls Jonass (Let/KTM) 40
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 38
5. BEN WATSON (GBR/YAM) 34
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 29
9. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 21

WK-TUSSENSTAND (11/20)
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 474
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 465
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 366
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 339
5. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 286
7. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 246
15. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 127
24. ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 56

Volgende wedstrijd: 1 juli, GP12 Pangkal Pinang, Indonesië

Foto’s BAVO