Monster Energy Yamaha Factory rijder Jago Geerts vocht knap terug na drie tegenvallende GP’s in Lommel door in Pietramurata met GP-winst aan de haal te gaan. Ben Watson kende veel pech in ronde 16 van het FIM Wereldkampioenschap en eindigde achtste.
 
De laatste week van het FIM wereldkampioenschap MX2 vindt plaats in de schaduw van de Dolomieten, op de smalle en harde baan in Pietramurata, waar een nieuwe triple GP op het programma staat. Ben Watson arriveerde vol vertrouwen in Italië na zijn eerste GP-zege in Lommel vorige week. De Brit was dan ook de derde snelste in de tijdtraining, vlak voor zijn ploegmaat Jago Geerts.

Zowel Ben als Jago namen een goede start in race 1. De Monster Energy Yamaha Factory rijders doken vlak achter Vialle in de eerste bocht. Geerts wilde geen tijd verliezen en wipte meteen naar de leiding. Watson probeerde ook voorbij Vialle te glippen, maar werd verrast door Sandner en Olsen. Toen Ben in de derde ronde Sandner wou passeren, sprong de Oostenrijker in de lucht tegen hem op waardoor ze allebei hard onderuitgingen. Gelukkig liep Watson geen averij op, al moest hij wel hervatten in 21ste positie. Vooraan remde koploper Geerts zijn motor stil, waardoor hij naar de vierde plek terugviel. De Balenaar probeerde zijn fout nog recht te zetten, maar tevergeefs. Watson toonde intussen enorm veel doorzettingsvermogen en raasde door het peloton. De Brit zette in de laatste ronde nog zijn beste tijd neer en finishte tiende.

Reekszege
Geerts nam een middelmatige start (zesde) in de tweede reeks, terwijl Watson in de tweede bocht werd opgehouden en vanuit 20ste positie aan een nieuwe inhaalrace moest beginnen. Vooraan stootte Geerts snel door naar de derde plek, waarna hij de ene snelste ronde na de andere neerzette. Toch duurde het een tijdje vooraleer hij Thibault Benistant te grazen kon nemen op het smalle, Italiaanse parcours. In de 12de ronde lukte het de Belg eindelijk om zijn toekomstige teammaat te passeren, waarna hij resoluut voor Vialle ging. Geerts nam snel de leiding over toen de Fransman onderuitging. Jago had alles perfect onder controle en pakte de reeks- en GP-zege. Zijn vijfde van het seizoen.

Watson liet er – net als in de eerste reeks – geen gras over groeien en baande zich een weg naar voor. Na amper zes rondjes reed hij al in tiende positie, maar de Brit wou meer. #919 finishte zesde na enkele straffe passeermaneuvers.

#193 Jago Geerts

1ste in Grote Prijs
“Dit voelt geweldig, na die tegenvallende week in Lommel. Ik ben heel tevreden over het rijden op zich, buiten dat ene foutje in de eerste reeks toen ik mijn motor stil remde en drie plekken verloor. In de tweede reeks zat ik net achter Vialle toen hij viel. Ik nam de leiding over, sloeg een kloofje en controleerde tot het einde. Ik voelde me erg goed en comfortabel op mijn motor. Een dikke merci aan het team. We hebben afgelopen woensdag veel getest en dat werpt nu zijn vruchten af. Ik hoop dat ik dit niveau nog twee Grote Prijzen kan vasthouden.”

#919 Ben Watson
8ste in Grote Prijs
“Tevreden met het rijden op zich, maar niet met het resultaat. Zo kan je mijn dag het best samenvatten. Ik nam een goede start in de eerste reeks, maar kwam in de lucht in botsing met een andere rijder. Het was een zware crash, waar ik helemaal niets aan kon doen. Gelukkig liep ik geen blessure op en kon ik nog terugkomen tot de tiende plaats. Opnieuw een inhaalrace in de tweede reeks, nadat ik werd opgehouden in de tweede bocht. Ik kon heel wat plaatsen goedmaken en eindigde nog zesde. Zoals ik al zei: blij met mijn snelheid, alleen werd ik daar niet voor beloond met een goed resultaat.”

Marnicq Bervoets
Teammanager
“Een tweede GP-overwinning op rij voor ons team, dat is natuurlijk geweldig. Ik ben vooral blij voor Geerts. Jago knokte knap terug na een heel zware week in Lommel. Toch een bewijs dat hij mentaal sterk in zijn schoenen staat. Watson was vandaag opnieuw een van de snelste jongens en schudde heel wat passeermaneuvers uit zijn mouwen, maar kende iets te veel pech. In de eerst reeks werd hij gewoon van zijn motor gereden en in de tweede reeks zat hij in de tweede bocht vast achter enkele andere jongens. Ben toonde enorm veel vechtlust, maar werd daar spijtig genoeg niet naar behoren voor beloond.”

RESULTATEN

Race 1 
1. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus)
2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:02.030
3. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:03.309
4. JAGO GEERTS (BEL/YAM) +0:04.458
5. Ruben Fernandez (Spa/Yam) +0:19.387
10. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:42.148

Race 2
1. JAGO GEERTS (BEL/YAM)
2. Thibault Benistant (Fra/Yam) +0:02.098
3. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:07.817
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:12.890
5. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:23.178
6. BEN WATSON (GBR/YAM) +0:24.818

GP-eindstand
1. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 43
2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 43
3. Tom Vialle (Fra/KTM) 42
4. Jed Beaton (Aus/Hus) 32
5. Maxime Renaux (Fra/Yam) 29
8. BEN WATSON (GBR/YAM) 26

WK-tussenstand (16/18)
1. Tom Vialle (Fra/KTM) 693
2. JAGO GEERTS (BEL/YAM) 620
3. Maxime Renaux (Fra/Yam) 505
4. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 489
5. Jed Beaton (Aus/Hus) 488
6. BEN WATSON (GBR/YAM) 466

Volgende wedstrijd: 4 november, GP17 Pietramurata 2 (Ita)

Foto’s @shotbybavo – @yamahaofficialracing.com