– GP10 – ST. JEAN D’ANGELY, FRANKRIJK- VERSLAG – GEERTS SCHITTERT IN TWEEDE REEKS –

Jago Geerts heeft zijn visitekaartje weer afgegeven in de tiende ronde van het wereldkampioenschap, in Saint-Jean d’Angély, Frankrijk. De Belgische tiener finishte vierde in de Grote Prijs, na – vooral- een indrukwekkende tweede plek in de tweede reeks. Ben Watson moest na twee zwakke starts hard werken om nog zesde te eindigen. Anthony Rodriguez liep in de vrije training een enkelblessure op en moest forfait geven op zondag.

Regenbuien tijdens de nacht maakten de harde omloop veel zwaarder en verraderlijk op zondag. Geen probleem voor Geerts. Hoe dieper de sporen en hoe moeilijker de baan, hoe liever voor de Belgische tiener. Geerts nam – voor de grote massa enthousiaste Franse fans – een goede start (zevende) en nam gaandeweg Cervellin en Jacobi te grazen. Op zijn weg naar de vijfde plaats zette Geerts zowaar de snelste ronde van de reeks neer. Ben Watson kende opnieuw pech in de start. De Brit werd op het eerste rechte stuk onderuit gekegeld en moest van buiten de top 25 terugvechten. Watson herpakte zich goed en passeerde nog heel wat rijders om uiteindelijk negende te finishen.

Geerts nam een schitterende start in de tweede reeks. Alleen Prado was nog sneller weg. De Kemea youngster was niet onder de indruk, bleef cool en volgde de Spanjaard de volledige reeks, met een tweede plaats als resultaat. Zijn beste score ooit in een reeks. Maar helaas net niet genoeg voor het GP-podium, zoals in Letland. In de WK-stand klimt Geerts wel op naar de zesde plaats.

Watson dook pas als veertiende in de eerste bocht en moest dus weer bergen werk verzetten. Samen met WK-leider Jonass baande Watson zich ronde per ronde een weg naar voor. Goed voor een zevende plek in de tweede reeks en een zesde plaats in de GP-eindstand.

Anthony Rodriguez kwam zondag niet in actie. De Venezolaan, die sinds de GP in Teutschenthal de geblesseerde Vsevolod Brylyakov vervangt, verzwikte zijn enkel tijdens de vrije training op zaterdag en moest forfait geven voor zondag. Verwacht wordt dat Rodriguez volgend weekend in Ottobiano weer van de partij zal zijn op de YZ250F.

Het WK is nu halfweg. Met twee GP-podia (Watson in Rusland en Geerts in Letland) en twee rijders in de top 10 van het WK (Watson op vier, Geerts op zes) kan Kemea Yamaha terugblikken op een sterke eerste helft van het seizoen. Het enige minpunt: de zware knieblessure van Brylyakov.
“We moeten eerlijk zijn. Twee keer GP-podium, bijna iedere wedstrijd minstens één rijder in de top vijf en twee gasten in de top zes van het WK: dat is iets wat we echt niet verwacht hadden in het begin van het seizoen”, zegt teameigenaar Hans Corvers. “Maar we zijn pas halfweg. We mogen nu niet op onze lauweren rusten. Keihard blijven werken is de boodschap.”

#193 Jago Geerts
4de in Grote Prijs
“Tweede in een reeks, vierde in de GP-eindstand: dat had ik echt niet verwacht toen ik hier arriveerde. Dit is een harde baan, iets wat ik niet echt gewoon ben. Maar ik boekte iedere sessie vooruitgang. De regen tijdens de nacht was een leuk cadeautje voor mij. Diepere sporen, technischer: daar hou ik wel van. En het team zorgde natuurlijk voor een schitterende motor. Mijn starts waren geweldig. Dat helpt veel. Aan de ene kant is het natuurlijk wel een beetje spijtig dat ik het GP-podium net mis. Aan de andere kant is een vierde plek op zo’n baan geweldig. Nu moet ik mijn focus even naar school verleggen. Dinsdag beginnen mijn examens. Eerst op het menu: wiskunde, niet het gemakkelijkste vak.

