– Geerts slaat terug met GP-zege –
 

 

Jago Geerts heeft zich – na twee tegenvallende GP’s – herpakt door in Mantova de elfde ronde van het FIM Wereldkampioenschap te winnen. Zijn Monster Energy Yamaha Factory MX2 teammaat Ben Watson miste het podium op één puntje.

 

Jago Geerts veroverde de poleposition in de derde en laatste wedstrijd van de triple GP in Mantova, terwijl Ben Watson met een zesde tijd zijn beste resultaat in de kwalificaties evenaarde.

Geerts schoot in de eerste reeks goed uit de startblokken op zijn YZ250FM. De Belg dook vlak achter Vialle en Sandner de eerste bocht in, maar maakte dan een kleine fout waardoor hij een plaatsje verloor. De Balenaar had drie ronden nodig om naar de tweede plek op te rukken en keek toen al tegen een kloof van negen seconden op Vialle aan. Geerts zette dan enkele supersnelle rondjes neer om het gat te dichten. Op vijf minuten van het einde zat Jago in het wiel van Vialle. Maar hoe hard hij ook probeerde, Geerts geraakte niet dicht genoeg om een aanval in te zetten. Teammaat Ben Watson startte in tiende positie, schoof op naar de zesde plek en reed daarna een eenzame maar degelijke reeks en finishte ook zesde.

 
Holeshot Watson

Watson nam een véél betere start in de tweede reeks. De Brit pakte voor de derde keer dit seizoen de holeshot op zijn YZ250FM en kreeg Van De Moosdijk, Vialle en teammaat Geerts in zijn zog. Watson kon maar twee rondjes van de koppositie genieten, want zowel Vialle als Geerts passeerden hem aan de binnenkant, op exact dezelfde plaats.

Vooraan zette Jago meteen veel druk op Vialle. De Belg besloot om niet overhaast te werk te gaan, zoals afgelopen woensdag, maar wachtte op het ideale moment om toe te slaan. Halfweg de race was het zover: Geerts ging, vlak voor de waves, binnendoor bij Vialle en nam de leiding over. De Fransman klampte echter aan, bestudeerde de lijnen van Geerts en bleef de Balenaar onder druk zetten. Maar Jago bleef ijzig kalm, maakte geen enkel foutje en haalde de reeks- én GP-zege binnen.

Watson reed een oerdegelijke wedstrijd in derde positie. Olson kwam nog wel fel opzetten, maar Ben reageerde gepast, bleef cool en pakte de derde plaats. Spijtig genoeg miste hij het podium op één luttel puntje.

 

#193 Jago Geerts

1ste in Grote Prijs

“Het doet deugd om nog eens te winnen na twee moeilijke GP’s. Mijn dag begon meteen goed door de poleposition te pakken. Ik nam een goede start in de eerste reeks, maar verloor iets te veel tijd achter Sandner en Renaux. Ik kwam nog wel terug tot in het wiel van Vialle maar kon op deze baan, met maar één goede lijn, nergens voorbij. Ik had mijn lesje geleerd en nestelde me in de tweede reeks meteen achter Vialle. Ik nam de tijd om goede lijnen te zoeken en nam hem halfweg de reeks te grazen. Ik ben uiteraard tevreden met de GP-zege, al is het wel spijtig dat ik geen enkel punt kon terugpakken op Vialle.”

 
#919 Ben Watson

4de in Grote Prijs

“Vierde plaats… opnieuw. Op één punt van het podium… opnieuw. Dat begint vervelend te worden. Als ik nu terugblik, heeft de start in de eerste reeks mijn podiumambities gefnuikt. Ik reageerde goed aan het hek, maar mispakte me bij het schakelen op het rechte stuk. Ik zat buiten de top 10 in de eerste bocht. Ik vond niet meteen een goed ritme en kon moeilijk het verschil maken op de gasten voor me. Mijn tweede race was véél beter. Ik pakte de kopstart, mijn derde al dit seizoen. Op dat vlak heb ik duidelijk veel progressie gemaakt. Geerts en Vialle passeerden me nog wel. Hun tempo lag net iets te hoog, maar alle andere rijders kon ik wel afhouden. Ik ben blij dat ik Mantova gezond en met heel wat punten kan verlaten.”

 

Marnicq Bervoets

Teammanager

“Wat een spannend Grote Prijs. Het was in allebei de reeksen enorm close. Geerts en Vialle waren echt elkaar aan gewaagd. Jago kon in de eerste reeks nog wel terugkomen tot bij de Fransman, maar raakte er niet meer voorbij. In de tweede reeks slaagde Jago er wel in om Vialle te pakken en de GP-zege te pakken. Een opsteker na die twee ontgoochelende wedstrijden. Spijtig dat Geerts op het podium niet geflankeerd werd door Watson. Ben reed twee heel degelijke reeksen maar miste de top drie op één puntje. Zonder die gemiste start in de eerste reeks, had hij zeker op het podium gestaan.”

 

RESULTATEN

Race 1

 

1. Tom Vialle (Fra/KTM)

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:01.423

3. Conrad Mewse (GBr/KTM) +0:04.773

4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:16.055

5. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:28.127

6. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:30.314

Race 2

 

1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)

2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:00.982

3. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:17.392

4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +19.448

5. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:23.091

GP-eindstand

 

1. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 47

2. Tom Vialle (Fra/KTM) 47

3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 36

4. BEN WATSON (GBr/Yam) 35

5. Conrad Mewse (GBr/KTM) 35

WK-tussenstand (11/18)

 

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 478

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 432

3. Jed Beaton (Aus/Hus) 348

4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 341

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 311

7. BEN WATSON (GBr/Yam) 287

Volgende wedstrijd: 11 oktober, GP12 Arroyomolinos (Spa)
 
Foto’s @shotbybavo – @yamahaofficialracing.com