– Geerts pakt tiende reekszege van 2020 –
 
 

Monster Energy Yamaha Factory MX2 rijder Jago Geerts pakte zijn tiende reekszege van het seizoen en eindigde tweede in de 12de ronde van het FIM Wereldkampioenschap. Ben Watson, die pech kende in de eerste reeks, finishte zevende in Spanje.

 

De tijdtraining verliep niet zoals gepland voor het Monster Energy Yamaha Factory Team. Beide rijders hadden moeite op het gloednieuwe circuit in Arroyomolinos, zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van Madrid. Geerts was achtste in de kwalificatie, Watson kwam niet verder dan een 18de plek, waardoor ze allebei een slechte plaats aan het starthek hadden.

Ondanks die povere statposities schoten beide rijders goed uit het starthek in de eerste reeks: Watson dook als derde de eerste bocht in, Geerts als vierde. Watson had het geluk niet aan zijn zijde toen Boisramé vlak voor hem viel en hij geen kant meer uit kon. De Brit moest vanuit 20ste positie herbeginnen.

Het was erg moeilijk om tijd goed te maken op de harde baan, maar Geerts slaagde er – nadat hij de snelste ronde had neergezet – toch in om de kloof op de top drie te dichten. Maar net op het moment dat hij de aansluiting had gevonden, maakte Geerts een kleine fout. Eentje die hem heel wat tijd en ook een plekje kostte. Jago deed er nog alles aan om de vierde plaats te heroveren, maar tevergeefs.

Teammaat Ben Watson moest zich een weg door het peloton banen na een dramatische start. De Brit was een van de weinige rijders die heel wat plekken kon goedmaken op dit moeilijke en technische parcours. Zijn inhaalrace bracht Watson van de 20ste naar de 9de plaats.

 
Blitzstarts

De Monster Energy Yamaha Factory rijders namen allebei een kanonstart in de tweede reeks. Geerts eiste de holeshot op, gevolgd door Watson. Maar lang konden ze er niet van genieten, want het Yamaha-duo werd in de eerste ronde al gepasseerd door Vialle. Geerts pikte wel meteen aan en bleef de Fransman de hele reeks onder druk zetten. Jago kwam een paar keer tot in het wiel van Vialle, maar slaagde er net niet in om een aanval te plaatsen. In de laatste ronde kreeg Geerts een beetje hulp, toen Vialle zijn motor dood remde. Jago strafte die fout meteen af en pakte zijn tiende reekszege van het seizoen.

Watson kende een heel moeilijke eerste ronde op de vers besproeide baan en zakte van de tweede naar de zesde plaats. De Brit was de hele reeks in een gevecht voor de vijfde plaats verwikkeld met Renaux, maar kon de Fransman niet te grazen nemen.

Geerts blijft tweede in de WK-stand, maar zag Vialle wel weer ietsje verder uitlopen. Hij kijkt nu al tegen een achterstand van 52 punten aan. Watson blijft zevende in het WK.

 

#193 Jago Geerts

2de in Grote Prijs

“Ik nam een goede start in de eerste reeks, maar er viel iemand voor ons waardoor ik wat tijd verloor. Ik kwam goed terug op de top drie, maar had dan moeite om te passeren. Ik was op zoek naar nieuwe lijnen, toen ik even weggleed en een plek verloor. We veranderden van tandwiel voor de tweede reeks. Een goede beslissing. Ik pakte de kopstart, maar werd al in de eerste ronde gepasseerd door Vialle. Ik bleef hem de hele reeks opjagen en kreeg op het einde een geschenkje toen hij zijn motor dood remde. Vialle telt nu 52 punten meer. Dat is best veel, maar het is nog niet voorbij. Ik blijf knokken tot het einde.”

 
#919 Ben Watson

7de in Grote Prijs

“Twee geweldige starts, maar niet de resultaten waarop ik gehoopt had. Ik startte als derde in de eerste reeks, maar toen we van het eerste bergje naar beneden kwamen ging Boisramé vlak voor me onderuit. Ik kon geen kant meer op. Het was heel moeilijk om te passeren op deze baan. Toch slaagde ik er nog in van de 20ste naar de 9de plaats op te schuiven. Op zich zeker niet slecht. Ook in de tweede reeks kwam ik goed weg. Ik dook als tweede in de eerste bocht, maar voelde me niet veilig, niet op mijn gemak op het te fel besproeide parcours en verloor enkele posities. Geen geweldig resultaat, maar het zij zo. Ik kijk nu vooral uit naar Lommel, een plek waar ik goede herinneringen aan overhoud.”

 

Marnicq Bervoets

Teammanager

“Zowel Jago als Ben namen een erg goede start in de eerste reeks, maar hadden het geluk niet aan hun zijde. Er ging iemand vlak voor hen tegen de grond. Ben zat helemaal vast en moest aan een inhaalrace beginnen. Een heel moeilijke opgave op deze baan. Toch kwam hij nog terug tot de negende plaats. Een knappe prestatie. Jago maakte een kleine fout toen hij andere lijnen zocht en moest tevreden zijn met plek vijf. Opnieuw twee goede starts van onze jongens in de tweede reeks. Maar Ben voelde zich ongemakkelijk op de vers besproeide baan en zakte wat terug. Geerts werd snel gepakt door Vialle, maar kreeg een cadeautje op het einde. Hij staat nu 52 punten achter Vialle. We kijken al uit naar Lommel. We hebben niks te verliezen.” 

 

#193 Jago Geerts. Foto @shotbybavo

RESULTATEN

Race 1

 

1. Tom Vialle (Fra/KTM)

2. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) +0:01.273

3. Jed Beaton (Aus/Hus) +0:03.830

4. Conrad Mewse (GBr/KTM) +0:14.347

5. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:18.546

9. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:48.114

Race 2

 

1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)

2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:08.515

3. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) +0:15.395

4. Ruben Fernandez (Spa/Yam) +0:19.349

5. Maxime Renaux (Fra/Yam) +0:23.613

6. BEN WATSON (GBr/Yam) +0:24.625

GP-eindstand

 

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 47

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 41

3. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 36

4. Roan Van De Moosdijk (Ned/Kaw) 33

5. Maxime Renaux (Fra/Yam) 31

7. BEN WATSON (GBr/Yam) 27

WK-tussenstand (12/18)

 

1. Tom Vialle (Fra/KTM) 525

2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 473

3. Jed Beaton (Aus/Hus) 379

4. Maxime Renaux (Fra/Yam) 372

5. Thomas Kjer Olsen (Den/Hus) 347

7. BEN WATSON (GBr/Yam) 314

Volgende wedstrijd: 18 oktober, GP13 Lommel 1 (Bel)

 

Foto’s @shotbybavo – @yamahaofficialracing.com