#919 Ben Watson
6de in Grote Prijs
“Een tegenvaller, dit weekend, als je puur naar de resultaten kijkt. Zesde, dat is niet goed genoeg. Het rijden op zich was prima, maar mijn starts hebben het verpest. In de eerste reeks werd ik op het rechte stuk van de sokken gereden. Ik ging hard tegen de grond en deed me pijn aan de pols. In de tweede reeks werd ik op het rechte stuk gewoon gepasseerd door een pak rijders. In beide gevallen had ik maar één optie: terug knokken. Niet gemakkelijk op deze baan. Ik ben content over het rijden op zich, maar ik heb het gevoel dat ik niet de beloning krijg die ik verdien. Dat is frustrerend. Mentaal zwaar ook. Ik heb geen andere keuze dan hard blijven te werken.”

#127 Anthony Rodriguez
Enkelblessure
“Ik verzwikte mijn enkel (ligament gerokken) tijdens de vrije training. Ik wist meteen dat er iets niet juist was. Ik ben nog gestart in de tijdtraining, maar ging tegen de grond. Misschien wel net door die enkelblessure, die daardoor nog verergerd werd. In de kwalificatierace was de pijn niet te harden. De medische staf heeft me dan ook aangeraden om niet te starten op zondag. Een serieuze tegenvaller. Sinds ik bij Kemea Yamaha ben beland, heb ik telkens progressie gemaakt. Die wordt nu even een halt toegeroepen. Normaal gezien zal één weekje rust wel volstaan. Ik ben er zo goed als zeker van dat ik volgend weekend weer kan starten in Ottobiano.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Wat een geweldige prestatie van Geerts! Ik ben echt fier op hem. We wisten dat Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk de moeilijkste GP’s voor hem zouden worden. Hij gaat nog steeds naar school en kan amper trainen op dat soort van harde banen. Het was mooi om te zien hoe Jago tijdens die drie GP’s bleef groeien. Wat hij in Frankrijk liet zijn, was echt straf. Ik heb het wel voor Jago. Hij is geen roeper, hij klaagt ook nooit. Hard werken en snel rijden: dat is Jago. Idem voor Ben Watson. Hij is één van de snelste rijders op de baan, maar krijgt spijtig genoeg niet de beloning die hij verdient. Ik besef dat dit moeilijk te verteren is voor Ben, maar ik ben er zeker van dat de goede resultaten snel zullen volgen.”

Resultaten MX2

EERSTE REEKS
1. Thomas Covington (VSt/Hus)
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:03.573
3. Jorge Prado (Spa/KTM) +0:05.910
4. Pauls Jonass (Let/KTM) +0:11.808
5. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:15.171
9. BEN WATSON (GBR/YAM) 1:03.209
ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) DNS (blessure)

TWEEDE REEKS
1. Jorge Prado (Spa/KTM)
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:03.163
3. Thomas Covington (VSt/Hus) +0:05.751
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:12.352
5. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) +0:18.444
7. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:23.243
ANTHONY RODRIGUEZ (VEN/YAM) DNS (blessure)

GP-EINDSTAND
1. Jorge Prado (Spa/KTM) 45
2. Thomas Covington (VSt/Hus) 45
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 40
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 38
5. Pauls Jonass (Let/KTM) 33
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 26

WK-TUSSENSTAND (10/20)
1. Pauls Jonass (Let/KTM) 434
2. Jorge Prado (Spa/KTM) 418
3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 328
4. BEN WATSON (GBR/YAM) 305
5. Calvin Vlaanderen (ZAf/Hon) 259
6. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 217
15. VSEVOLOD BRYLYAKOV (RUS/YAM) 127
26. ANTHOY RODRIGUEZ (VEN/YAM) 35

Volgende wedstrijd: 17 juni, GP11 Ottobiano, Italië

Foto’s BAVO